sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ta poceni začimba dela prave čudeže!

1. 3. 2016; 08.45
Avtor: Helena Primic / Bodi zdrava
Naj diši po cimetu!
Čeprav ga danes povezujemo le z jabolčnimi sladicami, božičem in kuhanim vinom, je bil cimet pred nekaj tisočletji rezerviran le za bogove in obredne rituale.

Prinaša toploto

Cimet ni brez razloga povezan z mrzlimi zimskimi dnevi, saj kot topla začimba greje telo. Ker poživlja krvni obtok, je odlična rešitev za vse, ki imate težave z mrzlimi nogami in rokami ali prenizko povprečno telesno temperaturo. Odličen pomočnik je tudi pri prehladih in šibkem imunskem sistemu, saj s svojim grelnim učinkom telo na naraven način prestavi 'v višjo prestavo'. Zdravilci ga uporabljajo tudi v boju proti revmi, artritisu in depresiji, saj njegova toplota in svetloba, ki ju cimet vsebuje obilo, odlično pripomoreta k zdravljenju teh bolezni.

Cejlonski in kitajski



Cimet (v prahu ali skorji), ki ga najdemo na trgovskih policah, je lahko cejlonski cimet (Cinnamomum verum) ali kitajski oziroma cimet cassia (Cinnamomum cassia), med katerima je občutna in pomembna razlika. Cejlonski cimet je namreč veliko bolj aromatičen, toplega in prijetnega okusa, saj kitajski cimet izdelujejo iz skorje popolnoma drugega drevesa, ki ima veliko bolj grobo, debelejšo in trdo skorjo. Zato so tudi palčke kitajskega cimeta veliko temnejše in debelejše ter cenejše za proizvodnjo, kar je razlog, da na prodajnih policah prevladuje cimet cassia. Če torej želite 'pravi' cimet, najprej izberite cimet ekološkega izvora, potem pa preverite, ali gre za cejlonski cimet.

Umirja prebavo


Eterično olje v cimetovi skorji spodbuja ustvarjanje želodčnih sokov in stimulira celoten prebavni trakt, zato je cimet odličen v boju proti slabosti, bruhanju, driski, vetrovom in črevesnim krčem. Cimet se lahko pohvali tudi kot močan antimikotik (protiglivično delovanje), zato je odličen pomočnik pri preveč razširjeni kandidi, ob redni uporabi pa prav tako uspešno preganja zajedavce in druge patogene mikroorganizme v črevesju; tudi viruse in bakterije.

Razkužuje in čisti

Olje skorje cejlonskega cimeta je v aromaterapiji znano kot najmočnejše protibakterijsko učinkujoče olje, zato je enako učinkovito kot kemični konzervansi. Ker je tudi močan čistilec, se v naravnem zdravilstvu uspešno uporablja pri vnetju sinusov, otečeni nosni sluznici in nosnih polipih. Če vas pestijo sinusni glavoboli, ajurveda priporoča naslednjo rešitev: zmešajte pol žličke cimeta (naj bo vsaj ekološki, če že ne cejlonski) s toliko vode, da dobite gosto pasto, ki jo nanesite na boleč predel. Pri tem pazite, da pasta ne pride v oči, prav tako pa se ne ustrašite, če bo koža, kjer boste namazali pasto, pordela in vas začela peči. Poskusite zdržati nekaj minut, potem pa pasto dobro izperite.



Uravnava raven krvnega sladkorja

Številne zdravilne lastnosti cimeta je dokazala tudi znanost, med katerimi je tudi njegov pozitiven vpliv na sladkorno bolezen. Znanstveniki so namreč dokazali, da cimet vsebuje snov, ki izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin oziroma povedano po domače: cimet omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi, tudi takrat, kadar trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Dober pomočnik je tudi pri ljudeh s preveliko težo, saj cinamaldehid, ki ga cimet vsebuje, preprečuje strjevanje trombocitov ter tako uspešno preprečuje kapi in srčne napade oziroma tveganje za bolezni srca tako pri pretežkih ljudeh kot tistih z zdravo telesno težo.


Kdo se boji cimeta?

Če se bojite 'nevarnega kumarina' v cimetu, naj vas potolažimo, da uradne ustanove in dokumenti svarijo le o mejnih dovoljenih odmerkih evgenola (do 2,5 mg na kg telesne teže) in cinamaldehida (700 µg na kg telesne teže), ki veljajo le za cimetovo olje, ne pa tudi za cimetovo skorjo. Poleg tega ne pozabite, da je v naravi veliko snovi, ki so v izolirani obliki pokazale zelo škodljive učinke, medtem ko v integralnem živilu ne povzročajo nobenih težav. Na primer: izolirani betakaroten je škodljiv, medtem ko je korenček, ki vsebuje celoten spekter betakarotenov, blagodejen za zdravje. Ali ste vedeli, da kumarin najdemo tudi v kamilicah, ki bi jim težko očitali, da so nevarne za ledvice in jetra, kot to velja za izoliran kumarin?

prejšnji članek
Škotska z druge perspektive!
Življenjski slog
Škotska z druge perspektive!
naslednji članek
Naredite to in shujšali boste brez težav!
Zdravje
Naredite to in shujšali boste brez težav!
#obraziavenija
obraziavenija