stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kis zoper spomladansko utrujenost

30. 3. 2023; 03.00
Avtor: Marijana Mandić
ženska
Brezvoljnost, šibka koncentracija, manjša delovna storilnost, lenobnost so le nekatere od neprijetnosti, ki spremljajo spomladansko utrujenost.

Kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo?

- Ne polenite se: tudi v krajših dnevih bodite telesno dejavni, sprehajajte se, tecite.

- Svoj čas razporedite na tretjine: eno naj vam vzame služba, drugo tretjino rezervirajte za družino, prijatelje, konjičke, tretjo pa namenite dobremu spancu. Tudi v spomladanskih dneh potrebujemo kakovosten počitek, v spalnici, ki ne sme biti toplejša od 18 stopinj in je primerno prezračena. Namensko razporejanje časa se vam bo hitro obrestovalo z židano voljo in delovno zagnanostjo.

- Ne pretiravajte s kavo: spomladansko utrujenost mnogi zdravijo najprej zjutraj z močno kavo, dopoldne v službi s kapučinom, potem ob kosilu z dietno kolo in tako naprej do prihoda domov, ko nas v dobro voljo spravi kozarec vina. Slabost takšnih umetnih poživil je v tem, da se najpozneje uro po njihovem zaužitju človek počuti še bolj klavrno kot prej. Prekinite začaran krog in si privoščite naravne spomladanske eliksirje. Zdrave in z dolgotrajnim učinkom.

- Dodajte jedem kis: za utrujeno telo so pogosto kriva utrujena jetra. Ker je poglavitna naloga jeter uničevanje oziroma izločanje strupov ter predelovanje zdravil in zdravih sestavin iz hrane, pomeni njihovo oslabljeno delovanje ravno nasprotno; v telesu se kopičijo toksini, na račun katerih smo vsak dan bolj utrujeni, zaspani. Naravni jabolčni ali vinski kis sta odlično poživilo, ki pripomore k izločanju žolča, poglavitne sestavine jeter, zaradi česa bo naše telo že v nekaj dneh bolj dejavno, vi pa bolj čili.

- Ušesna masaža: izkušeni akupunkturisti pravijo, da so ušesa osrednja točka, ki prenaša energijo po vsem telesu. Ključnega pomena za dobro počutje je, da jih občasno zmasirate, in sicer tako, da jih za 10 sekund za vršičke povlečete rahlo navzgor, kot bi hoteli bolje slišati.

prejšnji članek
Preprosta telovadba za boljši občutek v trebuhu
Zdravje
Preprosta telovadba za boljši občutek v trebuhu
naslednji članek
Razlika med dezodorantom in antiperspirantom
Zdravje
Razlika med dezodorantom in antiperspirantom