palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S tem lahko alergije preprosto premagate!

1. 3. 2016; 10.15
Avtor: dr. Han Zaoxinag
Ženska in voda
Simptomi alergije so simptomi bolezni z razmeroma zapletenimi vzroki. Pogosto so vzroki lahko dedni, lahko izvirajo iz okolja (kot na primer cvetni prah, pršice, trave) ali iz hrane oziroma živil (ribe, raki, mleko, jajca …), lahko pa jih povzročajo tudi zdravila (preventivna cepljenja, antibiotiki). Vsi ti vzroki lahko vplivajo na zdravstveno stanje, hkrati ta vpliv lahko povzročijo tudi fizični vzroki, kot so sončna svetloba, mraz, praskanje …

Simptome oziroma znake alergije glede na mesto pojavljanja ali pogostosti pojavljanja delimo na štiri glavne skupine:

1. alergijsko vnetje veznice na očeh: najpogosteje se izraža z rdečo in srbečo veznico, občutljivostjo na svetlobo, nenavadnim občutkom (solzenje ob najmanjšem vetrcu), otečenostjo in čezmernim izločanjem;
2. alergijsko vnetje nosu: se navadno razvije hitro in tudi hitro uplahne oziroma izgine. Na začetku se pojavijo srbenje, draženje v nosni votlini, potem kihanje in izločanje bistre tekočine skozi nos, tudi zamašena nosna votlina na eni ali obeh straneh; lahko je kratkotrajno, ni pa nujno, lahko je lažje ali hujše oblike, čas trajanja je lahko daljši ali pa krajši, hkrati pa je to edini znak, saj na drugih delih telesa ni posebnih znakov alergije;
3. alergijska astma: preden se pojavi astma, se lahko že pojavijo simptomi kihanja, tekočine iz nosu, kašlja, utesnjenosti v prsih itd. Če se ti simptomi ne pozdravijo takoj, se lahko razvije astma. Pojavlja se pogosto ponoči z utesnjenim občutkom v prsih, kratko sapo, težkim dihanjem, prisilno sedečo držo, dihanjem z odprtimi usti in dviganjem ramen, kratkim vdihom in dolgim izdihom;
4. koprivnica: na koži se pojavijo različnih velikosti in oblik srbeče rdeče pike z jasno mejo.

foto: Profimedia

Zgoraj opisane simptome delimo glede na čas pojavljanja in stopnjo razvitosti simptomov glede na trajanje na akutne in kronične.
Tradicionalna kitajska medicina meni, da so vzroki za alergijo tako notranji kot zunanji. Notranji vzrok je lahko deden oziroma prirojen, pogosto gre za primanjkljaj energije v sferi vpliva in delovanja pljuč ali pa za primanjkljaj energije v sferi vpliva in delovanja vranice in ledvic, za neutrjeno zunanjo energetsko plast (plašč) ali ovojnico (wei qi). Na tej podlagi je možnost, da zunanji boleznotvorni ali patološki energetski potencial vstopi v telo, še zlasti v oslabljene sisteme, toliko večja in lahko povzroči zgoraj opisane znake alergij.

Tovrstni bolezenski simptomi se v teoriji tradicionalne kitajske medicine opisujejo kot primanjkljaj (bioenergetskega potenciala) v jedru ali v korenini in prebitek (bioenergetskega potenciala) na površini. V primeru kronične, že dalj časa trajajoče alergije so lahko hkrati prisotni znaki prebitka in primanjkljaja. V akutni fazi so glavni znaki prebitka, v kronični fazi pa so glavni znaki primanjkljaja.

Tradicionalna kitajska medicina meni, da dokler v telesu obstaja dovolj prave energije (zheng qi), boleznotvorna patološka energija ne more vstopiti v telo in povzročati težav. V akutnem primeru se zdravi površina, v kroničnem pa jedro ali korenina.
V akutni fazi lahko akupunkturna terapija olajša simptome alergije, pri kronični obliki alergije pa akupunkturna terapija (o)krepi sfere vpliva ali sposobnosti delovanja pljuč, vranice in ledvic in tako prepreči pogosto ponavljanje simptomov.

Pri kroničnih oblikah alergije, ki se pojavljajo vsako leto, trajajo dalj časa in vplivajo na delo in življenje, lahko akupunkturno zdravljenje pomaga. Akupunkturna terapija v teh primerih razmeroma dobro učinkuje, nima stranskih učinkov, zdravljenje z njo pa tudi ne bo vplivalo na vsakodnevni tok življenja. Uravnavanje pretoka vitalne življenjske energije (či) po meridijanih, da bi v telesu spet vzpostavili ravnovesje oziroma zdravje, pogosto lahko doseže zmanjšanje znakov/simptomov alergije, pri nekaterih pa tudi popolno okrevanje.

prejšnji članek
Najlepši pogledi ob katerih zastane dih ...
Življenjski slog
Najlepši pogledi ob katerih zastane dih ...
naslednji članek
Na pomoč! Hlače ne gredo na rit!
Zdravje
Na pomoč! Hlače ne gredo na rit!