zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana, ki je zdravila ne marajo

15. 3. 2016; 08.30
Avtor: Sanja Čakarun/revija Bodi zdrava
Hrana, ki je zdravila ne marajo
Različne vrste hrane in pijač lahko izničijo ali povečajo učinek zdravila ter okrepijo ali spremenijo njegove stranske učinke.

Najbrž ste že slišali, da je hrana zdravilo, le pomislite na antioksidante, ki upočasnjujejo staranje celic, ali vlaknine, ki skrbijo za redno prebavo. Vendar so živila ravno zaradi nekaterih učinkovin, ki jih vsebujejo, v kombinaciji z zdravili nevarna za zdravje in tako, kot nekaterih zdravil ne smete jemati sočasno, se je treba včasih izogibati tudi določenim kombinacijam zdravil in hrane.

Nekaj najbolj nevarnih kombinacij nam je pomagal odkriti mag. farm Samo Mahnič iz Obalnih lekarn, toda te še zdaleč niso edine. Vsakič, kadar vam zdravnik predpiše novo zdravilo ali ga kupite v lekarni brez recepta, se zato pozanimajte o tem, ali lahko hrana ali pijača vpliva na njegovo učinkovitost, in nato navodila vedno dosledno upoštevajte, saj lahko nasprotno resno ogrozite zdravje.

Nevarna grenivka

Nekaj tako preprostega in vitaminov polnega, kot je kozarec sveže stisnjenega grenivkinega soka, lahko pomembno vpliva na to, kako bo telo sprejelo in predelalo sestavine določenega zdravila. Nekateri stranski učinki, ki se zato pojavijo, lahko privedejo do smrtno nevarnih bolezenskih stanj. Seznam zdravil, zraven katerih je prepovedano uživati grenivke, je zelo dolg, zato je ta sadež prvi na seznamu živil, ki se jih je treba izogibati. Če omenimo le nekatera najbolj razširjena: oralni kontraceptivi (kontracepcijske tabletke), antihistaminiki (zdravila, ki blažijo alergijske reakcije), zdravila za nižanje holesterola, antidepresivi, kortikosteroidi in zdravila za nižanje krvnega tlaka. Če jemljete katerega od naštetih, zato na grenivke, pa četudi ste njihov velik ljubitelj, med zdravljenjem raje popolnoma pozabite in jih zamenjajte s pomarančami, limonami ali mandarinami, ki na učinkovitost zdravil ne vplivajo.

Antibiotiki ne marajo mleka

Vsem dobro, a hkrati premalo poznani antibiotiki so zdravila, s katerimi preženemo bolezni, ki so posledica bakterijskih okužb. Jemati jih je treba v natančno določenih časovnih razmikih. Dokler ne porabite celotne zaloge, ki vam jo je predpisal zdravnik, ob vsem tem je treba paziti še, da jih po naključju ne zaužijete skupaj z mlekom, saj ta ovira absorpcijo antibiotika in s tem zmanjša njegovo učinkovitost. Je že res, da zdravniki vedno svetujejo, da ob jemanju antibiotikov za ohranitev ustrezne črevesne flore uživajte z bakterijami bogate fermetirane mlečne izdelke (jogurt, kefir), vendar mleko ne sodi mednje! Iz istega razloga se je bolje izogibati tudi sirom, med jemanjem antibiotika pa iz jedilnika raje izločite tudi jetra in bučna semena, saj je mehanizem delovanja zdravila lahko zaradi njih nepopoln in ne dovolj učinkovit.

Proti glivicam brez maščobe

Najbrž nikoli ne bi pomislili na to, da med tem, ko se z vsemi sredstvi, ki vam jih ponuja farmacija bojujete proti nadvse zoprnim glivicam, nikakor ne smete jesti mastnega mesa ali živalskih maščob v kateri drugi obliki! Toda prav to mastno meso in te maščobe so vzrok za to, da se absorpcija aktivnih učinkovin iz antimikotikov (zdravil proti glivičnim okužbam) v telo podvoji, kar pomeni, da so lahko količine teh sicer neškodljivih snovi v krvi nenadoma tako velike, da se zastrupite. Ne tvegajte in se med zdravljenjem odrecite prepovedanim živilom, mastno meso in živalske maščobe tako ali tako niso preveč prijazne do zdravja, zato boste naredili telesu dvojno uslugo!


Zapleteni svet antidepresivov

Posebna kategorija so tudi antidepresivi in njim podobna zdravila: anksiolitiki in zdravila proti nespečnost, saj njihove učinke lahko spremeni vrsta različnih živil. Na primer hrana, bogata z vitaminom B12 (na primer raki, svinjsko in goveje meso, jetra, jajca), zmanjša delovanje vseh treh vrst zdravil. Če jemljete antidepresive, ki sodijo v skupino inhibitorjev MAO, ste ob uživanju fermentiranih sirov, salam, vina in piva v nevarnosti hitrega povečanja arterijskega krvnega tlaka. Pri jemanju antidepresivov na osnovi litijevih soli morate paziti, da v telo vnesete zadostno količino soli in tako zmanjšate možnost pojava stranskih učinkov zdravila.

Kaj pa je v prehranskih dodatkih?

Če govorimo o hrani, ne moremo mimo različnih prehranskih dodatkov, ki segajo od brokolija v prahu do umetno ustvarjenih vitaminskih mešanic. Tudi ti dodatki imajo pri kombiniranju z zdravili enak vpliv kot hrana, saj pogosto vsebujejo enake učinkovine. Prav zato zdravnika ali farmacevta vedno, kadar vam predpiše zdravilo, vprašajte po tem, ali oziroma kako prehranski dodatek, ki ga jemljete, vpliva na delovanje zdravila. Naj vas ne zmoti, da se ta nasvet sliši kot iz reklame, kot kaže, imajo mogoče tudi reklame včasih prav.


Na poln ali prazen želodec?

Pri kombiniranju hrane in zdravil je zelo pomembno tudi to, ali zdravilo vzamemo pred obrokom ali po njem, saj lahko poln želodec zmanjša ali upočasni pravilno absorpcijo učinkovin v kri ter tako zmanjša učinkovitost nekaterih zdravil. Nasprotno lahko nekatera druga zdravila, če jih vzamemo na prazen želodec, tega vzdražijo in povzročijo bolečine. Če vam farmacevt zapove, da zdravilo jemljite izključno na poln ali prazen želodec, zato navodila vedno upoštevajte

Alkohola nikoli

Že zdrav razum bi vam moral povedati, da alkoholne pijače in kakršno koli zdravljenje prav nikoli ne gresta dobro skupaj. V nekaterih primerih sta lahko celo zelo nevarna kombinacija, sploh kadar alkohol okrepi določene stranske učinke zdravil.


Popijte kozarec vode

Kadar zdravilo jemljete kot tablete ali kapsule, ki jih je treba pogoltniti s tekočino, s to nikar ne varčujte. Majhen požirek tekočine ni dovolj, saj se lahko tableta ustavi na pol poti do želodca, zato jo raje poplaknite z nekaj velikimi požirki in tako poskrbite, da hitro pride do cilja in tam opravi delo.

prejšnji članek
Slovenske lepote privabile Korejce
Življenjski slog
Slovenske lepote privabile Korejce
naslednji članek
Omare, kot jih še niste videli
Življenjski slog
Omare, kot jih še niste videli