zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Moj otrok je pretežak!

26. 2. 2016; 10.00
Avtor: Marijana Mandić
Moj otrok je pretežak!
Debelost pri otroku ni problematična le zaradi videza, ampak je hkrati eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj številnih kroničnih bolezni.

Kako nadzirati otrokov apetit?
Debelost pri otroku ni problematična le zaradi videza, ampak je hkrati eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj številnih kroničnih bolezni. Ne nazadnje pa se skoraj vsi debeli otroci prej ali slej znajdejo v duševni stiski, saj se čutijo izločene iz skupine vrstnikov. Debeli otroci tudi pogosto odrastejo v debele odrasle, ti pa večkrat ostanejo samski, imajo težave pri iskanju zaposlitve in slabše dohodke. Zato odgovornost za otrokovo breme odvečnih kilogramov nosimo predvsem starši.

Zakaj so otroci predebeli?
Težave se lahko začnejo oblikovati že v prvem letu otrokovega življenja, pogosto je to prehod od dojenja na mešano prehrano. Mama, ki je otroka morda dojila na vsaki dve uri, včasih težko ujame novi urnik prehranjevanja in otroka še naprej hrani prepogosto, v skrbi, da ne bi dobil premalo hrane. Nekatere mamice težko ugotovijo, kolikšna količina hrane je primerna za njihovega otroka, zatem pa sledijo še napake v sestavi obroka. Prva takšna napaka je že ta, da otroku dajemo preveč kalorične napitke in preveč kalorična živila.
Poleg tega začnemo otroka pogosto tolažiti s slaščicami. Podarimo mu čokolado, kadar je žalosten, ali pa ga peljemo na kremno rezino, če je lepo nastopal. Morda je tudi na mizi v naši jedilnici vse polno slaščic ali slanih prigrizkov, ki so vsem na voljo. Pri tem pozabljamo, da se bodo otroci težko uprli celemu krožniku čokoladnih piškotov.



Zdravljenje debelosti
Ker debelost pri otrocih povzroča veliko kroničnih bolezni, je tudi zdravljenje dolgotrajno, pogosto celo vseživljenjsko. Tudi v otroštvu je temelj zdravljenja dieta, ne zgolj več gibanja, kot pogosto ugibamo starši. Otrok mora zaužiti manj kalorij, kot jih porabi, o čemer vam bo podrobno svetoval zdravnik. Pod redno rekreacijo pa strokovnjaki mislijo na telovadbo, najmanj trikrat na teden po eno uro, poleg šolske telovadbe. S pomočjo zdravnika boste sestavili dieto po naslednjih načelih:
- Da bodo obroki hrane enakomerno razporejeni čez ves dan.
- Da bo v prehrano vključenih veliko balastnih snovi.
- Da bo dieta vsebovala veliko tekočine.


- Da bo pri dieti sodelovala vsa družina.
- Da bo tudi pri športu sodelovala vsa družina.

Nikar ne sestavljajte otroku diete po lastni presoji, tudi najstniku ne. V tem primeru bodo težave nastopile takrat, ko se bo teža bližala zaželeni, otrok pa bo moral preiti v naslednjo fazo, k vzdrževanju telesne teže. Strokovno naj vam pomaga usposobljena skupina, ki jo sestavljajo medicinska sestra, dietetik, fizioterapevt, psiholog in psihiater. Prav psihoterapevtska pomoč bo pripomogla k temu, da bo otrok postopoma lahko vzpostavil pravi odnos do lastne teže, da bo razumel napake pri svojem načinu prehranjevanja in se bo začel zavedati pomena telesne aktivnosti.

Pomnite!


Najpogostejši napaki pri prehrani otroka sta nepoznavanje kalorične vrednosti živil in podcenjevanje prigrizkov, češ saj en bonbon še nič ne pomeni.

Starši naj bodo za zgled
Še vedno se premalo družin zaveda, da otroci svoj vzorec obnašanja prevzamejo po družini. Če je tudi za druge družinske člane edino razvedrilo televizija ali obisk gostilne, bo za otroka to del normalnega življenja. Če starši otroka ne spodbudimo k telesni aktivnosti, se bo ta otroku zdela nekaj nepotrebnega. In če so obroki hrane v družini vedno veliki, se bo nanje hitro navadil tudi sam.

Ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da sta končni rezultat nepravilnega prehranjevanja pri otroku, pozneje pri mnogih najstnikih, motnje hranjenja, kot sta bulimija in anoreksija. Predvsem najstniki, ki so imeli že kot otroci težave s preveliko telesno težo, zaradi česar so morda slišali od vrstnikov marsikatero pikro besedo, lahko poskušajo shujšati s pomočjo odvajal, različnih napitkov in čajev, vse to pa razvijajoče telo pomeni veliko breme in celo nevarnost. Najpomembnejše je, da kot družina že od zgodnjega otroštva skrbimo za zdrave življenjske navade, da spodbujamo zdravo prehranjevanje in telesno aktivnost, ki naj pomeni tudi popestritev šolskih obveznosti.




prejšnji članek
Biser tradicionalne kitajske medicine: šisandra
Zdravje
Biser tradicionalne kitajske medicine: šisandra
naslednji članek
Kavč za vas in vašo mačko
Življenjski slog
Kavč za vas in vašo mačko