901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

6 vrst maščobnih oblog (in kako se jih znebiti)

1. 3. 2016; 08.00
Avtor: Zarja Karimov / Bodi zdrava
Dieta brez ogljikovih hidratov
Tako kot so različni vzroki za nabiranje maščobnih oblog na različnih delih telesa, so različni tudi načini, kako jih odpraviti. Preverite, zakaj vaše telo kopiči maščobo in kaj lahko storite, da se je znebite.

Nabiranje maščobnih oblog na določenih delih telesa, na primer na zadnjici ali trebuhu, ni odvisno le od spola in telesne strukture. Znanstveniki namreč ugotavljajo, da del telesa, kamor se redite, razkriva tudi vzroke rejenja, s tem pa tudi možno rešitev, kako se znebiti odvečnega sala.
Spodnji del trebuha, prsi, nadlahti in podbradek

Redite se, ker: preveč jeste

Kadar se vam salo nabira na trebuhu in nadlahteh, hkrati pa vam rastejo prsi in se vam dela podbradek, ni nobenega dvoma: za pretirano nalaganje maščobnih oblog so krive prevelike količine hrane. Najpogosteje gre za čezmerno uživanje nezdravih, sladkih in mastnih obrokov.

Kaj storiti?

Sestavite si še vedno okusen, a bolj zdrav jedilnik. Sladkarije popolnoma črtajte z njega, nadomestite jih s sadjem (suho sadje in banane ne štejejo) ali jogurtom (jejte navadni jogurt, v katerega sami narežete sveže sadje). V večje obroke, kot sta kosilo in večerja, uvrstite veliko zelenjave. Preden se lotite glavne jedi, pojejte veliko skledo solate. Uvedite v svoj dan več gibanja – vozite se v službo s kolesom, izberite stopnišče namesto dvigala. Telovadite vsaj 30 minut na dan.
3 živila, ki jih morate črtati z jedilnika: ocvrte jedi, sladke pijače, sladkarije

Spodnji del trebuha

Redite se, ker: ste pod stresom, depresivni, anksiozni
Nabiranja sala na področju trebuha je znak, da ste pod stresom, depresivni ali anksiozni, trdijo strokovnjaki. Ljudje, ki se redijo le v trebuh, so običajno čustveni jedci. Zanje je značilno, da posegajo po hrani, ki pomirja. Radi segajo po ogljikovih hidratih, denimo testeninah in sladkarijah, še posebno čokoladi.

Kaj storiti?

Znebite se stresa z intenzivno redno telesno dejavnostjo, denimo s tekom. Premislite, kako jo uvrstiti v svoj urnik, da bo kar najbolj učinkovita – na primer če je vir stresa služba, premislite, ali se boste s telesno dejavnostjo sproščali in tekli po službi ali boste z njo krepili moč, dobro voljo in motivacijo in jo torej uvrstili na urnik pred odhodom na delovno mesto. Pobrskajte po literaturi in se naučite katere od tehnik sproščanja. Krepite pozitivne občutke tako, da vsak dan zapišete v rokovnik tri lepe stvari, ki so se vam zgodile čez dan.
3 živila, ki jih morate zamenjati z drugimi: testenine iz bele moke (zamenjajte s polnozrnatimi testeninami), sladkarije (zamenjajte z oreščki in suhim sadjem), kava (zamenjajte z zeliščnim čajem)

Stegna in zadnjica

Redite se, ker: zaradi delovanja hormonov
Rejenje v stegna in zadnjico je značilno za ženske, pojavi pa se navadno v življenjskih obdobjih, povezanih s spremenjenim delovanjem hormonov. Pogosto se pojavlja v najstniškem obdobju in menopavzi.

Kaj storiti?

Pazite, da bo vaš življenjski slog bolj razgiban. Če zaradi vrste dela preživite večino časa sede, se v prostem času čim več gibajte, predvsem na svežem zraku. Izogibajte se nikotinu in alkoholu, ki hormonsko zmešnjavo v telesu še poslabšata. Za uravnovešanje hormonov je pomembno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Koristno je uživanje brinovih jagod in čebule, ki s spodbujanjem nastajanja spolnih hormonov pomagata topiti maščobe. Koristila vam bo vadba z utežmi in specializirane vaje za stegna in zadnjico.
3 živila, ki jih uvedite v prehrano: čebula, brinove jagode, camu camu

Napihnjen trebuh

Če se redite po celotnem trebuhu do podprsja, to lahko pomeni, da imate težave s presnovo. Takšen način rejenja zdravniki povezujejo z nastankom bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni.

Kaj storiti?

Čim prej obiščite svojega osebnega zdravnika in preverite, v kakšnem zdravstvenem stanju ste. Živite čim bolj zdravo: izogibajte se predelani hrani, uživajte veliko sadja in zelenjave, veliko se gibajte na svežem zraku, s samo vadbo pa bodite zmerni. Pijte dovolj tekočine, predvsem vode, izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam. Čim manjkrat uvrščajte na jedilnik meso, še posebno rdeče, raje posegajte po ribah in morskih sadežih.
3 živila, ki so prepovedana: salame/klobase, alkohol, kava

Zadnjica in noge do gležnjev

Rejenje v noge in zadnjico je običajno rezultat genetskega zapisa, kar pomeni, da smo ga podedovali, pojavlja pa se tudi med nosečnostjo.

Kaj storiti?

S hrano lahko na takšen način rejenja vplivamo le malo. Bolj učinkovito je gibanje, predvsem tek in hoja po stopnicah. Da bi oblikovali postavo, se moramo vsak drugi dan temeljito prepotiti z izbrano vadbo.
3 živila, ki jih lahko uživate: zelena, ingver, limona

Zamaščen trebuh

Zamaščen trebuh, medtem ko so drugi deli telesa vitki, celo mišičasti, se običajno pojavlja pri ljudeh, ki so se v preteklosti veliko gibali, nato pa nenadoma prenehali.

foto: Vir: arhiv Svet24

Kaj storiti?

Edini način, da se boste znebili takšne maščobe, je redna prehrana s čim manjšimi obroki, ki naj jih bo najmanj pet na dan. Približno 80 odstotkov hrane naj predstavljata sadje in zelenjava. Pijte veliko vode, na jedilnik pa uvrstite živila, ki pospešujejo presnovo.
3 živila, ki vam bodo pomagala shujšati: čili, ananas, jogurt

prejšnji članek
Kašljate? To vam bo pomagalo!
Zdravje
Kašljate? To vam bo pomagalo!
naslednji članek
Kaj, ko se partner zaljubi?
Zdravje
Kaj, ko se partner zaljubi?