zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

(S)hujšajte z minus kalorijami

27. 2. 2016; 12.06
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
(S)hujšajte z minus kalorijami

Jejte, kolikor hočete, uživajte porcije poljubnih velikosti! foto: Arhiv

Določena živila imajo čudovito lastnost, da jih lahko jemo v neomejenih količinah, a se kljub temu ne zredimo. Še več, z njihovo pomočjo celo lažje in hitreje shujšamo.

Dieta, ki sloni na živilih z negativnimi kalorijami, ima ogromno podpornikov, a tudi veliko nasprotnikov. Mnogi, med njimi tudi strokovnjaki, namreč menijo, da je govoriti o živilih z negativnimi kalorijami zavajajoče.

Čeprav se vsi strinjajo, da je uživanje živil s tega seznama, kadar želimo shujšati, priporočljivo, nekateri ne verjamejo teoriji, ki pravi, da je pri teh živilih poraba energije, ki jo potrebujemo za njihovo pripravo, zaužitje, presnavljanje in izločanje, večja od količine kalorij, ki jo vsebujejo.

Zagovorniki diete z negativnimi kalorijami trdijo nasprotno: po njihovem mnenju obstajajo živila, ki jih lahko ne le pojemo v neomejenih količinah, ne da bi se zredili, pač pa z določenimi lastnostmi spodbujajo izgubljanje odvečne telesne teže. Gre za živila, ki vsebujejo veliko fitohranil, ne pa tudi kalorij, ki v telesu romajo naravnost v maščobne celice. Za živila z negativnimi kalorijami je tudi značilno, da vsebujejo veliko vode, ujete v vlaknasto tkivo. Zaradi tega smo ob zaužitju teh živil hitreje siti. Poleg tega naj bi imela živila z negativnimi kalorijami še številne druge koristne lastnosti, ki posredno dobro vplivajo na ohranjanje vitke linije: dvigujejo raven telesne energije, stabilizirajo raven sladkorja v krvi, pospešujejo prebavo in čistijo črevesje, zavirajo apetit, odvajajo vodo iz telesa, delujejo protivnetno, izboljšujejo prekrvitev, lajšajo spanec, znižujejo stres, anksioznost in depresijo.

13 prednosti živil z minus kalorijami:

- pospešujejo presnovo
- dvigujejo raven telesne energije
- zmanjšujejo apetit
- pomagajo odvajati vodo iz telesa
- stabilizirajo raven sladkorja v telesu
- izboljšujejo prebavo in čistijo črevesje
- čistijo jetra in pospešujejo presnavljanje maščobe
- delujejo protivnetno
- znižujejo raven holesterola
- zmanjšujejo stres, anksioznost in depresijo
- pripomorejo k boljšemu spancu
- obnavljajo kožo, osvežijo lase in okrepijo nohte
- brez slabe vesti jih lahko uživamo v še tako velikih količinah

Zelenjava z negativnimi kalorijami:
- beluši 
- zelena 
- solata (radič, endivija …) 
- kumare 
- ohrovt 
- cvetača 
- repa 

1. Zelena 

V 120 gramih zelene je le 19 kalorij. To je veliko manj, kot boste porabili za pripravo, zaužitje, presnavljanje in izločanje takšne količine te zelenjave. Ne glede na to, koliko je boste pojedli, se ne boste zredili. Zelena ima, poleg tega, da spada med živila z negativnimi kalorijami, še druge koristne lastnosti: učinkuje protivnetno, ker vsebuje apigenin, pa poleg tega zmanjšuje tveganje za nastanek raka na jajčnikih.

2. Solata

Majhna skleda navadne zelene solate, denimo ledenke, vsebuje le 8 kalorij, zato jo, enako kot zeleno, lahko uživate v neomejenih količinah. Zabelite jo lahko s česnom in kisom ter olivnim oljem, ki pa ga dodajajte v zmernih količinah. Vnaprej pripravljeni solatni prelivi v paketih, kakršne ponujajo v restavracijah s hitro hrano ali trgovinah, imajo lahko kar 300 kalorij! Zato se jim, če skušate pridobiti ali ohraniti vitko linijo, raje izognite.

