pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolezni sodobnih žensk

27. 2. 2016; 09.03
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
Vas ogroža rak na dojki?

foto: Arhiv

Najpogostejše bolezni sodobnih žensk so posledica sodobnega načina življenja: nezdravega prehranjevanja, premalo gibanja in prevelike izpostavljenosti stresu.

SINDROM POLICISTIČNIH JAJČNIKOV

Ena najpogostejših zdravstvenih težav sodobnih žensk je sindrom policističnih jajčnikov – prizadene od 5 do 10 odstotkov žensk v rodni dobi. Gre za hormonsko neravnovesje v telesu: to proizvaja preveč testosterona in premalo estrogena. To se lahko kaže kot pretirana poraščenost po obrazu, neredne menstruacije, pridobivanje telesne teže, razpoloženjska nihanja, težave s ščitnico, težave s spanjem, hlepenje po ogljikovih hidratih in težave z zanositvijo.


Simptomi:
- akne,
- izpadanje las,
- pridobivanje telesne teže,
- neredne menstruacije,
- težave z zanositvijo.
Zdravljenje
Dr. Christiane Northrup, splošna zdravnica in ginekologinja, z več kot 25-letno prakso, ki se je pozneje posvetila holistični medicini, ženskam s sindromom policističnih jajčnikov pojasnjuje, da je sindrom poleg z zdravili (zdravnik predpiše naravne ali umetne hormonske preparate) mogoče pozdraviti s pravilno prehrano: z jedilnika je nujno treba črtati vso hrano, ki vsebuje sladkor in belo moko, ki v telesu povzročata vnetja, ter ga obogatiti z velikimi količinami sadja in zelenjave. Natančneje, pri SPJ pomaga dieta z nizkim glikemičnim indeksom, ki stabilizira raven sladkorja v krvi, s tem pa tudi raven inzulina, med drugim odgovornega za način presnavljanja hormonov – estrogen se lahko med presnavljanjem pretvori v snovi, podobne testosteronu, kar pri ženskah s SPJ vpliva na ovulacijo in vodi k značilnim spremembam, ki jih zdravnik opazi med pregledom z ultrazvokom. V nekaterih primerih je vzrok za hormonsko neravnovesje nezmožnost telesa, da bi odvečne hormone učinkovito odstranilo – v teh primerih dr. Northrup svetuje uživanje čim več B-vitamina in drugih naravnih preparatov, ki spodbujajo delovanje jeter. Velik vpliv na hormonsko ravnovesje ima tudi telovadba, zato priporoča, naj se ženske s tovrstnimi težavami vsaj 20 minut na dan posvetijo telovadbi, ki odpravlja še enega od povzročiteljev hormonskega neravnovesja – stres.
Zdravilo iz domače lekarne: maca

SLADKORNA BOLEZEN TIPA 2

Sodobni način življenja ponuja številne pasti za nastanek sladkorne bolezni tipa 2: hiter način življenja, stres in nezdravo prehrano, ki je dosegljiva na vsakem koraku. Znakov bolezni, kot so rejenje, utrujenost in depresija, nemara niti ne opazite ali pa jih ne povežete z resnimi zdravstvenimi težavami. Na videz nedolžna bolezen ima lahko hude posledice: če je ne zdravimo, lahko povzroči odpoved srca ali ledvic, glavkom in vrsto drugih zdravstvenih težav.


Simptomi:
- pogosto uriniranje,
- pretirana žeja,
- močna lakota,
- nenadno hujšanje,
- povečana utrujenost,
- razdražljivost,
- motnje vida.
Zdravljenje
Če menite, da imate sladkorno bolezen tipa 2, lahko to preverite z različnimi preiskavami, na katere vas napoti splošni zdravnik. Ta vam bo, če bodo testi potrdili diagnozo, predpisal dieto, gibanje in morda tudi zdravila – metformin za znižanje proizvajanja glukoze v jetrih, glipizid, gliburid ali glimepirid za spodbujanje ščitnice k proizvajanju večjih količin inzulina, pioglitazon za zaustavljanje encimov za razgradnjo ogljikovih hidratov ali sintetizacijo inzulina, ali inzulin, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Dr. Andrew T. Weil, naturopat, ki povezuje klasično medicinsko znanje z dognanji alternativne medicine, bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2 pojasnjuje, da je mogoče bolezen uravnavati ali celo odpraviti z nekaj preprostimi spremembami življenjskega sloga. Med drugim jim svetuje, naj shujšajo, saj odvečna telesna maščoba povzroča odpornost celic na inzulin. Priporočljivi so pogosti manjši obroki, ki pomagajo vzdrževati enakomerno raven sladkorja v telesu – na krožniku bolnika s sladkorno boleznijo tipa 2 naj bo hrana z nizkim glikemičnim indeksom in nobenih prečiščenih sladkorjev. Izogibajo naj se tudi umetnih, nenasičenih maščob, kot je margarina, na jedilnik pa naj čim pogosteje uvrstijo ribe, zeleno zelenjavo in hrano, bogato z magnezijem, ki bi ga morali zaužiti 400 miligramov na dan. Gibanje je obvezno – telovaditi je treba najmanj 30 minut na dan.
Zdravilo iz domače lekarne: azijska grenka buča (Momordica charantia)

ZAMAŠČENA JETRA

Jetra razstrupljajo organizem in kurijo maščobe: kadar uživamo veliko nezdrave hrane, alkohola in smo izpostavljeni toksinom iz okolja, postanejo jetra hitro preobremenjena oziroma zamaščena. To hkrati pomeni, da ne morejo več dobro opravljati svoje naloge, to je spreminjanje hrane v takšno obliko, da jih lahko celice našega telesa uporabijo predvsem za predelovanje strupenih snovi v telesu v neškodljive snovi.


