zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne bojte se kalorij v sadju

17. 1. 2020; 03.00
Avtor: Revija Bodi zdrava
dreamstime-jabolka-banane-sadje

jabolka, banane, limone, kivi, pomaranče foto: Dreamstime

Največja napaka pri uživanju sadja je, da ga ljudje vsakodnevno ne zaužijemo v zadostnih količinah. Kaj pa kalorije v sadju? In kako ga je treba sploh uživati?

KALORIJE V SADJU

Največjo energijsko vrednost ima seveda suho sadje, še zlasti datlji, rozine ali kokos. Od svežega sadja so najbolj kalorični avokado, banane, grozdje, fige, granatno jabolko, nektarine in kaki. Vendar je ob tem treba vedeti, da je to še vedno nizkokalorična hrana, če jo po energijski vrednosti primerjamo z drugimi živili. Manj energije ima v povprečju samo še zelenjava. Sadje, ki se lahko pohvali z najmanj kalorijami, pa so lubenica, pomelo, jagode in robide.

SADJE IN HUJŠANJE

Domneva, da sadje malce upočasni hujšanje, je do neke mere utemeljena, a le če ga jeste res veliko, nimate urejenega osnovnega ritma prehranjevanja in če sadje kombinirate z drugimi živili. Če bi jedli samo sadje ves dan ali en teden, bi na koncu, ko bi potegnili črto, vseeno shujšali, ne glede na količino zaužitega sadja. Mojca Cepuš še dodaja, da vsebuje sadje kopico zdravilnih učinkovin in da ni prav, da se ga zadnje čase v javnosti dojema kot tako imenovano sladkorno živilo. Snov, ki je je v sadju največ, je pravzaprav voda, sladkorja je le nekaj gramov. In ne gre za rafinirani beli sladkor, pač pa naravni sladkor, ki ga v telo vnesemo z drugimi sestavinami sadja, torej z vlakninami, vodo, vitamini, minerali. Ne pozabite, da ima vsako živilo svojo funkcijo in funkcija sadja je oskrbeti telo z vodo, vitamini, minerali, fitokemikalijami in nekaj energije, ki se skriva v sadnem sladkorju. Če je cilj diete izgubiti en kilogram na teden, lahko brez skrbi vsak dan pojeste dva sadeža za prvo malico, tudi banano, lubenico ali kaki.

Pomarančni sok vsebuje sadne kisline, ki učinkujejo proti širjenju bakterij (tistih, ki povzročajo neprijeten vonj). foto: Dreamstime

SADJE JE TREBA UŽIVATI PRAVILNO

Surovo sadje se zelo hitro prebavi, zato je najboljše, da ga uživate kot samostojen obrok. Lahko ga uživate za zajtrk in malico, če pa ga jeste za kosilo, ga morate pojesti kar precej, da boste od njega siti. Sadje vsebuje nič ali zelo malo maščob, zato smo po njem hitro lačni. Vsekakor pa ni priporočljivo, da sadje uživate po obroku, saj vas lahko zaradi tega napenja ali povzroča druge prebavne težave.

KOLIKO SADJA NA DAN JE DOVOLJ?

Strokovnjakinja za zdravo prehrano Mojca Cepuš meni, da surovega sadja ne moremo pojesti preveč. A to velja le ob domnevi, da ga uživate kot samostojni obrok. Ob tem pa je zmotno misliti, da nam lahko samo sadje prinese zadostne količine vitaminov, mineralov in fitohranil. Za to potrebuje telo vsak dan tudi veliko zelenjave.

KJE KUPITI SADJE? 

Najboljše je uživanje lokalnega in sezonskega sadja, ki je ekološko pridelano. Takšno sadje je dozorelo na rastlini in ima veliko več hranljivih snovi kot sadje, ki je obrano nezrelo in zori na poti do naših trgovin. Če je sadje ekološko pridelano, pomeni, da v njegovi pridelavi ni bilo uporabljenih snovi, ki bi škodovale našemu zdravju. Ekološko kmetijstvo namenja tudi poseben poudarek ohranjanju rodovitnosti tal in uporabi organskih gnojil. Če se le da, kupujte sadje od lokalnih kmetov, z bio certifikatom. Če pa te možnosti nimate, je še vedno bolje, da uživate sadje iz supermarketov, kot da sadja sploh ne uživate. Ob tem ga nikar ne pozabite temeljito oprati pred zaužitjem.

Vključimo v svoj jedilnik veliko hrane, bogate z magnezijem foto: Dreamstime

ZVIJAČA Z BARVAMI

Če sadja niste navajeni jesti ali pa zgolj nimate ideje, katero sadje izbrati, si lahko pomagate z barvami.

Ponedeljek – obarvan z rdečo 


Jejte rdeče pomaranče.

Torek – obarvan z rumeno  
Pojejte banano.

Sreda – obarvana z zeleno 
Pojejte kivi.

Četrtek – obarvan z modro  
Pojejte skodelico borovnic.

Petek – obarvan z rožnato 
Pojejte granatno jabolko.

Sobota – obarvana z oranžno 


Pojejte kaki.

Nedelja – obarvana z belo 
Pojejte hruško naši.







prejšnji članek
Razlika v letih? Komu mar!
Zdravje
Razlika v letih? Komu mar!
naslednji članek
Tega ne gre zamuditi: ekskluzivni MModerni seminar z Aljošo Bagolo
Svet slavnih
Tega ne gre zamuditi: ekskluzivni MModerni seminar z Aljošo Bagolo