jabolka, banane, limone, kivi, pomaranče foto: Dreamstime
KALORIJE V SADJU
Največjo energijsko vrednost ima seveda suho sadje, še zlasti datlji, rozine ali kokos. Od svežega sadja so najbolj kalorični avokado, banane, grozdje, fige, granatno jabolko, nektarine in kaki. Vendar je ob tem treba vedeti, da je to še vedno nizkokalorična hrana, če jo po energijski vrednosti primerjamo z drugimi živili. Manj energije ima v povprečju samo še zelenjava. Sadje, ki se lahko pohvali z najmanj kalorijami, pa so lubenica, pomelo, jagode in robide.
SADJE IN HUJŠANJE
Domneva, da sadje malce upočasni hujšanje, je do neke mere utemeljena, a le če ga jeste res veliko, nimate urejenega osnovnega ritma prehranjevanja in če sadje kombinirate z drugimi živili. Če bi jedli samo sadje ves dan ali en teden, bi na koncu, ko bi potegnili črto, vseeno shujšali, ne glede na količino zaužitega sadja. Mojca Cepuš še dodaja, da vsebuje sadje kopico zdravilnih učinkovin in da ni prav, da se ga zadnje čase v javnosti dojema kot tako imenovano sladkorno živilo. Snov, ki je je v sadju največ, je pravzaprav voda, sladkorja je le nekaj gramov. In ne gre za rafinirani beli sladkor, pač pa naravni sladkor, ki ga v telo vnesemo z drugimi sestavinami sadja, torej z vlakninami, vodo, vitamini, minerali. Ne pozabite, da ima vsako živilo svojo funkcijo in funkcija sadja je oskrbeti telo z vodo, vitamini, minerali, fitokemikalijami in nekaj energije, ki se skriva v sadnem sladkorju. Če je cilj diete izgubiti en kilogram na teden, lahko brez skrbi vsak dan pojeste dva sadeža za prvo malico, tudi banano, lubenico ali kaki.
SADJE JE TREBA UŽIVATI PRAVILNO
Surovo sadje se zelo hitro prebavi, zato je najboljše, da ga uživate kot samostojen obrok. Lahko ga uživate za zajtrk in malico, če pa ga jeste za kosilo, ga morate pojesti kar precej, da boste od njega siti. Sadje vsebuje nič ali zelo malo maščob, zato smo po njem hitro lačni. Vsekakor pa ni priporočljivo, da sadje uživate po obroku, saj vas lahko zaradi tega napenja ali povzroča druge prebavne težave.
KOLIKO SADJA NA DAN JE DOVOLJ?
Strokovnjakinja za zdravo prehrano Mojca Cepuš meni, da surovega sadja ne moremo pojesti preveč. A to velja le ob domnevi, da ga uživate kot samostojni obrok. Ob tem pa je zmotno misliti, da nam lahko samo sadje prinese zadostne količine vitaminov, mineralov in fitohranil. Za to potrebuje telo vsak dan tudi veliko zelenjave.
KJE KUPITI SADJE?
Najboljše je uživanje lokalnega in sezonskega sadja, ki je ekološko pridelano. Takšno sadje je dozorelo na rastlini in ima veliko več hranljivih snovi kot sadje, ki je obrano nezrelo in zori na poti do naših trgovin. Če je sadje ekološko pridelano, pomeni, da v njegovi pridelavi ni bilo uporabljenih snovi, ki bi škodovale našemu zdravju. Ekološko kmetijstvo namenja tudi poseben poudarek ohranjanju rodovitnosti tal in uporabi organskih gnojil. Če se le da, kupujte sadje od lokalnih kmetov, z bio certifikatom. Če pa te možnosti nimate, je še vedno bolje, da uživate sadje iz supermarketov, kot da sadja sploh ne uživate. Ob tem ga nikar ne pozabite temeljito oprati pred zaužitjem.
ZVIJAČA Z BARVAMI
Če sadja niste navajeni jesti ali pa zgolj nimate ideje, katero sadje izbrati, si lahko pomagate z barvami.
Ponedeljek – obarvan z rdečo
Jejte rdeče pomaranče.
Torek – obarvan z rumeno
Pojejte banano.
Sreda – obarvana z zeleno
Pojejte kivi.
Četrtek – obarvan z modro
Pojejte skodelico borovnic.
Petek – obarvan z rožnato
Pojejte granatno jabolko.
Sobota – obarvana z oranžno
Pojejte kaki.
Nedelja – obarvana z belo
Pojejte hruško naši.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.