Zdravje
 

To lahko vodi v razvoj kroničnih bolezni!

1. 3. 2016; 15.30
Avtor: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane / Bodi zdrava
Ženska
Za večino beseda razstrupljanje oziroma detoks pomeni le še eno modno muho, in ne pot do zdravja in dobrega počutja. Spet drugi na razstrupljanje gledajo kot na obliko stradanja. Dejstvo je, da je to daleč od resnice, vendar le, če se razstrupljanja lotimo pravilno in vemo, zakaj to počnemo.

Razlogov za razstrupljanje je veliko

V današnjem času vse bolj bremenimo svoj organizem s sodobnim načinom življenja in številnimi stresnimi dejavniki. Naša prehrana je v veliki meri osiromašena hranil, vitaminov, mineralov in funkcionalnih snovi, vnos predelane in hitre (prazne) hrane, konzervansov in drugih dodatkov pa postaja vse večji. Poleg tega k zastrupljanju človeškega telesa pripomorejo tudi kemično onesnaženje zraka, vode in tal, hitro življenje ter nenadzorovano uživanje zdravil in poživil. Vse to oslabi naš največji izločevalni organ – črevesje. Črevesna stena postane zato bolj prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene in škodljive snovi iz hrane. Imunske celice v krvi take snovi zaznajo kot tujke in jih 'napadejo', pri čemer pa nastane še več toksičnih snovi. Toksini se v telesu kopičijo hitreje, kot so jih izločevalni organi (jetra, črevo, ledvice, pljuča in koža) sposobni izločiti, in sčasoma okvarijo naše organske sisteme, obremenijo mišice, sklepe in porušijo hormonsko ravnotežje v telesu.

Posledice zastrupljenosti so številne, in če ne ukrepamo dovolj hitro, lahko vodijo v razvoj kroničnih bolezni, prebavnih težav, preobčutljivosti na hrano in alergijskih reakcij.



Osnovni znaki, ki dokazujejo neravnovesje v telesu in to, da moramo podpreti lastne mehanizme razstrupljanja, so: pogosta utrujenost in izčrpanost, razdražljivost, depresija, nihanje razpoloženja, pogosti glavoboli, zgaga, napihovanje, gastritis, sindrom razdražljivega črevesja, preobčutljivostne reakcije na hrano, glivična obolenja, pogosta vnetja, zamašenost nosu (zamašeni sinusi), kožne reakcije, izpadanje las, pogoste bolezni, bolečine v sklepih, mišicah …

Razstrupljanje je naš osnovni varovalni mehanizem


Človeško telo vsak dan tvori notranje strupe kot naravni stranski produkt prebave in presnove. Če mehanizem razstrupljanja poteka normalno, se teh procesov sploh ne zavedamo. Kadar pa so naši izločevalni procesi okrnjeni, se odpadne snovi v telesu začnejo zadrževati in posledica je zastrupljenost tkiv. Prvi korak pri odpravljanju teh posledic, kakor tudi splošnega slabega počutja in načetega zdravja, je vsekakor temeljito čiščenje telesa. Če želimo rezultate, pa seveda ne gre brez določenih ukrepov in sprememb v življenjskem slogu. Navsezadnje ni iz trte izvito, da smo to, kar jemo.

Kako se lotiti razstrupljanja

Seveda se danes ni mogoče povsem izogniti strupenim vnosom v telo. Vendar lahko z nekaterimi pomembnimi spremembami prehranskih in drugih navad precej dobro zmanjšamo tveganje in se zavarujemo pred kroničnimi boleznimi, alergijami, prebavnimi težavami, hormonskim neravnovesjem, nihanjem teže in drugimi težavami sodobnega sveta. Razstrupljanja se je smiselno lotiti tudi, če malo skrenemo s poti zdravega prehranjevanja, morebiti zaradi praznikov, druženja s prijatelji in posledično povečanega vnosa nezdrave hrane in tudi alkohola.



- Uživati je treba čim več sveže, po možnosti sezonske zelenjave in sadja, ki deluje alkalno in zmanjša zakisanost tkiv kot posledice prevelike obremenjenosti s toksini. Prav tako so pomembni kakovostni viri beljakovin (stročnice, oreščki, pusto meso, alge).
- Izločiti je treba vso predelano, konzervirano in hitro hrano, ki se v telesu pretvori v kisline in povzroča vnetja.
- Izogibati se je treba tudi: živilom iz bele moke, sladkorju, mesninam (predvsem svinjskemu mesu), industrijskim oljem, pretiranemu uživanju jajc in mlečnih izdelkov.
- Pri alergijah, preobčutljivostnih reakcijah in kroničnih boleznih strokovnjaki priporočajo tudi tako imenovano eliminacijsko dieto, pri kateri nadzirano izločimo bistvena živila in snovi, ki povzročajo preobčutljivostne reakcije in vnetja. Glavne skupine teh živil so: mlečni izdelki, živila, ki vsebujejo gluten, soja, koruza, jajca, arašidi.


- Popiti je treba dovolj čiste navadne vode. Če ne pijemo dovolj, se namreč strupi, ki so se prefiltrirali skozi kri v seč, ne morejo izločiti in se posledično vpijejo nazaj v ledvično tkivo in se tam kopičijo. Voda ima največjo moč razstrupljanja, v veliko pomoč pa so tudi nesladkani zeliščni čaji in limonada.
- Izločevalni organi (jetra, črevo, ledvice, pljuča in koža) morajo med razstrupljanjem še intenzivneje delati, zato jih moramo dodatno podpreti. Pri tem so zelo koristni silimarin, aktivna učinkovina v pegastem badlju za regeneracijo jetrnih celic, probiotiki in sok aloe vere za regeneracijo črevesja ter pomembne naravne učinkovine z veliko razstrupljevalno močjo – prehranske vlaknine, predvsem mleta lanena semena in trpotčeva semena, sladkovodna mikroalga klorela in tekoči klorofil. Njihova uporaba se priporoča kot preventiva v določenih obdobjih in kot kurativa ob preobremenjenosti organizma s toksini.
- Tudi gibanje je pomembno. Če se vsak dan zmerno gibamo, naša kri, limfa in druge telesne tekočine ne zastajajo, sklepi in drugi gibljivi deli telesa pa ostanejo aktivni. Redno gibanje je pomembno predvsem za pretok limfe po limfnih vodih. V času razstrupljanja so priporočljive predvsem manj intenzivne aktivnosti, kot so dolgi sprehodi in joga.

prejšnji članek
Barvita reciklirana hiša v Braziliji
Življenjski slog
Barvita reciklirana hiša v Braziliji
naslednji članek
Tako najlažje pridete do stanovanja ...
Zdravje
Tako najlažje pridete do stanovanja ...

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.