zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Biser tradicionalne kitajske medicine: šisandra

27. 2. 2016; 07.02
Avtor: Š. K./revija Bodi zdrava
šisandra

Šisandra foto: Google

Šisandra je eno najpomembnejših zelišč, ki jih uporablja tradicionalna kitajska medicina.

Ne sliši zastonj na ime sadež petih okusov, saj njen plod v sebi resnično združuje pet okusov: sladko, grenko, kislo, pekoče in slano. Hkrati naj bi se v njej mešalo vseh pet osnovnih elementov: ogenj, voda, zemlja, les in kovina.

Nepogrešljiva

Šisandra je tako na Daljnem vzhodu nepogrešljiva, saj vsebuje številne pomembne snovi za boljše zdravje. Nekatere od teh so fitokemikalije, eterična olja, vitamin C, krom, fosfor, magnezij, silicij in antioksidanti. Ti prinašajo zdravje telesa sami po sebi, zato šisandro lahko uživate kot sadež, odlično pa se je izkazala tudi v medicini. Znana je po tem, da povečuje odpornost, telesno zmogljivost, vzdržljivost in stopnjo energije ter zmanjšuje tveganje za različne bolezni in stres. Ker je njena moč zares neverjetna, se uporablja tudi za preprečevanje prezgodnjega staranja in povečanje življenjske dobe. Tako normalizira krvni sladkor in krvni tlak, spodbudi imunski sistem in pospešuje okrevanje po operaciji.

Čudežni šisandrini A, B in C

Šisandra ima med vsemi zelišči enega najširših spektrov delovanja. S svojimi petimi okusi oziroma elementi neguje pet (po kitajski medicini) najpomembnejših organov človeškega telesa: srce, jetra, vranico, pljuča in ledvice. Ta moč izvira iz šisandrinov A, B in C, ki so šisandri svojske snovi, ki jim znanstveniki pripisujejo glavne učinke na človeški organizem.

Skrbi za boljše delovanje jeter. Šisandra s svojimi zdravilnimi učinki varuje jetra pred poškodbami. Na univerzitetnem oddelku botanične medicine Materia Medica so ugotovili, da šisandra spodbuja ponovno rast jetrnih celic in izboljšuje njihovo delovanje. Šisandra pomaga lajšati jetrna obolenja, kot so kronični hepatitis, zamaščenost jeter itd. Kitajci so celo razvili zdravilo za jetra DBD, v katerem ima ključno vlogo tudi šisandra.

Odpravlja dihalne težave. Šisandro so že v daljni preteklosti uporabljali pri težavah z ledvicami in pljuči. Po ugotovitvah Memorial Sloan-Kettering centra za zdravljenje raka rastlina pomaga pri astmi, kašlju in gripi. Šisandra vsebuje lignane, esencialna olja ter vitamine A, C in E. Zaradi teh sestavin deluje rastlina protivnetno, antioksidativno in razstrupljajoče.

Odlično vpliva na srce. Šisandra se uporablja tudi za izboljšanje vida, služi pa tudi kot zaščita pred sevanjem. Šisandra tudi odlično preprečuje okužbe. To pa še ni vse: šisandra razširja krvne žile, znižuje krvni tlak, izboljša krvni obtok in izboljšuje delovanje srca na splošno.

Zavira staranje. Na oddelku za mikrobiologijo na Univerzi za znanost in tehnologijo v Hongkongu so raziskovalci odkrili, da šisandrin B, ki je ena glavnih sestavin šisandre, odlično vpliva na zaviranje procesov staranja. Prav tako so na tej univerzi raziskali, da šisandrin B in C odlično učinkujeta kot zaščita pred škodljivimi UVA- in UVB-žarki, ki so eni glavnih krivcev za prehitro staranje naše kože.

Zavira rast rakavih celic. Na japonski Fakulteti za kmetijstvo so raziskovalci iz oddelka za biokemično znanost in tehnologijo ugotovili, da gama šisandrini, ki so v šisandri, zaviralno delujejo na rast rakavih celic levkemije. Tudi na stanfordski univerzi in Inštitutu za preučevanje raka na Kitajskem so prišli do zaključka, da predvsem šisandrin A uničuje rakave celice.

In njene ostale pozitivne lastnosti? Šisandro uporabljajo tudi kot adaptogen, kar pomeni, da pomaga telesu pri prilagajanju različnim stresnim dejavnikom. Blaži nervozo in druge psihične težave, pomaga pri pozabljivosti in razdražljivosti, povečuje zbranost in usklajuje telesne gibe. Z njo odlično zdravijo astmo, simptome gripe in prehlada, pomaga pri utrujenosti, je odlična pomoč pri prebavi in zdravljenju prebavnih motenj, deluje kot močan antioksidant, afrodiziak in krepi imunski sistem. Zaradi svojih tisočerih zdravilnih lastnosti tako postaja vse bolj nepogrešljiva tudi pri nas, zato bo, ko jo boste enkrat preizkusili, postala nepogrešljiva tudi za vas.

prejšnji članek
Po hudi možganski kapi na vozičku
Svet slavnih
Po hudi možganski kapi na vozičku
naslednji članek
Moj otrok je pretežak!
Zdravje
Moj otrok je pretežak!
#nasazenazenska
nasazenazenska