Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Jabolčni kis namesto balzama? Kaj pa vem ...

7. 8. 2016; 02.00
Avtor: Lara Jelen/Zarja
lasje
Sodelavke revije Zarje zavihale rokave in kar na sebi preizkusile, ali imajo priljubljeni domači pripravki za lase upravičen sloves in kako v resnici delujejo.

Za jabolčni kis velja, da naredi lase mehke in sijoče, jih očisti nečistoč, ki se nehote naberejo na lasišču, ter odpravlja prhljaj. Poleg tega, ali dejansko učinkuje, nas je nadvse zanimalo še to, ali je res, da lasje po uporabi kisa ne smrdijo. Pogumno se je javila, da ga bo preizkusila, novinarka Jelka Sežun, ki je kis uporabila namesto balzama.

foto: svet24

»Imam srednje dolge, rahlo skodrane lase, ki po pranju praviloma počnejo, kar se jim zdi, in ne tistega, kar bi od njih rada jaz. Z njimi počnem čim manj, operem jih dvakrat ali trikrat na teden z blagim šamponom, balzam sem začela uporabljati šele zadnje čase, ko mi je strogo zažugala moja frizerka.

Preden sem si v imenu znanosti zlila kislino na lase, sem se malo poučila v spletnih svetovalnicah in ugotovila, da si v nasvetih niso enotne: nekatere svetujejo redčenje kisa z vodo, druge nerazredčenega, pa sem nazadnje zimprovizirala kompromis: pol skodelice v trgovini kupljenega jabolčnega kisa (5 % kislosti), pol skodelice mlačne vode, ker kdo se bo pa po glavi polival z ledeno mrzlo tekočino? In sem si po tem, ko sem izprala šampon, mešanico zlila na lase in jo čez nekaj minut obilno izprala.

V svetovalnicah nič ne omenjajo, kaj moraš narediti, da ti kis ne pride v oči, ušesa in nos, ampak tega sem se spomnila šele takrat, ko mi je že uspelo vse troje. Čeprav spletni svetovalci prisegajo, da vonj po kisu ne ostane na laseh, je neodvisno vohalno telo (edino, ki sem ga imela pri roki) na mokrih laseh še vedno zavohalo kis, na posušenih pa tudi. Meni se je pa še dolgo zdelo, da vonjam kis. Razčesati mokre lase je bilo malce teže kot po nanosu balzama, vseeno pa laže, kot če ne bi uporabila ničesar.

Prhljaja kis ni odpravil, ker ga nimam, sijaj je bil pa tak kot po navadi, ampak to pripisujem pigmentom v moji barvi za lase in ne poznejšim nanosom česar koli. Morda bi morala za opaznejše rezultate vajo večkrat ponoviti?«

Jelka sklene, da nad kisom ni bila razočarana, ker ni imela nobenih pričakovanj, a bo v prihodnje vseeno raje uporabljala svoj balzam, »ker če ne drugega, precej lepše diši. Po drugi strani pa vem, kaj moram storiti, če mi kdaj zmanjka balzama.«

Upamo, da boste lahko s pomočjo naših izkušenj iz prve roke namesto nešteto neuspešnih tretmajev kar takoj prešli na tisto pravo rešitev za vaše lase.

prejšnji članek
Čudežna moč začimb
Zdravje
Čudežna moč začimb
naslednji članek
Severini 10 tisoč všečkov za tole fotografijo
Svet slavnih
Severini 10 tisoč všečkov za tole fotografijo