sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Izjemno nevarna droga v žvečilkah

2. 6. 2016; 10.00
Avtor: C. R.
unhealthygirl-ss-759x397

Otroci naj uživajo sadje in med, ne umetnih sladil! foto: arhiv

Vrtoglavica, krči, slabost in depresija so lahko tudi posledica uživanja žvečilk.

Aspartam je umetno sladilo, ki ga med drugim najdemo tudi v žvečilkah. Je narkotik, saj vsebuje metanol, ki vpliva na raven dopamina v možganih, zaradi česar lahko njegovo uživanje vodi v težko odvisnost. Poleg tega je metanol tudi presnovni strup. 

To umetno sladilo je narejeno v laboratorijih in sicer z združevanjem fenilalanina in aspartanske kisline. Več kot očitno je torej, da aspartam ni naravna sestavina. Pri zaužitju s pomočjo prebavnih encimov pa razpade v dve aminokislini ter metanol. 

Žvečilka? Ne, pojejte raje lešnik ali jabolko. foto: arhiv

Kaj pomeni, da metanol uvrščamo med narkotike? 

Če pride do zlorabe metanola, lahko ta povzroči psihično, pa tudi fizično odvisnost.

Kar tri četrtine registriranih škodljivih reakcij na dodatke v naši hrani se nanaša na aspartam, kljub temu pa številni še vedno kupujejo razne dietne napitke s tem dodatkom. Še več - trgovci jih celo vzpodbujajo k nakupu, saj so omenjeni izdelki označeni kot "bolj zdrav" proizvod. 

Od glavobola do izgube spomina

Neodvisne raziskave in mnenja strokovnjakov navajajo, da aspartam povzroča številne simptome, kot so glavobol, izguba spomina, vida, depresija, koma in še številni drugi. 

Umetno sladilo je lahko zelo nevarno tudi, če ga uživate skupaj z določenimi zdravili ali če jeste pripravljeno hrano, ki vsebuje (MSG) – mononatrijev glutaminat, ki je ojačevalec okusa. Vzpodbuja tudi potrebo po ogljikovih hidratih, kar lahko vodi v povečanje telesne teže. 

Zakaj je aspartam nevaren 

75 odstotkov registriranih škodljivih reakcij po zaužitju hrane se nanaša na omenjeni dodatek. Mnoge izmed teh so bile zelo resne, med drugim so ljudje omenjali celo epileptične napade in smrt. Med devetdesetimi simptomi, ki jih povzroči aspartam pa so tudi migrena, vrtoglavica, krči, slabost, otrplost, izpuščaji, depresija, razdražljivost, nespečnost, težave z vidom, izguba okusa in spomina. 

Počasi uničuje nevrone 

Russell Blaylock, nevrokirurg in bivši profesor na medicinski fakulteti v Mississippiju, ki se v zadnjem času posveča raziskavam o prehrani, je aspartansko kislino, kot izolirano aminokislino, označil za enako strupeno kot glutaminsko kislino. Aspartanska kislina je kemikalija, ki draži možgane in lahko povzroči celo smrti. Poleg tega pri novorojenčkih povzroča spremembe v zgradbi možganov, posledice pa se kažejo v hiperaktivnosti in drugih vedenjskih motnjah. 

Kmalu po zaužitju aspartanske kisline v prosti obliki, nevezane z beljakovinami, se v krvni plazmi bistveno dvigne njena koncentracija. Presežek v krvi kmalu po zaužitju povzroča tudi visoko ravnen aspartanske kisline v določenih delih možganov. "Počasi začne uničevati nevrone in velik del živčnih celic na določenem področju možganov, in to preden se lahko opazi tudi bolezen. Pri dolgotrajni izpostavljenosti ekscitatornim aminokislinam pa lahko pride do Parkinsonove bolezni, možganske okvare, težave centralnega živčnega sistema in znižano raven glukoze v krvi. Če jih omenimo le nekaj," še pravi Blaylock. 

prejšnji članek
Novi dokazi: brcanje in pijanski izpadi
Svet slavnih
Novi dokazi: brcanje in pijanski izpadi
naslednji članek
Ta piling vas bo zagotovo osupnil!
Moda&Lepota
Ta piling vas bo zagotovo osupnil!