Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 prepovedanih

4. 3. 2016; 12.15
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
5 prepovedanih

foto: Arhiv Bodi zdrava

Aljo Dimic, certificirano prehransko terapevtko iz centra Holistic, smo vprašali, katera živila moramo najprej odstraniti iz svoje prehrane in zakaj.

Beli in rjavi sladkor

Beli sladkor zaradi rafiniranja ne vsebuje nobenih hranil, ob presnovi pa iz telesa črpa pomembna hranila. Tudi rjavi sladkor, ki sicer vsebuje hranila, je kljub temu sladkor in povzroča tveganje za najrazličnejše bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, kopičenje maščob v jetrih, tesnoba, depresija, rak in karies, povzroča pa tudi hormonsko neravnovesje in odvisnosti. Zamenjava: Za sladkanje si raje privoščimo zgoščen jabolčni sok ali stevio.

Bela moka in izdelki iz nje

Bela moka vsebuje le škrob in nobenih hranil, saj je popolnoma prečiščena. Pri presnovi v telesu nase veže vitamine in minerale, zaradi česar nam jih začne primanjkovati. Zamenjava: Veliko boljša je izbira polnozrnate moke, ki vsebuje hranilne snovi, kot so vitamini B, kalcij, kalij, magnezij in druge. Še boljše pa je, če izberemo brezglutensko moko iz prosa, ajde, kvinoje, čičerike, tapioke ali kokosa, saj so ta žita oziroma stročnice brez glutena in ne obremenijo naših črevesnih resic, s čimer poskrbimo za zdravo delovanje črevesja in imunskega sistema.

Bela namizna sol

Belo sol močno rafinirajo, pri čemer izgubi vse pomembne minerale, kot so magnezij, jod, kalcij, železo in fosfor. Tako zaužijemo le natrij in klor, ki v naših celicah povzročata kopičenje vode in nezmožnost, da absorbirajo potrebna hranila. Natrij iz celic izpodriva kalij, ki je ključnega pomena za zdravo celično delovanje ter vstop kisika in drugih hranil. Zamenjava: Izberite naravno morsko sol, brez dodanega joda, vendar takšno, ki ga že sama po sebi vsebuje. Le takšna sol vsebuje potrebne minerale za izgradnjo celic, tkiv in organov ter s prisotnostjo organskega joda poskrbi za optimalno delovanje ščitnice.

Nasičene maščobe in transmaščobe

Nasičene maščobe (meso, mleko in mlečni izdelki) imajo visok odstotek maščob in jih povezujemo s tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, povišanim slabim holesterolom, nizkim dobrim holesterolom, rakom, depresijo in debelostjo. Transmaščobne kisline najdemo v predelanih izdelkih, kot so margarina, piškoti, čips ter drugi industrijski in vnaprej pripravljeni izdelki. Zdravniki jih povezujejo s številnimi kroničnimi obolenji, slabim imunskim sistemom in avtoimunskimi obolenji. Zamenjava: Uporabljajte olivno, laneno, konopljino, bučno in sezamovo olje, ki bodo s prisotnostjo maščobnih kislin omega-3 poskrbeli za zdrave celične membrane, izgradnjo hormonov in zdrav imunski sistem.

Kosmiči za zajtrk

Zapakirani in industrijsko pripravljeni kosmiči velikokrat vsebujejo veliko sladkorjev, maščob in aditivov. To vsekakor ni obrok za zdrav začetek dneva, saj že zjutraj zaniha naš krvni sladkor in v celice vnese preveč nasičenih maščob, ki mašijo žile ter povzročajo visok pritisk in holesterol. Zamenjava: Boljša izbira je nakup ovsenih kosmičev, ki jim sami primešamo narezane jagode, dodamo cimet in vse skupaj prelijemo z mandljevim mlekom.

prejšnji članek
Popoldanske malice za najmlajše
Zdravje
Popoldanske malice za najmlajše
naslednji članek
Slovenski voditeljici najprej prijazni, potem pa ...
Svet slavnih
Slovenski voditeljici najprej prijazni, potem pa ...