Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali vaša kozmetika škoduje vašemu zdravju?

18. 7. 2016; 04.30
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Ličila so lahko tudi strup
Veste, koliko časa vam na kozmetični polički že stoji puder ali se po vaši torbici valjajo vsi vazelini in bleščila za ustnice? Če je vaš odgovor ne, so najverjetneje že vsem pretekli roki uporabe. Takšna stara in izrabljena ličila pa vas nikakor ne bodo naredila sijočih in čudovitih. V resnici lahko celo razdražijo vašo kožo ali povzročijo kakšno neljubo okužbo. Zato smo za vas pripravili mini šolo varne uporabe ličil.

Maskara

Kdaj jo zavreči

Po treh mesecih uporabe. Maskara je namreč znana po tem, da se na njej radi zadržujejo bacili. Še zlasti bodite pozorni na grudice, ki se začnejo nabirati na krtački, ali rahlo čuden vonj – takrat je čas, da se je znebite. Maskare si nikoli ne izposojajte od drugih, saj je to najpogostejši način za prenos raznih očesnih infekcij.

Nasvet

Če maskaro bolj redko uporabljate, raje vsake toliko časa obiščite kozmetičarko, ki naj vam trepalnice pobarva.

Korektor

Kdaj ga zavreči

Korektor uporabljamo za kamuflažo oziroma zakrivanje naših ne ravno prijateljev – mozoljev. Zato bi bilo, iz higienskih razlogov gledano, idealno, da se jih znebite v pol leta, če so v trdi obliki, ter v enem letu, če so v tekoči.

Nasvet

Naj vam ne bo žal denarja za dober čopič za nanašanje, s katerim boste korektorju podaljšali rok trajanja – z rednim razkuževanjem čopiča seveda. 

Rdečilo za lica

Kdaj ga zavreči

Načelno lahko šele po treh letih, če ga na obraz nanašate s čistim čopičem. Govora je seveda o rdečilu za lica v trdni obliki, rok uporabe tistih kremastih je po navadi največ 18 mesecev.

Nasvet
Čopič za nanašanje rdečila za lica vsaj enkrat mesečno dobro operite z milom ali posebnim čistilom, ki je na voljo v različnih trgovinah s kozmetičnimi pripomočki.

Bleščilo za ustnice

Kdaj ga zavreči

Z nanašanjem na ustnice se lahko v njem razmnožijo bakterije iz hrane in pijače, zato ni priporočljivo, da bi bleščilo uporabljali več kot 18 mesecev po njegovem odprtju.

Nasvet

Palčko za nanašanje redno čistite, še posebno če bleščilo na ustnice nanašate s pomočjo prsta. V tem primeru je seveda pred uporabo priporočljivo dobro umivanje rok.

Tekoči puder

Kdaj ga zavreči

Če je na oljni osnovi, ga menjajte vsako leto, takšnega, narejenega na vodni osnovi, pa lahko uporabljate še pol leta dlje.

Nasvet

Hranite ga v hladilniku, saj mu s tem podaljšate rok trajanja.

Puder v prahu/kamnu

Kdaj ga zavreči

Po nekako treh letih oziroma vse dokler se puder čisto na površini ne strdi. Če ga redno uporabljate, ga boste v tem času tako in tako že porabili ter zato potrebovali novega.

Nasvet

Za domačo uporabo je najbolj praktičen puder v prahu, medtem ko je puder v kamnu zaradi priročne embalaže in enostavnega nanosa z gobico bolj primeren za na pot. Seveda je priporočljivo redno čiščenje oziroma menjanje gobice za nanos.

Svinčnik za oči

Kdaj ga zavreči

Svinčniki so skoraj večni, saj je rok uporabe nekaterih tudi več kot štiri leta. Ker jih je mogoče šiliti, se tako vedno znova obnavljajo, bakterije pa s tem nimajo pogojev za rast.

Nasvet

Če se vam svinčnik ne zdi več tako mazljiv kot včasih, ga ošilite in uporabljajte naprej na drugem koncu.

Senčilo za oči

Kdaj ga zavreči

Če je v trdni obliki in dobro zaprto, ga imate lahko tudi dve leti oziroma največ 18 mesecev, če je kremasto.

Nasvet

Če boste s čisto noževo konico pobrali zgornji del kremastega senčila, ga lahko uporabljate še kakšnega pol leta več.

Šminka

Kdaj jo zavreči

Šminke, starejše od enega leta, nimajo v vaši kozmetični torbici kaj iskati. Če so že prej spremenile vonj ali barvo, pa naj končajo v košu takoj, ko opazite spremembo.

Nasvet

Tudi šminko je mogoče nanašati s čopičem, ki se ga da razkuževati.

prejšnji članek
Seksapilna s preprostimi triki
Moda&Lepota
Seksapilna s preprostimi triki
naslednji članek
Naredite vonj po vašem okusu!
Moda&Lepota
Naredite vonj po vašem okusu!