Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sploh poznate svojo tabletko?

19. 7. 2016; 09.30
Avtor: Sanja Čakarun / Bodi zdrava
ženska
Hormonska kontracepcijska tabletka se je pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja in dojemanje spolnosti obrnila na glavo.

Ženske so se lahko prvič lotevale spolnih odnosov brez strahu pred neželeno nosečnostjo in same odločale o tem, če in kdaj bodo imele otroke. Od takrat je razvoj znanosti tovrstno zaščito še izboljšal, jo naredil prijaznejšo uporabnicam in varnejšo, a z vse večjo izbiro hormonske kontracepcije je obenem tudi vse težje izbrati tisto, ki posameznici najbolj ustreza. Da bi bilo odločanje lažje, je treba razumeti, kako mehanizem zaščite sploh deluje, kakšni so stranski učinki, prednosti in tveganja.

Manj je več 
Osnovno pravilo pri predpisovanju hormonske kontracepcije je je čim manjši odmerek estrogena in čim bolj uporabnici prijazen in varen progestagen.

Kombinirana in enostavna 

Mehanizem delovanja pri hormonski kontracepcije je zavora ovulacije. “To lahko storimo z določeno kombinacijo hormonov (kombinirana tabletka, ki vsebuje estrogen in enega izmed sinteznih progestagenov) ali enim samim hormonom (samo progestagen). Kombinirana kontracepcija se med seboj razlikuje po odmerku estrogena in vrsti dodanega progestagena, tista, ki vsebuje le progestagen, pa seveda prav tako po vrsti tega hormona,” pojasnjuje specialistka ginekologije in porodništva, prim. Lucija Vrabič Dežman.

Progestagen ščiti, estrogen uravna ciklus

Za zaščito pred neželeno nosečnostjo je dovolj že progestagen, saj preprečuje ovulacijo, a žal sam ne zagotavlja dobrega, stabilnega ciklusa (pojavljajo se vmesne krvavitve, ki so najpogostejši vzrok za opustitev kontracepcije), zato mu je dodan še estrogen, ki ciklus stabilizira in poskrbi za redne in točne menstruacije brez neprijetnih vmesnih krvavitev.

Manj estrogena, manj resnih stranskih učinkov

Ker pa ima ponavadi vsaka stvar pozitivno in negativno plat, je tako tudi pri estrogenu. Obstaja namreč razlog, zakaj ga je v tabletkah vse manj. “Zakaj bi estrogen radi znižali? Zato, ker je estrogen tisti, ki lahko pri uporabnicah povzroča resne neželene učinke, kakršna je npr.venska tromboza. To ni pogost zaplet, je pa lahko smrten, če ni dovolj zgodaj prepoznan,” pravi ginekologinja. Nizkoodmerna hormonska kontracepcija ima tako danes le od 20 do 30 mikrogramov estrogena, za lažjo primerjavo naj navedemo, da so ga prve kontracepcijske tablete vsebovale več kot 100 mikrogramov. 

Ublažen PMS in varovanje plodnosti 
Tabletke pogosto ublažijo močne in boleče menstruacije, jih skrajšajo, zmanjšajo krvavitev, in odpravijo boleče krče. Dolgoročno tudi preprečujejo zunajmaternične nosečnosti in vnetja rodil, ki so kasneje najpogostejši vzrok neplodnosti. Hormonska kontracepcija na ta način preprečuje in ohranja plodnost, skrbi, da bi ob prenehanju s tabletkami imeli težave z zanositvijo, ni.

Najti pravo ravnovesje 

Vsak nižji odmerek estrogena torej zmanjša nevarnost za vensko trombozo, vendar je v odmerkih nižjih od 20 mikrogramov že ogrožena stabilnost ciklusa, kar je v kombinirani tabletki primarna naloga tega hormona. “Pri iskanju rešitve za to težavo so začeli uvajati telesu enak hormon estrogen, vendar v večjem odmerku, saj se delno izgubi pri presnovi. Podatkov o tem, ali bo ta res zmanjšal pojavnost tromboze, še ni, saj je takšna kontracepcija za zdaj na trgu le nekaj let,” pravi prim. Vrabič Dežmanova. Obenem izpostavlja tudi pomen progesterona, ki ima vse manj stranskih učinkov, vendar je lahko manj varen kar se tiče venske tromboze.

