franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Večne težave žensk - glivično vnetje nožnice

3. 7. 2021; 04.00
Avtor: C.R. /Bodi zdrava
spodnje hlačke
Glivice imajo rade vlago, zato so v toplejših mesecih okužbe pogostejše. Glivic ne dobite, ampak so v vašem telesu že prisotne. Tudi če ste popolnoma zdravi in nimate znakov vnetja, so glivice v nožnici pogosto prisotne.

Če je vse v redu, vaš imunski sistem in kislo nožnično okolje (pH 4) ohranjata njihovo število na običajni ravni, kjer ostanejo popolnoma neopazne. Kadar pa je kislo-bazično ravnovesje nožnične sluznice porušeno, se ustvarijo ugodni pogoji za nenadzorovano razmnoževanje glivic. Pojavi se vnetje z vsemi nezaželenimi znaki. Začne vas srbeti in razvije se glivično vnetje nožnice. Morda vas bo nožnica tudi precej pekla, vse skupaj pa bo spremljal belkast izcedek brez vonja. Čeprav so ti znaki zelo moteči, jih lahko hitro in zlahka odpravimo tako z zdravljenjem na mestu vnetja kakor tudi z njegovim blaženjem. Večina žensk išče pomoč zaradi zunanjega srbenja. Pomembno pa je, da vnetje zdravimo tudi notranje, saj se le tako znaki ne bodo ponovili.

Nekatere so bolj dovzetne

Glivična vnetja so zelo pogosta, saj jih dobijo kar tri od štirih žensk vsaj enkrat v življenju, veliko pa jih zaradi njih trpi. Čeprav lahko teoretično zboli vsaka ženska, so nekatere še posebno dovzetne za taka vnetja. Ženske s sladkorno boleznijo imajo višjo raven glukoze v krvi in tkivih, kjer glivice najdejo ugodno hranilno in razmnoževalno okolje, zato spadajo v bolj ogroženo skupino. Ženske, ki nimajo uravnotežene prehrane, ustvarijo bolj ugodno okolje za glivice, saj si oslabijo imunski sistem. Drugi tipi nalezljivih bolezni, na primer gripa, vnetja, hudi prehladi in druge okužbe, prav tako oslabijo naravni sistem obrambe telesa. Pri ženskah, ki jemljejo zdravila, zlasti antibiotike, se lahko kislo-bazično ravnovesje v nožnici poruši, kar glivice izkoristijo za svoj razvoj. To se lahko zgodi tudi po dolgotrajnem nošenju tesnih oblačil, ki ne dihajo, in čezmernem umivanju z dišečimi mili. Glivična vnetja nožnice niso spolne okužbe. Kljub temu pa je mogoče, da boste od partnerja ponovno dobili glivično vnetje, zato je priporočljivo, da se zdravi tudi on.

prejšnji članek
Takšna je danes 'Morticia Addams'
Svet slavnih
Takšna je danes 'Morticia Addams'
naslednji članek
ZAKAJ NA POTOVANJE S TURISTIČNO AGENCIJO ODPELJI.SE
Življenjski slog
ZAKAJ NA POTOVANJE S TURISTIČNO AGENCIJO ODPELJI.SE
#nasazenazenska
nasazenazenska