Zdravje
 

Raven trebušček s pomočjo začimb

10. 12. 2016; 20.00
Avtor: Helena Primic / Bodi zdrava
začimbe
Če imate sicer zdravo prebavo oziroma črevesno floro in vas napihnejo samo določene jedi, to še ne pomeni, da se jih morate izogibati, temveč si lahko pomagate z začimbami. Najbolj znana začimba, ki prebavne težave pomaga preganjati že dojenčkom, je komarček oziroma koromač, seznam za prebavo blagodejnih začimb pa se tukaj šele začne. Pri tem seveda ne pozabite, da imajo pravo moč le začimbe ekološkega izvora.

Stročnice + lovor



Prvi korak k temu, da boste lahko sproščeno jedli stročnice – brez strahu pred neprijetnimi posledicami tako za vas kot za okolico –, je, da jih pred kuhanjem dobro namočite; najbolje je, če jih namakate ves dan in enkrat zamenjate vodo, sicer pa vsaj čez noč. Po namakanju vodo obvezno odlijte, zrna pa dobro operite. Ko se boste lotili kuhanja, stročnice vedno dajte v mrzlo vodo, da zrna ne zakrknejo, obvezno pa jim dodajte lovorjev list, ki bo poskrbel za lažjo prebavljivost fižola, graha, leče, soje in čičerike. Sol dodajte šele na koncu, ko je jed že skuhana, saj sol zavira škrob pred razpustitvijo in tako onemogoča stročnicam, da bi se mehko razkuhale. Ko boste dodajali sol, po okusu dodajte tudi naslednje začimbe, ki bodo prav tako olajšale prebavo stročnic: baziliko, majaron, timijan, čili in/ali šetraj.

Kapusnice + kumina

Zelje, brokoli, cvetača in ohrovt so zelo pogost vzrok napihnjenosti in neprijetnih prebavnih težav, ki pa se jih lahko učinkovito lotite s kumino. Cela zrna kumine potrebujejo nekoliko več časa, da učinkujejo, zato jih je treba dodati že v času kuhanja, medtem ko mleto kumino lahko dodate proti koncu. Na prebavo kapusnic bodo blagodejno učinkovali tudi bazilika, cimet, janež, čili in klinčki.

Le rahlo podušena

Ne glede na to, ali za podmet za juhe in omake uporabljate čebulo ali por, oboje je lahko vzrok za napihnjenost, če ju premočno prepražite. Najbolje ju je rahlo podušiti in potem skuhati ali popeči na mlačnem olju, vsekakor pa se ju izogibati v surovi obliki. Če ju jeste surova, zraven zaužijte nekaj peteršilja, ki bo poskrbel tako za boljši zadah kot za lažjo prebavo. Pri tem seveda pazite, da ju ne pojeste v prevelikih količinah, naj bosta le začimbi, in ne osnovni živili.

Posebna mešanica začimb za kruh

Bel kvašen kruh, ki so mu dodali kup barvil in drugih kemikalij, da je na prodajni polici videti lepo, bo napihnil tudi tiste z močnimi prebavili. Zato je najboljša rešitev, da se tudi vi lotite peke domačega kruha iz ekološko pridelane polnozrnate moke in brez kvasa, prebavi pa pomagate tako, da mu dodate posebno mešanico začimb za kruh: semena janeža, kumine, kopra, koriandra in koromača.

Najlažje prebavljive so kaljene



Če želite stročnice narediti zares lahko prebavljive, jih po namakanju in pranju pustite v pokriti posodi brez vode še kakšen dan ali tudi do tri dni, da se pojavijo do centimetra dolgi kalčki. Proces kaljenja namreč spremeni sestavo stročnic tako, da se po kaljenju zlahka skuhajo in so najlaže prebavljive.

prejšnji članek
Imate težave z mastnimi lasmi?
Moda&Lepota
Imate težave z mastnimi lasmi?
naslednji članek
Kaj o njem pravi horoskop?
Horoskop
Kaj o njem pravi horoskop?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.