oblaki, vreme
Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na radarsko sliko

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Namesto diete raje veganska hrana

15. 7. 2016; 07.30
Avtor: Barbara Tišler/revija Bodi zdrava
veganska hrana

foto: Media24

Razmišljate, da bi poskusili z veganskim načinom prehranjevanja, ali pa želite le popestriti in obogatiti jedilnik, pa ne veste, kako sestavine živalskega izvora v svojih najljubših jedeh nadomestiti z rastlinskimi? Da bo ustvarjanje novih jedi lažje, vam predstavljamo nekaj najbolj uporabnih in okusih veganskih nadomestkov, s katerimi boste brez težav pripravili odlične in zdrave jedi po svojem okusu.

Redkokdaj je kakšno živilo v receptu tako pomembno, da ga ne bi mogli nadomestiti z drugim. Tudi če vaše najljubše jedi vsebujejo meso, jajca, mleko in druge mlečne izdelke ter med, jih lahko uspešno nadomestite z okusnimi rastlinskimi živili, saj je ponudba veganskih nadomestkov dandanes resnično bogata, dostopna in raznovrstna. Pri preizkušanju novih jedi bodite ustvarjalni, drzni in vztrajni. Četudi se kakšna jed prvič ali drugič ne bo posrečila, nikar ne obupajte. Čar kuhanja in peke je tudi v raziskovanju, ustvarjanju in okušanju najrazličnejših samosvojih kombinacij živil in okusov. Pri tem pa vam želimo obilo veselja in užitkov.

BOGATA PONUDBA RASTLINSKEGA MLEKA

Rastlinske vrste mleka – mandljevo, konopljino, ovseno, riževo, sojino, kamutovo in druga –, ki jih pridelujejo iz žitaric, riža, soje in oreščkov, brez težav nadomestijo uporabo živalskih vrst mleka tako pri peki sladic, pripravi omak in juh kot pri pripravi sadnih napitkov ter popestritvi okusa čajev, kave in kosmičev. Rastlinsko mleko je bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, mnoga so obogatena tudi s kalcijem ter vitaminoma D in B1.

VEGANSKI SIR IN SKUTA

Za ljubitelje sira je lahko iskanje rastlinskih nadomestkov polnega okusa in kremne teksture pravi izziv. Na srečo je ponudba rastlinskih sirov vse pestrejša in na voljo je veliko različnih vrst in okusov veganskih sirov – na primer gavda, mocarela, gorgonzola in feta –, ki jih lahko uporabimo pri peki, kuhanju in popestritvi sendvičev. Veganski siri so malce dražji kot običajni sir, pri nakupu pa bodite pozorni tudi na sestavine, kajti nekateri siri, ki naj bi bili veganski, vsebujejo mlečno beljakovino kazein. Uporabo sira lahko nadomestimo tudi s tofujem, ki ga obogatimo z zelišči in začimbami, lahko pa tudi z mešanico, ki jo pripravimo iz kosmičev žlahtnega kvasa, sojine smetane in soli. Ljubitelji skute pa poskusite pretlačenemu navadnemu tofuju dodati malce limoninega soka ali banano.

RASTLINSKO MASLO

Za ljubitelje masla je na voljo bogata ponudba različnih vrst rastlinskih margarin in veganskega masla, ki so prav tako kot mlečni izdelki odličnega in polnega okusa, tako da med njimi skorajda ne boste okusili razlike. Bodite pa le pozorni pri branju sestavin, saj nekatere rastlinske margarine vsebujejo tudi mlečne sestavine. Pri peki in kuhanju lahko maslo nadomestite tudi z olivnim, koruznim, sončničnim, kokosovim ali repičnim oljem.

KUHANJE IN PEKA BREZ JAJC

Pri peki peciva, kuhanju in cvrtju lahko jajca odlično nadomestimo z že pripravljenim jajčnim nadomestkom v prahu, ki ga kupite v trgovinah z zdravo prehrano. Nadomestek za jajca pa lahko iz različnih živil pripravimo tudi sami. Katere sestavine bomo pri tem uporabili, je odvisno od tega, čemu jajca v receptu služijo: ali so namenjena vlaženju, povezovanju sestavin ali pa nadomeščajo kvas. Upoštevati pa moramo tudi končni okus jedi, ki jo pripravljamo.

Če potrebujemo jajce za povezovanje sestavin, ga lahko nadomestimo z mešanico 2 žlic koruznega škroba in 2 žlic vode, uporabimo lahko tudi lanena semena, ki jih namočimo v topli vodi, ali pa zmes, ki jo pripravimo iz 1 merice moke in 1 merice vode. Za pripravo jedi, ki med peko vzhajajo, poskusite mešanico, ki vsebuje 2 žlici vode, 1 žlico olja in 2 žlici pecilnega praška ali vinskega kamna. Vlažnost peciva pa obogatimo z mešanico svilnatega tofuja in jabolčne omake.

NARAVNI SIRUPI NAMESTO MEDU

Sadne napitke, čaj, kavo in sladice, pa tudi omake in juhe lahko namesto medu posladkamo z agavinim in javorjevim sirupom, melaso, koruznim, datljevim in rjavim riževim sirupom, sadnimi koncentrati in drugimi naravnimi sladili, ki dobro nadomestijo med. Če recept vključuje med, ga nadomestite z javorjevim sirupom (ki je tudi bogat vir cinka, kalija, kalcija, magnezija in železa) ali sadnim koncentratom, saj sta po sladkosti še najbolj podobna medu, medtem ko so nekateri drugi naravni sirupi malce manj sladki.

prejšnji članek
Čudežna maska za lase
Moda&Lepota
Čudežna maska za lase
naslednji članek
Belo zlato, ki ga morate spoznati!
Zdravje
Belo zlato, ki ga morate spoznati!