zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Popoldanske malice za najmlajše

4. 3. 2016; 01.00
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Popoldanske malice za najmlajše
Popoldanske malice, pripravljene po naslednjih receptih, ne bodo šle v slast samo otrokom, ampak celotni družini.

Zelenjavne tortice s tunino

Potrebujete: 150 gramov moke, 100 gramov skute, 2 konzervi tunine, 3 jajca, 30 gramov parmezana, 80 gramov smetane, ½ vrečice suhega kvasa, 2 korenčka, ½ čebule, 80 gramov zamrznjenega graha, olje, sol, papirčke za mafine.

Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Korenček olupite in naribajte ali narežite na majhne kocke. V ponvi najprej prepražite čebulo, ki ji dodajte korenje in grah. Rahlo solite in na zmernem ognju pražite približno 8 minut ter pri tem večkrat premešajte. Medtem v posodi zmešajte jajce in skuto ter stepajte, dokler zmes ne postane popolnoma gladka. Med mešanjem dodajajte moko, na koncu pa vmešajte še preostale sestavine: smetano, parmezan, suhi kvas, odcejeno tunino in kuhano zelenjavo. Model za mafine obložite s papirčki in do ¾ napolnite s pripravljeno zmesjo. Pladenj postavite v ogreto pečico in pri 180 °C pecite približno 25 minut, dokler tortice ne postanejo napihnjene in lepo zapečene. Vzemite jih iz pečice in pustite, da se rahlo ohladijo, nato pa postrezite samostojno ali skupaj s solato.

Umešana jajca s špinačo, bučkami in gobicami

Za 4 osebe potrebujete: olivno olje, 150 gramov na četrtine narezanih šampinjonov, 150 gramov na grobo sesekljanih špinačnih listov, na tanke kolobarje narezano srednje veliko bučko, 6 jajc, 2 žlici naribanega parmezana, baziliko ali peteršilj.

V naoljeni široki ponvi na šibkem olju približno 5 minut pražite bučke in šampinjone, da se zmehčajo. Če je zelenjava kljub predhodnemu soljenju izpustila vodo, jo odlijte. Primešajte špinačo in pražite še približno 2 minuti – ne da bi špinačni listi pri tem upadli. V skledo ubijte jajca, jih začinite po svojem okusu in stepite z vilicami. Zelenjavo prelijte z jajci ter na zmerni temperaturi pecite približno 10 minut. Z leseno lopatko večkrat dvignite rob omlete in pri tem nagnite ponev, da nepečena zmes odteče na stran. Pecite toliko časa, da bo spodnja stran zlato rjavo zapečena. Pečeno omleto posujte z nastrganim parmezanom in jo za 2 minuti položite v ogreto pečico, da postane zlato rjavo zapečena in čvrsta na dotik. Popečeno omleto razrežite na trikotne kose in jo okrasite s svežimi listi bazilike ali peteršilja. Postrežete jo lahko vročo ali hladno ter ji po želji že med pečenjem dodajate še druge sestavine, kot so recimo trakovi pršuta, kockice slanine, paprika, koruza, čebula …


Ameriške palačinke

Za približno 12 palačink potrebujete: 150 gramov mehke moke, 2 žlici sladkorja, ½ žličke sode bikarbone, 1 žličko pecilnega praška, 250 mililitrov kefirja, 1 jajce, ¼ žličke vaniljevega izvlečka, 200 gramov borovnic, 2 žlici javorovega sirupa ali medu, olje, ščepec soli.

V skledo stresite moko, sladkor, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Dodajte polovico kefirja, jajce in vaniljev izvleček. Vse skupaj zmešajte z metlico, da dobite gosto testo, nato prilijte preostanek kefirja in zmešajte do gladkega. Dodajte borovnice in jih previdno vmešajte v testo, da ostanejo cele. Ponev rahlo naoljite in segrejte, nato pa vanjo zlijte po 2 žlici testa za eno palačinko. Ameriške palačinke so manjše in debelejše od navadnih, tako da jih lahko spečete več naenkrat. Pecite jih približno 2 minuti, da se spodaj zlato zapečejo, na vrhu pa naredijo mehurčki. Nato palačinke obrnite in pecite še 2 minuti na drugi strani. Palačinke naložite drugo na drugo in postrezite z javorjevim sirupom ali tekočim medom. Nasvet: namesto borovnic lahko uporabite tudi kakšno drugo sadje, kefir pa nadomestite z mešanico 110 gramov navadnega jogurta in 110 mililitrov posnetega mleka.


Ocvrtki iz riža in zelenjave

Za 16 ocvrtkov potrebujete: 170 gramov kuhanega in ohlajenega riža, ki vam je ostal od včerajšnjega kosila, 2 narezani mladi čebuli, 1 na kocke narezano rdečo papriko, strt strok česna, 2 majhni stepeni jajci, 4 jedilne žlice sladke smetane, 4 jedilne žlice mehke moke, olje.

Riž dobro zmešajte z mlado čebulo, rdečo papriko, strtim česnom, jajcema, smetano in moko. V ponvi segrejte toliko olja, da pokrije dno. V vroče olje dajte po 2 zvrhani čajni žlički riževe mešanice (za ocvrtek) in jo rahlo sploščite. Vsako cvrite približno 3 minute, da ocvrtki dobijo zlato rumeno barvo. Odvečno olje popivnajte s papirnatimi brisačami. Ponudite skupaj s paradižnikovo solato.

Bučke, nadevane z ajdovo kašo

Sestavine za 4 osebe: 3 srednje velike bučke, čebula, 3 stroki česna, 150 gramov ajdove kaše, jajce, kisla smetana, maslo, začimbe po izbiri.

Na maslu v višji posodi popražite čebulo in dodajte strt strok česna za še boljšo aromo. Dodajte ajdovo kašo, ki jo prelijte z vodo in začinite po svojem okusu. Medtem ko čakate, da se ajdova kaša skuha, po dolgem prerežite bučke in izdolbite meso z žlico. Bučke tudi rahlo osolite, da spustijo vodo. Ko je kaša skuhana, ji primešajte jajce in kislo smetano ter s tem nadevom napolnite bučke, ki jih zložite na pomaščen pekač. Vse skupaj položite v pečico, ogreto na 180 °C, za približno 10 minut. Po želji lahko bučke potresete še s parmezanom ali sirom. Nasvet: izdolbenega bučkinega mesa ne zavrzite, ampak naslednji dan porabite za juho ali rižoto.

prejšnji članek
Napad na neprijetne črtice - strije
Moda&Lepota
Napad na neprijetne črtice - strije
naslednji članek
5 prepovedanih
Zdravje
5 prepovedanih