sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za močnejše nohte in lepše lase

8. 4. 2016; 06.14
Avtor: Tina Guček/revija Fatalna
lasje, nohti
Se vam zdi, da ne glede na to, kaj počnete, vaši lasje niso niti polovico tako bujni, gosti in lepi, kot bi si želeli, prav tako pa vam težave povzročajo lomljivi nohti? Morda pa se ne prehranjujete pravilno. Razkrivamo hrano, ki – tako obljubljajo lepotni strokovnjaki – je čudežna za lase in nohte.

Sirotka

Keratin je tista snov, zaradi katere so nohti in lasje močni, da bi ga proizvajali, pa vaše telo potrebuje beljakovine. Če jih ne dobi dovolj, lahko vaši lasje veliko počasneje rastejo ali začnejo izpadati. Sirotka je bogat vir beljakovin, zato naj bo pogosto na vašem jedilniku.

Rdeče meso

Če niste ravno ljubiteljica sočnih zrezkov, naredite kdaj pa kdaj izjemo in si privoščite kakega – ni treba, da ga uživate vsak dan, enkrat ali dvakrat na teden bo dovolj za rezultate. Rdeče meso je bogato z beljakovinami, ki bodo okrepile vaše lase in nohte. Če so vaši lasje izjemno tanki, imate morda premalo železa in tudi tukaj vam bo rdeče meso pomagalo.

Borovnice

Antioksidanti v borovnicah ščitijo vaše telo pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Prosti radikali vplivajo prav na vse celice v vašem telesu – tudi na tiste v laseh in nohtih.

Mandlji

Ne le da so dober vir beljakovin, polni so magnezija, ki je protistresni mineral, stres pa ključno vpliva na izgubo las. Tudi navpične brazde na vaših nohtih so lahko znak, da vam primanjkuje magnezija, ki ga je veliko tudi v listnati zeleni zelenjavi in soji.

Pivo

Zdaj imate odličen izgovor, da ob vročih poletnih večerih nazdravite s pivom. Pivo je eden večjih virov silikona – minerala v sledeh, ki naj bi povečeval prekrvitev na lasišču, kar odlično vpliva na rast las.

Ostrige

Ne le da veljajo za afrodiziak, ostrige vsebujejo tudi veliko cinka, ki je ključen za lepe nohte in bujne lase.

Mleko

Čeprav še ni bilo narejenih dovolj raziskav, nekatere študije kažejo, da obstaja povezava med vitaminom D in izpadanjem las – pri ženskah, ki so jim čezmerno izpadali lasje, so namreč ugotovili precej nižjo raven vitamina D. Mleko vsebuje tudi kalcij, za katerega pa je že dobro znano, da je nujen za zdrave nohte in tudi lase.

Jajca

Jajca so vir beljakovin in vitamina D, vsebujejo pa tudi veliko biotina, ki je pomemben za razvoj keratina v organizmu. Mimogrede, biotin lahko jemljete tudi v obliki prehranskih dodatkov, saj ga boste samo z jajci težko zaužili dovolj.

Losos

Zgoraj omenjeni biotin vsebuje tudi losos, ki je bogat tudi z beljakovinami in maščobnimi kislinami omega-3. Te so ključne za zdravo kožo – tudi tisto na lasišču. In če je vaše lasišče zdravo, bodo zdravi (in bolj sijoči) tudi lasje.

Brazilski oreščki

Poskusi, ki so jih delali na podganah, so pokazali, da so podgane, ki jim je primanjkovalo selena, imele veliko manj košate kožuščke in jim je dlaka slabše rasla. Le šest do osem brazilskih oreščkov na dan naj bi pomenilo, da ste zaužili skoraj 80 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa selena – elementa v sledeh, ki ščiti pred oksidativnim stresom.

Cimet

Cimet pospešuje cirkulacijo, ki v vaše lasne folikle dovaja kisik in hranljive snovi ter zagotavlja bolj zdrave lase.

Sladek krompir

So vaši lasje suhi in brez leska? Pomagajte si z uživanjem sladkega krompirja in druge hrane, ki vsebuje veliko betakarotena (na primer korenja, buč in manga). Telo bo betakaroten pretvorilo v vitamin A, ki spodbuja tvorbo sebuma na vašem lasišču in pomaga k bolj sijočim in ne tako suhim lasem.

Guava

Ta tropski sadež je poln vitamina C, ki ščiti vaše lase pred lomljenjem.

Špinača

Kot večina druge zelene listnate zelenjave je špinača eno najbolj zdravih živil – vsebuje ogromno vitamina A, železa, betakarotena, folatov in vitamina C. Vaši lasje bodo navlaženi in se ne bodo več toliko lomili.

Grški jogurt

Poln beljakovin in predvsem vitamina B5, ki vas ščiti pred redčenjem in izgubo las.

prejšnji članek
Čudni miti o seksu
Odnosi
Čudni miti o seksu
naslednji članek
Nasveti za prelepo kožo
Moda&Lepota
Nasveti za prelepo kožo