Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spahovanje lahko preprečimo na različne načine

22. 2. 2016; 03.41
Avtor: NN
preprečimo spahovanje_2
Občasno uhajanje zraka ali plinov iz želodca, tudi tisto bolj glasne vrste, je tako normalno kot uhajanje vetrov tam zadaj.

Vsakomur se zgodi, da mora po obilnem obroku roko položiti čez usta in se obrniti vstran. Nenadni in neobvladljivi napadi spahovanja pa so huda nevšečnost in lahko zagrenijo družaben večer, povzročajo pa tudi bolečino. Ker je na srečo vsega kriv le zrak, ki smo ga med hranjenjem nehote pogoltnili, lahko spahovanje načrtno preprečimo.

Delajmo majhne grižljaje in jih dobro prežvečimo.

Med jedjo čim večkrat odložimo pribor

Goltanje hrane in splakovanje obilnih grižljajev s pijačo povzroči nabiranje odvečnega zraka, ki se sprosti z glasnim spahovanjem. Delajmo majhne grižljaje in jih dobro prežvečimo, istočasno pa upočasnimo uživanje obroka tako, da čim večkrat odložimo pribor. Tako damo telesu dovolj časa, da ujeti zrak potisne v črevesje ali pa ga preprosto vsrka.

Žvečimo kot osliček

Da ne bi rigali kot osliček, moramo še posebej temeljito prežvečiti vso hrustljavo zelenjavo, na primer brokoli, zelje, solato in cvetačo. Zlasti v takšno hrano se zlahka ujame zrak, ki konča v našem želodcu. Manj zraka bomo tudi pogoltnili, če se bomo odpovedali vročemu kakavu ali čaju in bomo počakali, da se pijača nekoliko ohladi. Iz koktajlov odstranimo slamico, saj se s pitjem po njej lahko napihnemo kot balonček. Enako učinkujejo tudi gazirane pijače.

Iz koktejlov odstranimo slamico.

Zavrzimo žvečilne gumije in bonbone

Žvečenje in lizanje trdih bonbonov sproži izločanje sline, ki jo je treba pogoltniti, tako da pošljemo v želodec še več, natančneje, vsakič kar po žličko zraka. Se pravi, da imamo lahko že po treh bonbonih v trebuhu pravi balonček, pripravljen, da se razpoči, ko je to najmanj potrebno. Več zraka pogoltnemo tudi med kajenjem.

Pozdravimo živčno požiranje zraka

Nekateri ljudje so nagnjeni k nepretrganemu požiranju zraka. Gre za kar pogosto razvado, ki se je običajno niti ne zavedajo, pomagajo pa vaje za sproščanje, govorna terapija in hipnoza.

Kdaj k zdravniku?

Dolgotrajno spahovanje je lahko znak okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča rano na želodcu. Medtem ko draži želodčno sluznico, povzroča še zgago, motnje v prebavi, slabost, hujšanje in utrujenost. Če se nam spahuje, čeprav ne goltamo velikih količin nezdrave hrane, prosimo zdravnika za preiskavo. Bakterijo lahko pozdravimo z antibiotiki.

Vsakomur se zgodi, da mora po obilnem obroku roko položiti čez usta in se obrniti vstran.

prejšnji članek
Predmeti, ki kradejo energijo
Zdravje
Predmeti, ki kradejo energijo
naslednji članek
Napovejte vojno herpesu
Zdravje
Napovejte vojno herpesu