Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate hudega mačka? Tole vam bo hitro pomagalo!

2. 3. 2016; 11.00
Avtor: Helena Primic / Bodi zdrava
alkohol

foto: Thinkstock

Praznovanja, voščila in zdravice … in že je tu nadležen alkoholni maček, ki se mu je včasih prav težko izogniti, čeprav se 'držimo nazaj'. Pri uživanju alkohola je v vsakem primeru treba biti zmeren in imeti pravo mero, če vas pa že napade maček v glavi, smo za vas pripravili nekaj naravnih učinkovitih zvijač in receptov.

Ajurvedski napitek



Bobnenje v glavi in občutek velike glave, slabost v želodcu in občutek, da vas je ravnokar povozil nekajtonski kamion. Vam zveni znano? Vaše telo vam sporoča, da ste zaužili preveč alkohola, ki ga encim ADH (alkoholna dehidrogenaza) ni uspel v celoti presnoviti skozi jetra. Prevelika količina alkohola je tako povzročila mini zastrupitev želodca in jeter, kar po ajurvedi sproži premočno delovanje pite. Pri alkoholnem mačku je zato treba predvsem uravnovesiti pito: v kozarec vode dodajte žličko limoninega (ali limetinega) soka, pol čajne žličke sladkorja ali žličko medu, ščepec soli, tik preden pripravek popijete, pa dodajte še pol žličke sode bikarbone. Ta ajurvedski napitek bo poskrbel za neuravnovešeno pito in kmalu po zaužitju se boste počutili veliko bolje.

Kava z limono ali ingverjev čaj

Kofein spodbuja osrednje živčevje in oži žile, zato lahko začasno olajša glavobol in vam pomaga, da se naslednje jutro spravite v pogon. Če boste kavi dodali sok polovice limone (nikakor pa mleko, ki bo glavobol samo poslabšalo), ste na dobri poti, da mačka v glavi v celoti preženete. Če niste tip jutranjih kav in zjutraj po navadi in raje pijete čaj, si privoščite ingverjev čaj, ki bo pomiril želodec in ublažil slabost. Čaj osladite z nekoliko večjo količino medu, kar bo pomagalo izločiti ostanek alkohola, ki je morda ostal v telesu.

Razstrupljevalna kumina



Ker je alkoholni maček znak zastrupljenosti telesa, boste simptome najhitreje premagali, če boste spodbudili razstrupljanje. V kozarec svežega pomarančnega soka dodajte žličko limoninega soka in ščepec kumine. Kumina namreč pospešuje izločanje seča in sluzi ter tako spodbuja razstrupljanje in regeneracijo jeter, zato jo v ruski ljudski medicini uporabljajo tudi pri alkoholizmu. V pomoč pa vam bodo tudi vsi ostali razstrupljevalni pomočniki: od alg (spiruline in klorele) do pšenične in ječmenove trave, ki jih dodajte smutijem.

Zelje in probiotiki

Priljubljeno ljudsko zdravilo proti alkoholnemu mačku je sok kislega zelja (kakšen kozarec ali dva), ki najverjetneje pomaga predvsem zaradi probiotičnih bakterij, ki jih vsebuje. Te namreč pomagajo ponovno uravnotežiti porušeno črevesno ravnotežje, za kar je 'zaslužen' prav alkohol. V pomoč vam bodo tako probiotična živila (probiotični jogurt, kefir, zelnica in repnica ter probiotični napitki) kot probiotični prehranski dodatki, poleg tega pa vsaj nekaj dni nekoliko bolj pazite na prehrano ter se čim bolj izogibajte sladkorju in industrijsko predelani hrani.

Voda in izotonični napitki

Če pred spanjem niste uspeli poskrbeti za dobro rehidracijo telesa (kar je idealna metoda za preprečitev pojava alkoholnega mačka), naslednji dan čez ves dan pijte čim več vode in izotoničnih napitkov, kot športniki po napornih treningih in tekmah. Vzrok glavobola je namreč največkrat prav dehidracija, saj alkohol celicam ukrade veliko dragocene in nujno potrebne vode. Na med pivci priljubljen rek klin se s klinom izbija pa raje kar pozabite, saj si lahko z dodatnim vnosom alkohola in še dodatno dehidracijo telesa namesto mačka prikličete čisto pravega alkoholnega tigra, ki ga zagotovo ne želite spoznati v živo.

Bolje preventiva kot kurativa

Alkoholnemu mačku se seveda lahko izognete z alkoholno abstinenco, če pa že nameravate popiti kakšen kozarec alkoholne pijače, bodite pri tem zmerni in se držite naslednjih navodil.

- Pred pitjem alkohola se vedno dobro najejte. Hrana v želodcu – še posebno mastna in škrobnata – bo namreč upočasnila vsrkavanje alkohola v telo.

- Med vsakim kozarcem alkoholne pijače popijte kozarec navadne vode. Ta bo prav tako kot hrana upočasnila absorpcijo alkohola in preprečila dehidracijo.

foto: Reuters

prejšnji članek
Najbolje se živi na Dunaju!
Življenjski slog
Najbolje se živi na Dunaju!
naslednji članek
Kje praznovati otrokov rojstni dan?
Zdravje
Kje praznovati otrokov rojstni dan?