foto: Profimedia
S certificirano nutricionistko Karlo Klander smo raziskali, kateri so, če že, boljša izbira in s katerimi se pregrešite le občasno ali raje sploh ne.
Salsa
Ta nizkokalorična izbira dobi največ točk zaradi dela mediteranske zelenjave, ki poletnim priboljškom na pikniku doda vlaknine in okus. Najboljša je seveda doma narejena, ki je brez umetnih dodatkov. Kuhani in konzervirani izdelki iz paradižnika štejejo tudi zaradi vsebnosti antioksidanta likopena, ki je znan borec v boju proti raku ter boleznim srca in ožilja.
Porcija: 2 žlici. Kalorije: 11, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 2 g, natrij: 260 mg
Gorčica
Klasična gorčica je popolnoma brez kalorij in zato idealen dodatek hamburgerjem, sendvičem in klobasam, odlična pa je tudi kot solatni preliv – v kombinaciji s kisom, česnom in poprom. Polnozrnata gorčica je nepogrešljiva osnova pikantnih omak, odlično se poda k vsem vrstam mesa, polnozrnatemu kruhu, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo slastne gorčične juhe. Različica s hrenom bo najverjetneje bolj všeč moškim.
Porcija: 1 žlica. Kalorije: 0, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 55 g
Tabasko
Če obožujete pekoče, potem si najbrž ne znate predstavljati kuhinje brez te vroče omake, narejene iz polno zrelih rdečih feferonov, soli in visokokakovostnega destiliranega kisa. Poleg tega, da omaka pospeši vas srčni utrip in presnovo, poskrbi tudi za dvig hormona, ki zavira tek. Kapsaicin, brezbarvna pikantna snov, ki se nahaja v paprikah ter feferonih in zaradi katere so pekoči, pa poskrbi za še dodaten plus v boju proti raku.
Porcija: 1 žlica. Kalorije: 0, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 35 mg
Humus
Namaz iz čičerike dodaja vlaknine raznim sendvičem in zavitkom. Kot odličen vir kakovostnih beljakovin, mineralov in počasi sproščujoče energije v obliki škroba je še posebej primeren za športnike, vegetarijance in sladkorne bolnike. Založil vas bo s pravim bogastvom rudnin, med katerimi so kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Obenem je tudi dober vir mangana, cinka in folne kisline.
Porcija: 2 žlici. Kalorije: 60, maščobe: 5 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 120 mg
Gvakamole
Omaka iz avokada, paradižnika in kisle smetane bo popestrila vsak piknik, saj se odlično prilega jedem z žara, največkrat pa je tudi nepogrešljiv dodatek čipsu in tortiljam. Prehranski strokovnjaki avokado radi hvalijo zaradi vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, ki varujejo srce in ožilje.
Porcija: 2 žlici. Kalorije: 50, maščobe: 4 g, nasičene maščobe: 5 g, sladkor: 0 g, natrij: 150 mg
OBČASNA IZBIRA
Kečap
Uporablja se predvsem kot dodatek jedem hitre prehrane, pečenkam, klobasam, hrenovkam in jedem z žara. Čeprav ga je mogoče neskončno ljubiti, pa se kalorije in sladkor v njem hitro seštevajo, zaradi česar bi se bilo z njim najbolj pametno čim prej raziti. Za lažji prehod poskusite raje uporabljati salso ali si ga naredite sami iz sestavin, kjer ni sladkorja in drugih umetnih dodatkov.
Porcija: 1 žlica. Kalorije: 20, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 4 g, natrij: 160 mg
Čatni
Čeprav imajo to pikantno, začimbno mezgo za tipično indijsko jed, so ga izumili Britanci v kolonialnih časih. Obstaja veliko različnih vrst, pri nas pa je najbolj razširjen bučni čatni, ki je odlična priloga siru ali dodatek jedem. Ker vsebuje veliko sladkorja, kar zahtevajo tudi recepti za domačo izdelavo, ga morda raje zamenjajte z domačim ajvarjem.
Porcija: 1 žlica. Kalorije: 15, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 4 g, natrij: 140 mg
Žar omaka
Ta odlična omaka je največkrat preobremenjena z natrijem in sladkorjem. Namesto nje meso pred peko raje natrite z zdrobljeno mešanico popra in soli. Sicer pa – saj odličen zrezek, pečen na žaru, sploh ne potrebuje kakšnih posebnih dodatkov, se vam ne zdi?
Porcija: 2 žlici. Kalorije: 60, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 13 g, natrij: 450 mg
Sojina omaka/terijaki marinada
Terijaki marinada je pristanišče za sladkor in fruktozo, prav obe s sojino omako pa lahko uporabljate kar namesto soli. Njuna zdrava alternativa je miso, pasta iz fermentiranih semen soje in riževega sladu, ki bo pomagala tudi vaši prebavi.
Porcija: 1 žlica. Kalorije: 10, maščobe: 0 g, nasičene maščobe: 0 g, sladkor: 0 g, natrij: 920 mg
RAJE NE GREŠITE
Kisla smetana
Veliko boste pridobili in ne izgubili na okusu, če boste to bombo, idealno za zamašitev arterij, zamenjali z navadnim, nemastnim grškim jogurtom. Še posebej v kombinaciji s feta sirom in koprom razlika skoraj ne bo očitna. Zanimiva alternativa, s katero lahko popestrite pečen krompir, pa je tudi humus iz črnega fižola.
Porcija: 2 žlici. Kalorije: 65, maščobe: 5,4 g, nasičene maščobe: 3,8 g, sladkor: 1,1 g, natrij: 16 mg
Majoneza
V trgovinah so na voljo številne različice industrijske majoneze, ki pa se po okusu ne morejo kosati s svežo, domačo majonezo, brez ojačevalcev okusa in drugih dodatkov. Kljub temu naj se tudi ta na vašem krožniku znajde le občasno ali jo raje nadomestite s humusom ali nemastnim grškim jogurtom v tradicionalnih piknik solatah. Kaj jo namreč potisne na zadnje mesto našega seznama? Visoka vsebnost slabih maščob.
Porcija: 1 žlica. Kalorije: 90, maščobe: 10 g, nasičene maščobe: 1,5 g, sladkor: 0 g, natrij: 75 mg
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.