stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežna moč začimb

7. 8. 2016; 03.00
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
zelišča
Začimbe niso uporabne le za izboljšanje okusa jedi, ampak tudi mnogih njihovih zdravilnih učinkov.

Cimet

To sladko, toplo in aromatično začimbo pridobivajo iz notranjega lubja cimetovca. Ima protibakterijske in protimikrobne lastnosti ter pomirja zgago. Lahko ga uporabljamo pri pripravi slanih juh, enolončnic, paradižnikovih omak, mesnih marinad, testa za palačinke ter vročih kakavovih napitkov.

Gorčična semena

Gorčična semena in prašek imajo oster, nekoliko dimast okus. Vsebujejo alil izotiocianate, za katere študije kažejo, da preprečujejo rast rakavih celic. Hlapljiva olja v gorčici tudi čistijo zaradi prehlada zamašene dihalne poti. Gorčična semena uporabljamo pri pripravi zelenjavnih prilog, vložene zelenjave, solat, prelivov ter karija in enolončnic.

Ingver

Ingver, ki je doma v jugovzhodni Aziji, spada med najstarejše začimbe, naprodaj pa je kot sveža korenina, v prahu ali kandiran. Snovi v njem (gingerol, šogaol, zingiberen) imajo lastnosti antioksidantov, ki preprečujejo aterosklerozo in raka. Ingver tudi blaži potovalno slabost in bruhanje. Uporabljamo ga pri pripravi toplih jabolčnih napitkov, peciva, sadnih sladic, juh, karija in enolončnic.

Kajenski poper

Ta pekoča začimba v resnici ni poper, temveč zmleti stroki vrste feferonov. Kajenski poper blaži simptome alergij, prehlada in gripe, saj vsebuje kapsaicin, ki pomaga pri zamašenem nosu, saj odmaši dihalne poti. Uporabljamo ga pri pripravi paradižnikovih omak, sals, čilija, enolončnic, juh, čokoladnih omak, piškotov, peciva, solat, prelivov, marinad in omak za žar.

Koriandrova semena

Imajo blag, limonast okus, uporabljajo pa se v karijevih praških in pri kisanju zelenjave. Koriandrova semena blažijo črevesne krče ter uničujejo bakterije in glivice. Uporabljamo jih pri pripravi omak z jogurtom, slanih juh, enolončnic in marinad, dobro pa se ujemajo tudi z ribami in perutnino.

Kumina

Spada v družino kobulnic, seme pa se uporablja celo ali zmleto. Vsebuje limonen, ki preprečuje raka, ter majhno količino perililalkohola, ki preprečuje raka na dojki. Uporabimo jo lahko pri pripravi slanih juh, enolončnic, solatnih prelivov, zelenjavnih prilog, slanih mafinov ter testa za kruh. Dobro se ujema tudi z zeljem, korenčkom, rdečo peso, gnjatjo in svinjino.

Kurkuma

Je nežnega okusa in vsebuje kurkumin, ki ima vrsto koristnih učinkov, saj njegove antioksidantne lastnosti preprečujejo aterosklerozo in raka. Študije kažejo, da morda zavira tudi razvoj sive mrene. Kurkumo uporabljamo pri pripravi karija, juh, enolončnic, mešanic za natiranje mesa, vložene zelenjave, prilog in jogurtovih omak.

Muškatni orešček

Je seme muškatovca, ki uspeva predvsem v jugovzhodni Aziji. Njegov sladek, aromatičen in topel okus je precej močen, zato ga je priporočljivo uporabljati varčno. Vsebuje monoterpen evgenol, ki preprečuje tvorbo krvnih strdkov, začimba pa ima tudi protibakterijske lastnosti, ki uničujejo bakterijo E.coli. Uporabljamo ga pri pripravi peciva, pudingov, krem in sirnih omak. Dobro se ujema tudi s špinačo, stročjim fižolom, brokolijem, korenčkom in sladkim krompirjem.

Nageljnove žbice

Nageljnove žbice, ki so posušen cvetni popek klinčevca, odganjajo bakterije, kot je E.coli, evgenol v njih pa preprečuje nastanek krvnih strdkov. Uporabljamo jih pri pripravi mešanice za natiranje mesa, omak ter kuhanega sadja in vina.

Žafran

Spada med najdražje začimbe na svetu, njegov okus pa je tako poseben, da ga je težko primerjati s katero koli drugo začimbo. Laboratorijske študije kažejo, da je zelo zdrav, saj vsebuje krocetin in karotenoide, ki pomagajo v boju proti aterosklerozi in raku. Uporabljamo ga pri pripravi juh in enolončnic, testenin, kruha, pic in belih omak. Lepo se ujema tudi z ribami, lupinarji in piščancem.

prejšnji članek
Doma v Dominikani
Svet slavnih
Doma v Dominikani
naslednji članek
Jabolčni kis namesto balzama? Kaj pa vem ...
Moda&Lepota
Jabolčni kis namesto balzama? Kaj pa vem ...