stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sonce – ni le naš sovražnik

2. 4. 2016; 07.00
Avtor: Tjaša Kokalj/revija Fatalna
SONCE – ne le naš sovražnik
Pretiravanje še nikoli ni bilo dobro, pa naj gre za kar koli, zato je seveda tudi izpostavljanje sončnim žarkom nevarno, saj ne bo blagodejno vplivalo na vašo kožo.

A vseeno ga ni boljšega občutka, ko se začnejo topli dnevi, ko sonček pokuka izza oblakov. Preverili smo, za kaj vse je sonce dobro in koristno.

1. S sončnimi žarki se okrepi proizvodnja vitamina D v telesu. Svetloba je dobra tudi za regeneracijo kože. Zanimivo pa je dognanje znanstvenikov, da otroci, ki so veliko na svetlobi, nimajo težav s kratkovidnostjo.

2. Moč sonca poznajo v vseh kulturah, in to že od pamtiveka. Tudi Indijci pripisujejo velik pomen sončni energiji, saj jim je jasno, da je sonce življenjska energija, ki jo telo potrebuje. Torej, če imate le možnost, si privoščite meditacijo ob sončnem vzhodu. Telo boste nežno napolnili z energijo.

3. Človek mora dobiti dovolj sončne energije, da je dobre volje in poln energije. Pozimi seveda ni dovolj sončnih žarkov in hormon sreče ne deluje tako, kot bi moral. In koliko časa naj bi preživeli na soncu? Dnevno zadostuje že 20 minut, da dobi telo dovolj sončne energije. Pojdite ven in naredite nekaj dobrega za svoje telo.

4. Sončna svetloba uničuje mikrobe. Zato je pomembno, da na vsake toliko postavite na sonce preproge, odeje in prešite odeje, ki jih ni mogoče redno prati.

5. Sonce je dobro tudi proti nespečnosti. Dnevna izpostavljenost soncu povečuje proizvodnjo melatonina ponoči. Ta hormon pomaga uravnavati spanje.

6. Izpostavljanje soncu krepi srčno-žilni sistem. Krvni obtok se izboljša, pulz, arterijski tlak, zmerno visoko koncentracijo glukoze in holesterola pa je mogoče uravnati.

7. Sončni žarki izboljšajo delovanje jeter in so učinkoviti pri zdravljenju zlatenice.

8. Sonce pomaga tudi pri hujšanju s pospeševanjem metabolizma skozi stimulacijo ščitnice. Prav tako lajša simptome predmenstrualnega sindroma.

9. Sončni žarki olajšalo celjenje oteklih sklepov in različnih vnetij.

10. Izpostavljanje soncu lahko pomaga zdraviti kožne bolezni, kot so luskavica, akne in ekcemi. Izpostavljenost soncu v normalnih količinah je pogosto predpisana za bolnike s temi težavami.

11. Sonce deluje tudi lepotilno, saj posvetli naše lase poleti. Ob tem naj vam zaupamo zvijačo, ki vam bo naredila lepe svetle pramene, tako naravne, kot vam jih frizer nikoli ne bo mogel narediti. Pred odhodom na plažo si na lase nanesite sok ene limone. Lase izpostavite soncu za približno 15 minut, nato pa sok izperite. Postopek po potrebi ponovite. Imeli boste čudovite svetle pramene.

prejšnji članek
Pred poljubljanjem je treba …
Moda&Lepota
Pred poljubljanjem je treba …
naslednji članek
Lestev, ki ne zasede prostora
Življenjski slog
Lestev, ki ne zasede prostora