Pred zaščito temeljit pogovor

Zdaj imamo torej veliko ponudbo hormonske kontracepcije, v kateri se ženske ne morejo same znajti, svetovati jim mora ginekolog. Po besedah ginekologinje je ob tem treba upoštevati preference posameznice (ali želite redno menstruacijo, ali predvsem varnost, reden ciklus, …), njeno zdravstveno stanje, življenjski slog in dejavnike tveganja. Med te spadajo na primer prirojene motnje strjevanja krvi, kronične bolezni, visok krvni tlak, kajenje, povišane maščobe v krvi in starost nad 35 let. Prim.Vrabič Dežmanova ob tem poudarja: “Z žensko se je treba pogovoriti o njenih željah in strahovih, jo vprašati, kakšno je njeno razpoloženje, ali ima težave s kožo, itd. Ugotovili, so, da če ženski predpišemo vrsto kontracepcije, kateri ji je naklonjena, bo pri njej vztrajala. Še toliko bolj to drži, če je v odločanje o kontracepciji vključen tudi partner. Zato je svetovanje tako pomembno.”

Ne pavzirajte, če ni treba

Pavze niso potrebne ali smiselne in so lahko celo škodljive. “Menstruacija se po prenehanju tabletk lahko ne pojavi tudi po več mesecev, kar ženske zaznajo kot veliko motnjo in so zaradi tega zaskrbljene, čeprav je to znan neželen učinek po prenehanju rabe hormonske kontracepcije,” pravi ginekologinja. Prav tako so odveč skrbi o tem, da bi se hormoni iz tabletk nabirali v telesu, saj je najdaljši razpolovni čas hormonov nekaj deset ur in se po tem času popolnoma izločijo iz telesa. “Ob vsem tem je pomembno poudariti, da je nevarnost venske tromboze najvišja v prvih treh mesecih jemanja hormonske kontracepcije. Če prekinete in začete znova (z enako ali drugo vrsto hormonske kontracepcije), ste prve tri mesece znova izpostavljeni večjemu tveganju,” še poudarja.

Stranski učinki: nikoli se ne ve

Predvideti, kako bo hormonska kontracepcija vplivala na žensko, je zelo težko, saj imajo iste tabletke lahko pri dveh ženskah popolnoma nasprotne stranske neželene učinke. Ti se običajno pokažejo že v prvih treh mesecih uporabe. Uporabnice se pogosto pritožujejo predvsem nad padcem libida in nihanjem razpoloženja, kar ginekologinja pojasnjuje takole: “Tabletke se presnavljajo v jetrih, kjer povzročijo tvorbo posebnih beljakovin, ki vežejo spolne hormone. Nanje se tako veže tudi prosti testosteron, v največji meri zaslužen za libido, njegov nivo v krvi pade, in posledično pade tudi - libido. Zato si lahko razložimo tudi razlike med posameznimi oblikami hormonske kontracepcije. Vaginalni obroček in kožni obliž, ki ne obremenita jeter v tolikšni meri kot tabletke, sta po podatkih nekaterih raziskav manj vplivala na libido kot tabletke. Za kakovostno spolnost pa je pomembna tudi spolna fantazija, ki jo po nekaterih raziskavah tako pri moškem kot pri ženski pomembno bolj kot tabletke spodbuja vaginalni obroček." 

Maternični vložek samo za matere 

V zadnjem času se veliko govori o hormonskem materničnem vložku, ki je sodobna kontracepcijska metoda, vendar ni enako primerna za vse ženske.
"Tako kot za hormonsko kontracepcijo, moramo tudi ženske za rabo materničnega vložka skrbno izbrati, saj nekateri neželeni učinki, npr.odsotnost redne menstruacije, pojav nečiste kože, nihanje razpoloženja, nepredvidljivi izcedki ženske pogosto predčasno odvrnejo od rabe te metode. Veliko več pa je navdušenih, saj ni več menstruacij, ni več skrbi za nosečnost in tudi počutijo se dobro. V strokovnih smernicah je še vedno zapisano, da naj to ne bi bila metoda prvega izbora pri ženskah, mlajših od 20 let in ženskah, ki še niso rodile, vendar so strokovna mnenja po svetu v zadnjem času precej krešejo. Tudi pri nas nismo izjeme. Pomembno se mi zdi, da ginekologi svoje delo strokovno odgovorno opravljamo tudi na področju kontracepcijskega svetovanja. Upoštevati moramo predpisane kriterije veljavnih strokovnih smernic in proizvajalca samega in vsaki ženski pred vstavitvijo materničnega vložka izključiti opazno (simptomatsko) kot tudi neopazno (asimptomatsko) spolno prenosljivo okužbo. To je zgolj eno izmed varoval za ohranjanje plodnosti, čemur pa smo ginekologi in porodničarji že po strokovni usmeritvi zavezani v največji možni meri," še zaključi prim. Vrabič Dežmanova.

prejšnji članek
Goran Dragić ostal brez vsega ...
Svet slavnih
Goran Dragić ostal brez vsega ...
naslednji članek
22 skrivnosti srečnih ljudi
Zdravje
22 skrivnosti srečnih ljudi