pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katero superživilo izbrati?

27. 2. 2016; 03.08
Avtor: Petra Mauer/revija Bodi zdrava
Superživila za lepoto

Superživila foto: Arhiv

Nikar ne nakupite cele vreče superhrane, ne da bi vedeli, kako deluje na vaš organizem.

Nujna poučenost in ozaveščenost

»Res je, da ni treba kupovati preveč superživil naenkrat, drži pa, da ima lahko eno superživilo več 'zdravstvenih učinkov' na določeno težavo. Zato je zelo pomembno, da vam svetovalec v trgovini, kjer kupujete, zna ponuditi za vašo težavo najboljšo rešitev. Tako kot pri zdravniku je tudi ob nakupu prehranskih dopolnil pomembna dobra anamneza oziroma pogovor med kupcem in svetovalcem. In na podlagi iskrenega pogovora lahko ponudiš tudi najboljše za posameznika,« je pojasnila strokovnjakinja za superživila Katja Vauh iz Celja. Pojasnila je še, da se v večini primerov superhrana med seboj dopolnjuje. Utegne se zgoditi, in največkrat se, da svetovalec ponudi dva izdelka, ki pa sta si po učinku podobna, vendar pa se med seboj ne izključujeta. Da ne pride do teh podvajanj, pa je pomembna poučenost in ozaveščenost osebe, ki prodaja, in seveda dobra komunikacija. »Ašvaganda je eno od superživil, ki se ne meša v smutije in z drugo superhrano, ampak se uživa samostojna, zvečer, s toplim mlekom ali vodo z dodatkom medu. Previdni moramo biti tudi pri rizičnih skupinah, kot so nosečnice, doječe matere, otroci, ljudje z okvaro ledvic, srčni bolniki in bolniki, ki se zdravijo zaradi ščitnice. Slednjim na primer odsvetujem uživanje ašvagande in mace, medtem ko dojenčki, če so zdravi, ne potrebujejo nobenih dodatkov, saj jim materino mleko zadošča in je tudi najboljša preventiva za vse bolezni. Do enega leta se odsvetujejo vsi prehranski dodatki. Tudi MSM, ašvaganda, maca, guarana se ne priporočajo za otroke do 12 let, razen izjem.«

Ne pretiravajte

Na vsakem izdelku bi moralo biti napisano, kako se uporablja in kakšna naj bo priporočljiva količina. Držite se nasvetov in priporočil, da ne boste v močni želji po čim prejšnjem okrevanju naredili več škode kot koristi. Sogovornica temu pritrdi in doda, da je njen moto 'manj je več'. »Osebno svetujem vedno manjši odmerek, ki je nekako doba prilagajanja, in potem postopno povečevanje količine, če je to potrebno. Ob preventivni uporabi že vedno zadošča manjša količina, so pa tudi izjeme, kot so prehladi, driske, uživanje antibiotikov, menjava amalgamov, slabokrvnost …, ko so odmerki lahko večji brez stranskih učinkov.«

Za boj proti gripi in prehladu

Na vprašanje, katera superživila so najbolj priporočljiva za zdravstvene težave, ki se pojavljajo večinoma v zimskem času, Vauhova odgovarja: »Če me sprašujete po 'modernih' superživilih, so to camu camu, indijska kosmulja, inkovske jagode in acerola zaradi velike vsebnosti vitamina C. Potem so tu vsi zeleni izdelki, kot so pšenična in ječmenova trava, algi klorela in spirulina, zaradi klorofila, ki daje celicam energijo, zaradi razstrupljevalnih lastnosti, urejanja črevesne flore in čiščenja jeter. Acai je prebiotik in razstrupljevalec, kar omogoča zdravo črevesje in s tem prehajanje vseh vitaminov, mineralov in hranil skozi črevesno floro – v prvi vrsti moramo imeti zdravo črevesje, če želimo, da se snovi vsrkavajo v telo skozi njega. Poleg tega v svoji trgovinici Dobra volja pri Katki svetujem še jagode goji, ki so multivitamini, ki vsebujejo ogromno vitaminov, mineralov in beljakovin.«

Najboljše iz čistega in neokrnjenega okolja

Značilnost superživil je, da rastejo na rodovitnih in v dokaj neokrnjenih predelih sveta, njihovi plodovi pa niso predelani, zaradi česar so popolnoma naravni. Veliko jih tako prihaja iz čistega okolja, odmaknjenih od prometa, tovarn in drugih onesnaženj, kot so himalajsko gorovje, amazonski gozd itd. Ogromno lahko storite zase in svoje zdravje že s tem, da uživate presna in čim manj obdelana živila, privoščite pa si sveže in sezonsko sadje in zelenjavo, oreščke, žita, kalčke, hladno stiskana olja, čim več uporabljajte pridelke s svojih vrtov, od solate, rukole, ohrovta, do blitve, korenčka, brokolija, cvetače, začimb (origano, peteršilj, drobnjak, zelena, komarček, janež, koriander, bazilika), ne pozabite na gozdne sadeže (borovnice, robide, maline), medtem ko se je priporočljivo izogibati beli moki, belemu sladkorju in soli. »Ljudje smo se končno začeli malo bolj ozaveščati o zdravi prehrani in njenem pomenu za zdravje. Včasih smo vso hrano metali v isti koš, zdaj pa spoznavamo, da smo delali napako, saj nam pravilna prehrana lahko prinese kakovostnejše življenje, več energije in posledično več zadovoljstva. Zato smo kakovostnejša živila, ki so neobdelana, brez dodatkov, pravilno gojena in hranjena, bogata z vsemi vitamini, minerali in beljakovinami, poimenovali superživila – živila, ki ti dajo vse.«

Pred uporabo se posvetujte s strokovnjakom za superživila.

Pred uporabo se posvetujte s strokovnjakom za superživila. foto: Arhiv

prejšnji članek
Tehnika, ki izpodriva klasično ličenje
Moda&Lepota
Tehnika, ki izpodriva klasično ličenje
naslednji članek
Učenje po metodi montessori
Zdravje
Učenje po metodi montessori