nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prebudite telo iz zimskega spanja!

26. 5. 2016; 07.30
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
Ingver
Pomlad je magičen letni čas, ki zna poleg narave prebuditi tudi nas – našo voljo, naše želje, ambicije, načrte, hormone in telo.

Pomlad je simboličen nov začetek. Nepopisan list, priložnost, da začnemo znova. Tudi ko govorimo o naših telesih, je pomlad čas, ko jih prebudimo iz zimskega spanja in jim privoščimo bolj svež in lahkoten režim. S spodnjimi superživili boste svojemu telesu zagotovili pravo pomladno prebujenje: spomladansko čiščenje, ki ga bo pripravilo na nove izzive.

Borovnice

Zaščitna temno modra oziroma vijoličasta barva teh gozdnih plodov je kot neonski napis, ki opozarja, da gre za prvovrstno superživilo. Borovnice čisto zares spadajo med živila, ki jih je priporočljivo pogosto uživati, saj so bogat vir antioksidantov. Zlasti antocianov, ki so precej močna vrsta antioksidantov, ki bodo vašemu telesu pomagali pri izločanju strupov. Borovnice so tudi odlična hrana za vaše možgane, hvaležna pa jim bo tudi koža, saj borovnice upočasnjujejo proces staranja kože.

Ingver

Ingver je živilo, ki ga na vzhodu radi uporabljajo. Pravijo, da spada v tisto skupino živil, ki v vas zanetijo ogenj, vas notranje ogrejejo. Zato ga tako radi priporočajo pozimi. A je netenje notranjega ognja tudi odličen argument za njegovo rabo spomladi. Ta 'ogenj', ki naj bi ga ingver zanetil, je pravzaprav pospešitev notranje cirkulacije, ki spodbudi tudi prebavne procese in krepi imunski sistem. Vse to pa pomaga pri boju z nezaželenimi snovmi v telesu, ki jim pravimo strupi.

Limone

Limona je verjetno najbolj vsestransko živilo, kar jih poznamo, in ravno zaradi tega ima potencial, da postane del naše vsakodnevne diete. Za limono vemo, da je bogata z vitamini, da spodbuja imunski sistem, je odlično čistilo tako našega telesa kot naše okolice in je v prehrani uporabna na tisoč in en način. Čeprav je kislega okusa, limona velja za bazično živilo, saj uravnava kislost našega telesa. Voda z limono zjutraj na tešče je postala nova zdravilna in lepotna skrivnost mnogih, zlasti zaradi limonoidov, antioksidantov, ki aktivirajo delovanje encimov, ki skrbijo za razstrupljanje.

Pomaranče

Če obstaja agrum, ki je bolj bogat z vitaminom C kot limona, je to prav gotovo pomaranča. Z eno pomarančo dnevno boste svojemu telesu zagotovili priporočeno dnevno količino vnosa vitamina C, saj ga vsebuje več, kot ga telo dnevno potrebuje (pri tem je treba upoštevati, da se vitamin vendarle ne absorbira stoodstotno). Prav tako kot limone tudi pomaranče vsebujejo limonoide, ki pospešujejo proces razstrupljanja. Ena od raziskav pa je celo pokazala, da je pomaranča najbolj srečno sadje. Ljudje, ki dan začnejo s pomarančo, naj bi bili čez dan veliko bolj srečni in zadovoljni kot tisti, ki uživajo drugo sadje. Kaj je spomladi še lepšega kot dobra zaloga sreče?

Peteršilj

Čeprav peteršilj navadno bolj uporabljamo kot začimbo jedem, je odličen tudi kot samostojna jed. Peteršiljev koren lahko prav tako kot korenčkovega pojeste kuhanega ali iz njega pripravite odličen pire. Ker pa je največ telesu koristnih snovi v zelenem perju zemeljske zelenjave (ki ga navadno zavržemo), je peteršiljevo perje tisto, ki ga najpogosteje uporabljamo. Če do zdaj niste bili navajeni svojim jedem dodajati svežega peteršilja, od zdaj naprej to počnite. Peteršilj je namreč bogat z vitamini, zaradi česar ga je priporočljivo uživati zlasti čez zimo. Spomladi pa je učinkovit razstrupljevalec, saj ima diuretičen učinek – poskrbi za to, da vaše telo odvaja več vode, s tem pa tudi strupe.

Meta

Če ste lani sledili prehranjevalnim smernicam, ste verjetno seznanjeni s tako imenovanimi razstrupljevalnimi vodami – vodami z dodatki sadja in zelišč, ki pomagajo razstrupiti vaše telo. Eden najpogostejših dodatkov tem vodam je meta. Zelišče, ki po okusu spominja na zobno kremo ali žvečilni gumi, je odličen osveževalec ustne sape, poleg tega pa ima tudi protimikrobne učinke. Z uživanjem mete boste zmanjšali svoj apetit in se prej nasitili, kar pomeni, da boste pojedli veliko manj. Zato dodajajte meto svoji vodi, sladicam in drugi hrani, tisti, ki ste radi v stiku s prvinsko hrano in okusi, pa lahko metine lističe žvečite kar tako.

Granatno jabolko

Sadež, ki je po nekaterih legendah tisti, s katerim je Eva zapeljala Adama, zadnje čase postaja vse bolj priljubljen. Njegova rdeča barva sporoča, da gre za bogat vir antioksidantov. Najpomembnejši antioksidant, ki ga najdemo v soku granatnega jabolka, je punikalgin, ki ima izjemne razstrupljevalne učinke. Poleg tega naj bi ta antioksidant zaviral tudi razvoj raka na črevesju. Privoščite si torej ta rajski sadež, ki se zaradi svojega malce kiselkastega okusa odlično znajde tudi v jedeh, ki niso sladice, in solatah.

Timijan

Timijan, ki ga poznamo tudi pod imenom materina dušica, je predvsem znan kot začimba. Mnogi iz tega zelišča izdelujejo tudi čaj. Redkokdo pa ve, da je timijan tudi odličen v boju proti mikrobom, kot so bakterije E. coli in stafilokoki, ki lahko povzročijo resne bolezni. Zato na svojo začimbno poličko spomladi postavite tudi timijan.

prejšnji članek
Tile pripomočki so nepogrešljivi
Kulinarika
Tile pripomočki so nepogrešljivi
naslednji članek
Povej mi, kaj ješ ...
Kulinarika
Povej mi, kaj ješ ...
#obraziavenija
obraziavenija