državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sadna zvezda mangostin

3. 3. 2016; 06.30
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
mangostin

Mangostin foto: Google

Z vrsto vitaminov, mineralov in biološko aktivnih snovi, ki jih vsebuje, je mangostin prava zvezda med sadeži. Med drugim pomaga v boju z alergijami in celo pri boreliozi.

Le redke rastline vsebujejo visokokoncentrirane antioksidante ksantone, v nobeni pa jih ne najdemo toliko kot prav v mangostinu (Garcinia mangostana), s temno lupino obdanem mehkem belem sadežu, ki prihaja z Malajskega polotoka. Med 50 različnimi ksantoni vsebuje tudi garcinon E, ki učinkuje podobno kot vitamin E, le precej močneje. Po zaslugi bogastva ksantonov, vitaminov B1, B2, B6 in C, mineralov kalija, fosforja, kalcija in železa ter biološko aktivnih snovi, kot so antioksidanti, flavonoidi, katehini, kinoni in polisaharidi, velja mangostin za enega najbolj zdravih sadežev na svetu. Pripisujejo mu več kot 40 zdravilnih lastnosti, med katerimi velja opozoriti na protivnetno delovanje. Pozitivno učinkuje pri refluksu, gastritisu, kili, uroloških vnetjih, artritisu, bolečinah v mišicah in številnih drugih zdravstvenih tegobah, obenem pa varuje celice pred degenerativnimi spremembami ter zmanjšuje možnost nastanka arterioskleroze. 

Mangostinu pripisujejo 44 zdravilnih lastnosti. 

Za zdravje in lepoto 

Mangostin je izvrstno naravno sredstvo za blažitev bolečin, pa tudi učinkovit zaveznik v boju s kandido – raziskava, ki jo je leta 2009 opravil dr. K. Jamdee s tajvanske univerze, je pokazala, da je v boju s to bakterijo učinkovitejši kot zdravili klotrimazol in nistatin! Ameriška raziskava mangostina pod vodstvom dr. J. J. Johnsona iz univerze Illinois je pokazala, da alfa mangostin iz sadeža deluje proti tumorjem, na univerzi Flinders v Adelaidi pa so ugotovili, da poleg tega zmanjšuje tudi metastazne procese pri melanomu. V letnem času, za katerega je značilen razmah različnih s cvetnim prahom povezanih alergij, je uživanje mangostina oziroma pripravkov iz njega še posebej koristno, saj uspešno blaži alergijske simptome. Ne le zdravju, mangostin koristi tudi telesni lepoti. V obliki mila je primeren za nego aknaste kože, obkladki z nanosom mangostina v prahu pa se uporabljajo proti ekcemom, okužbam, luskavici in drugim kožnim boleznim.

V boju z boreliozo

Mangostin pomaga telesu pri zoperstavljanju nekaterim škodljivim bakterijam oziroma v boju z bakterijskimi boleznimi, kot je borelioza. Avtor Bryan Rosner je v knjigi Deset najboljših načinov zdravljenja borelioze izpostavil mangostin kot najučinkovitejšo rastlino pri blaženju težav zaradi akutne ali zastarane okužbe z boreliozo – bakterijsko boleznijo, ki nastane zaradi pika okuženega klopa oziroma, redkeje, druge žuželke. Mangostin pomaga odpravljati simptome, ki se razlikujejo glede na fazo in način napredovanja bolezni, mednje pa spadajo rdečine na koži, bolečine in otekanje sklepov, otrdelost in bolečine v mišicah.

Kako ga uživati?

Na tržišču dobimo mangostin v obliki soka, samostojnega ali mešanega s sokovi drugih sadežev, ali kot prehranski dodatek v prahu. Čeprav je okus prahu grenek, je odločitev za takšno obliko uživanja lahko bolj smiselna, saj v nasprotju s sokovi prah običajno ne vsebuje konzervansov, pač pa le celoten posušen in zmlet sadež. Prah poleg tega vsebuje tudi zmleto lupino, v kateri je koncentracija zdravih učinkovin sadeža še večja kot v samem sadežu. V nasprotju z večino pripravkov proti vnetjem je sadež mangostina, ne glede na to, v kakšni obliki ga uživamo, neškodljiv, obenem pa ščiti želodec in celotna prebavila. Neželeni učinki uživanja mangostina niso znani, možne so le alergične reakcije, ki jih imajo nekateri ljudje pri uživanju sadja.

prejšnji članek
4 znaki, da je spodnje perilo treba zamenjati!
Zdravje
4 znaki, da je spodnje perilo treba zamenjati!
naslednji članek
Aljoša Bagola namerava svojo partnerico, igralko Ivo ...
Svet slavnih
Aljoša Bagola namerava svojo partnerico, igralko Ivo ...
#obraziavenija
obraziavenija