Simptomi:
- tiščanje pod desnim rebrnim lokom,
- srbenje kože,
- utrujenost,
- rumena obarvanost kože,
- spremenjena barva blata.
Zdravljenje
Dr. Mark Hyman, zdravnik, ki prisega na poseben pristop holistične medicine, na funkcionalno zdravljenje, poudarja, da je zamaščena jetra mogoče pozdraviti z nekaj preprostimi pristopi. Iz prehrane je treba izločiti vso predelano hrano, ki vsebuje visokofruktozni koruzni sirup; tega pogosto najdemo v paradižnikovih omakah – 2 decilitra nekaterih znamk vsebujeta več sladkorja kot porcija piškotov! Za zdrava jetra se morate poleg tega izogibati škrobu – vsa hrana iz bele moke je prepovedana. Zamaščenih jeter namreč ne povzročajo maščobe, pač pa sladkorji. Priporočljivo je uživati veliko sadja in zelenjave, oreščke, ribe in piščančje meso, avokado, olivno olje in kokosovo maščobo. Izjemen zdravilni učinek pripisuje kapusnicam, kot sta brokoli in cvetača. Pomaga tudi telovadba, ki pospešuje nastanek inzulina in tako zmanjša maščobno plast okoli tega pomembnega notranjega organa. Priporoča tudi uživanje prehranskih dodatkov iz bodeče neže ali pegastega badlja (Silybum marianum) ter pripravke, ki vsebujejo lipoično kislino. Oboji pomagajo povečati raven glutationa, tako imenovanega očeta vseh antioksidantov, ki nastaja v jetrih.
Zdravilo iz domače lekarne: česen in čebula

RAK

Rak je poleg srčnih bolezni eden najpogostejših vzrokov za smrt sodobnih žensk. Najpogostejše vrste raka, ki prizadenejo nežnejši spol, so rak na dojki, kožni rak in rak na debelem črevesju oziroma danki. Za uspešno premagovanje bolezni je ključnega pomena pravočasna diagnoza, zato se ob vsakih telesnih spremembah, ki bi lahko nakazovale na to hudo bolezen, posvetujte z zdravnikom.


Simptomi
Rak na dojki:
- neboleče zatrdline na dojki,
- sprememba oblike ali velikosti ene dojke,
- rdečica ali modri madeži na koži,
- izcedek iz bradavice,
- spremembe na bradavici.
Kožni rak
- rdečkasti madeži na predelih, ki so poleti izpostavljeni soncu (predrakava sprememba),
- neenakomerno obarvan madež,
- nesimetrični madeži,
- rjav ali črn madež pod nohti.
Rak na debelem črevesju
- bolečine v trebuhu,
- napenjanje, vetrovi,
- spremembe v odvajanju blata (mehkejše ali trše blato, sprememba pogostnosti odvajanja, zaprtost),
- izguba telesne teže,
- slabost in bruhanje,
- občutek polne danke,
- kri v blatu.
Zdravljenje
Zadnje čase vse bolj razširjena integrativna onkologija – gre za nekakšno kombinacijo znanja uradne medicine in nekaterih alternativnih tehnik – priporoča poleg primernih terapij, ki vam jih predpiše zdravnik, še nekatere alternativne pristope, med njimi spremembo načina prehranjevanja, izogibanje stresu, masažo in akupunkturo. Dr. David Servan-Schreiber, specialist za rakave bolezni, priporoča rakavim bolnikom in tistim, ki bi nastanek raka radi preprečili, naj najprej spremenijo prehrano. Izločiti ali pa vsaj korenito zmanjšati bi morali uživanje sladkorjev, škroba in predelanih ogljikovih hidratov. Namesto rastlinskih olj naj bi raje uživali živalska, na naših krožnikih (in v kozarcih oziroma skodelicah) pa naj bi se čim bolj pogosto pojavljali temna listnata zelenjava, česen, čebula in navadna voda ter zeleni čaj. Poleg tega naj bi vsak dan telovadili od 20 do 30 minut ter si poiskali sprostitev (jogo, meditacijo itd.), ki nam ustreza. K zdravju in dobremu počutju pripomorejo tudi pravi prijatelji, ki jim lahko zaupamo svoje tegobe. Izogibanje alkoholu in tobačnim izdelkom je obvezno.
Zdravilo iz domače lekarne: kurkuma

prejšnji članek
Z magnezijem proti glavobolu in PMS
Zdravje
Z magnezijem proti glavobolu in PMS
naslednji članek
Suho ščetkanje telesa
Moda&Lepota
Suho ščetkanje telesa
#obraziavenija
obraziavenija