3. Rezanci iz rjave alge (haluge)

Uživanje rezancev je običajno recept za pridobitev, in ne izgubo kilogramov, a ne, če na policah trgovin z zdravo prehrano poiščete rezance iz rjave alge haluge. Živilo, na katero prisegajo presnojedci, je odličen nadomestek visokokaloričnih testenin. Tudi bolj zdrave polnozrnate, riževe ali kvinojine testenine v primerjavi s halugo vsebujejo ogromno kalorij: porcija rezancev iz rjave alge jih ima namreč zgolj 6! Poleg tega rezanci iz haluge po zaslugi vlaknin hitro napolnijo želodec in ustvarijo (dolgotrajen) občutek sitosti. Rezance iz haluge uživamo – podobno kot navadne rezance – v juhah ali z omakami.

4. Kumar(ic)e

Kumare ali kumarice, obe različici te zelenjave sta odličen dodatek k jedilniku diete z negativnimi kalorijami. Skodelica kumar vsebuje komaj 16 kalorij, kumarice pa zaradi dodatkov, kot je kis, kako kalorijo več. Pri slednjih moramo ob nakupu pozorno prebrati deklaracijo, saj nekateri proizvajalci, velja predvsem za uvožene znamke kumaric, dodajajo sladkor. Nekateri kozarci lahko poleg tega vsebujejo tudi umetna barvila – tem se, če se le da, izognite.

5. Grenivka

Na hujšanje s tem koristnim sadežem so prisegale številne hollywoodske dive, med njimi tudi žena monaškega kneza Grace Kelly. Ena manjša grenivka vsebuje le 74 kalorij. Sadež vsebuje snov, imenovano naringenin, antioksidant, ki dodatno spodbudi jetra k razgrajevanju maščobe. Prav zato je grenivka ključen del najrazličnejših shujševalnih diet, redno pa se pojavlja tudi na jedilnikih diet z negativnimi kalorijami. Hujšanje z grenivko ima podoben učinek kot Atkinsonova dieta, le da brez stranskih učinkov, meni dr. Martin L. Yarmush. 

Sadje z negativnimi kalorijami:
- lubenica 
- grenivka 
- ananas 
- papaja 
- mandarine 
- jagode 
- jabolka 

6. Beluši 

Beluši so tradicionalno živilo za razstrupljanje, saj vsebujejo velike količine aminokislin, ki delujejo kot diuretik in odvajajo odvečno vodo iz telesa. Priporočljivo jih je jesti po zaužitju alkohola in drugih toksinov, saj spodbujajo presnovo. Vsebujejo vitamine in minerale, med njimi vitamin A, C, E in K, B6, železo in baker. Ker ena skodelica belušev poleg tega vsebuje le 27 kalorij, spadajo beluši tudi med živila z minus kalorijami.

Kako se znebiti kilogramov? 

Dieto z negativnimi kalorijami lahko uporabite za uravnavanje telesne teže – z njo se znebite odvečnih kilogramov – ali pa za razstrupljanje. V skladu z željami in odločnostjo si določite od 1 do 3 dni v tednu, ko boste uživali skoraj izključno živila z negativnimi kalorijami. Poskrbite, da ne boste lačni: jejte, kolikor hočete, uživajte porcije poljubnih velikosti. Hrano lahko zabelite z maslom, jogurtom, kisom, soljo, čebulo, česnom. Če se vam takšen način prehranjevanja zdi preveč strog, poskusite zgolj uvrstiti čim večje količine živil z negativnimi kalorijami na svoj običajni jedilnik. Zagovorniki teorije o živilih z negativnimi kalorijami prisegajo, da deluje.

prejšnji članek
Najboljši naravni antibiotiki
Zdravje
Najboljši naravni antibiotiki
naslednji članek
Nepogrešljive keglove vaje
Zdravje
Nepogrešljive keglove vaje
#nasazenazenska
nasazenazenska