stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

17-letna Maria izgubila bitko, krive kontracepcijske tablete

20. 4. 2016; 07.23
Avtor: K.A.
Maria Santa

So vsega krive kontracepcijske tabletke? Jih tudi ve jemljete?

Pred njo je bila baletna kariera, ki jo je prekinila smrt. Zdravniki sumijo kontracepcijske tablete.

Romunka Maria Santa (17) je bila bodoči baletni up, a njeno mlado življenje je tragično prekinil krvni strdek v možganih. Vzrok smrti? Za vse naj bi bile krive kontracepcijske tabletke.

V zadnjih mesecih so njeni glavoboli postajali vse hujši, na trenutke celo tako hudi, da mislila, da ji bo glavo od silne bolečine preprosto razneslo. "11. novembra lani je imela izjemno hud glavobol, mislila je, da ji bo razneslo glavo. Dejala mi je, da ne čuti desne noge in da ima občutek, da se ji noga premika po svoje. Takrat smo poklicali rešilca in sprejeli so jo v bolnišnico. Tam jo je pregledal isti zdravnik, ki je pregled opravil že pred časom. Zaradi silnih bolečin ni bila sposobna normalno govoriti, zato mu je pokazala kje so bolečine najhujše," je v solzah britanskemu Telegraph povedal njen oče. A zdravniki so jo odpravili z receptom za antibiotike in jo mirno poslali domov. "Pomagal sem ji pri hoji, zdravniki pa so me pospremili z besedami, da naj nič ne skrbim, saj da je le utrujena. Nič več ni govorila in za vsak gib je potrebovala pomoč. Kasneje tistega jutra pa jo je njen fant našel nezavestno v njunem stanovanju."

Ko jo je njen fant Matias Castlecano našel v njunem stanovanju v Manchestru, so jo nemudoma odpeljal v bolnišnico Salford Royal. Žal je bilo že prepozno, Maria je ostala nezavestna, dva dni kasneje pa je izgubila težko bitko z boleznijo.

Njena prezgodnja smrt v rodni Romuniji seveda močno odmeva, zdravniki pa so mnenja, da bi utegnile biti krive kontracepcijske tablete. Eden izmed strokovnjakov je za britanski Telegraph dejal, da je bil do zdaj priča 'šele' tretji takšni smrti v zadnjih devetih letih. Vsekakor je preveč že ena sama.

Bila je velik baletni up.

Najstnica, ki prihaja iz romunske Cluj-Napoce, je balet trenirala že vse od svojega devetega leta. Lansko leto pa so se ji izpolnile življenjske sanje, ki jih žal ne bo uspela izživeti, nagrajena je bila z mednarodno štipendijo, ki ji je omogočila, da je študij baleta nadaljevala na Northern Ballet School v Manchestru. "Zmagala je na številnih baletnih tekmovanjih v Romuniji in vsi smo vedeli, da je velik talent," je o svoji ljubljeni Marii povedal njen fant Matias.

Skrušeni starši se seveda nikakor ne morejo sprijazniti, da Marie ni več, šok je še toliko večji, ker nikoli ni imela nikakršnih zdravstvenih težav. "Videl sem, da se ji je zdravstveno stanje v zadnjem času poslabšalo in to se ji je tudi videlo. Tožila je, da ima bolečine v desnem ušesu in močne glavobole. Zadnje čase je po šoli več ali manj počivala in tudi jedla ni veliko," je po smrti povedal oče, ki še vedno ne verjame, da njegove ljubljene hčerke ni več.

Patolog Dr. Piyali Pal je po smrti dejal, da je razlogov za krvne strdke v možganih več. "Lahko je šlo za dehidracijo, podhranjenost, krvne motnje ali pa so krive kontracepcijske tabletke. Takšna smrt je pri teh letih zelo redka. To je šele tretji takšen primer, v zadnih devetih letih. Ena oseba, ki je imela podobne težave, je prav tako jemala kontracepcijske tabletke."

Dr. Jonathan Greenbaum, ki je v bolnišnici skrbel za pokojno Mario, je dejal: "To je zelo redek pojav, to sem videl morda trikrat. Bila je zdrava, mlada in v odlični formi, edino tveganju, ki mu je bila izpostavljena so bile kontracepcijske tabletke."

"Na milijone ženske po vsem svetu vsak dan jemlje tabletke in seveda se s tem izpostavljajo tveganju. Tveganje je majhno, žal je imela smolo, gre za nesrečen primer."

Verjetno se starši s takšno razlago še nekaj časa ne bodo uspeli potolažiti, če sploh kdaj. Pretresljiva zgodba 17- letnice je verjetno dovolj močna, da velja dobro razmisliti katero obliko kontracepcije uporabiti in tako odgovorno poskrbeti za svoje zdravje.

prejšnji članek
Pritiskajte te točke in služite velike denarje!
Njenih 5 minut
Pritiskajte te točke in služite velike denarje!
naslednji članek
Pasti pozitivnega mišljenja
Zdravje
Pasti pozitivnega mišljenja