državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ni dobro vse, kar diši!

5. 6. 2016; 06.30
Avtor: mk
eterično olje

Uživanje eteričnih olj lahko zelo koristi bolnikom ali pa lajša kakšne neprijetnosti sicer zdravemu človeku. foto: Profimedia

Z zdravilnimi rastlinami je skoraj tako kot z zdravili: če jih uživamo preveč ali v nepravilni obliki, nam bodo prej škodile kot koristile.

Nekatere so lahko celo strupene, če z njimi ne znamo ravnati. Druge so za nekatere ljudi priporočljive, za druge pa ne.

Zato je tudi zeliščarstvo posebna znanost, ki zahteva teoretično, predvsem pa praktično znanje. Tako kot za zdravilne rastline to velja za izvlečke, eterična olja, ki jih na poseben način pridobivajo iz njih. Ni dobro kar povprek jemati vse, za kar smo kje slišali, da je dobro. Prej se je treba dobro poučiti.

Izvlečki najrazličnejših rastlin, ki jih poznamo tako v kulinariki kot v kozmetiki, se lahko v obliki olj tudi uživajo. Pogostejši so sicer alkoholni izvlečki, na primer tisti iz ameriškega slamnika, ki ga posebej v sezoni prehladov uporablja mnogo ljudi. Uživanje eteričnih olj lahko zelo koristi bolnikom ali pa lajša kakšne neprijetnosti sicer zdravemu človeku. A lahko nam tudi škoduje.

Modro je, če na stekleničkah z olji preverite tudi drobni tisk.

Sivkino olje

Uporablja se predvsem za pomiritev, so pa za sivkino olje s primerjalno raziskavo celo dokazali, da učinkuje prav tako dobro kot sintezno zdravilo lorazepam (sodi v skupino zdravil, ki povzročajo odvisnost). V nepravilni koncentraciji, če se nanaša neposredno na kožo, škoduje kožnim celicam, pri posebej občutljivih ljudeh, če ga pogosto uporabljajo, pa lahko izzove tudi kontaktni dermatitis. Sivkino olje je tako zelo razširjeno in na človeka sicer odlično vpliva pri najrazličnejših težavah, da je verjetno najboljši nasvet, naj ga vsak sam preskusi. Če je koža po uporabi razdražena, se mu je bolje izogibati. Poudariti velja, da eterična olja vsebujejo zelo močne učinkovine, zato se odmerjajo le po kapljicah.

Olje grenkega mandlja

To olje že naravno vsebuje prusično kislino. Vendar pa ga znajo danes narediti tako, da to kislino izločijo in je tako povsem nenevarno. Prusična kislina vsebuje cianid, za katerega vemo, da je zelo strupen. Saj se najbrž spominjate katere od kriminalk mojstrice Agathe Christie, kjer je vonj po grenkem mandlju nakazoval, da se je zgodil umor z zastrupitvijo.

Glavno pravilo pri uporabi eteričnih olj za uživanje je, da naj bi se jim nosečnice izogibale. foto: Svet24

Kolmeževo olje

Proti glavobolom in vrtoglavici je kolmeževo oje zelo koristno. Vsebuje pa asoron, ki je rakotvoren. Uživanje bi lahko povzročilo krče ter poškodbe jeter in ledvic, priporočljivo je torej le za mazanje. Kafrino olje, ki se precej pogosto uporablja (za masažo, mazanje) predvsem pri okužbah dihal, je za uživanje povsem neprimerno, ker je strupeno. Tudi hren lahko vsebuje za zdravje škodljive snovi, a brez skrbi, ne v naravni obliki, v kateri je pogosto na naši mizi, temveč v obliki eteričnega olja. Vsebuje namreč snov (enako velja za gorčično eterično olje), ki draži kožo, vse sluznice, predvsem nosu in oči. Strupeno je tudi pelinovo olje. Sasafrasovo olje vsebuje strupeni safrol. Tudi brinovega eteričnega olja ne smemo uživati. Brin sicer pogosteje uporabljajo v alkoholni obliki, kot dobro znani brinjevec, ki se na Angleškem imenuje džin. Eterično olje iz navadnega vratiča povzroča krče, bruhanje, krvavitve mehurja, lahko povzroči dihalni zastoj in odpoved organov, torej je smrtonosno. Eterično olje iz ameriškega kleka je lahko nevarno za živce. Šipek je na splošno zelo uporaben, toda njegovo eterično olje bi lahko povzročalo težave, če bi ga uživali; vsebuje namreč snovi, ki dražijo kožo, tudi če je zelo razredčeno. Šipek je tako najbolje uživati v čaju.

Nosečnice eteričnih olj ne smejo uživati

Glavno pravilo pri uporabi eteričnih olj za uživanje je, da naj bi se jim nosečnice izogibale. Številna olja namreč lahko spodbudijo sproščanje hormonov, kar lahko povzroči celo splav, čeprav večinoma plodu ne škodijo. Za vsak primer je bolje, če bodoča mati eteričnih olj ne uživa. Izogiba pa naj se jim tudi v aromaterapiji.

Pozor pri neužitnih oljih

Med eteričnimi olji, ki niso primerna za uživanje, so tudi komarčkovo, janeževo, pa tudi kuminovo. Znana je bolj priljubljena različica v alkoholni obliki: absint v Franciji, mastika v Makedoniji, uzo v Grčiji in raki v Turčiji, pa verjetno še kje s kakšnim drugim imenom. Celo eterična olja iz najpogosteje uporabljanih začimbnih rastlin, po katerih torej posega vsaka dobra kuharica, lahko povzročajo zdravstvene težave. Med njimi so eterična olja bazilike, melise in poprove mete, pa tudi limone in limonske trave, muškatnega oreščka, origana in peteršiljevih semen. Škodljivi sta olji vrtnice in rožmarina, vendar, naj še enkrat poudarimo, le če bi ju uživali. Enako velja za eterično olje iz žajblja, sicer tako zelo zdravilnega pri vnetnih boleznih dihal. Eterično olje vrtnega šetraja ni priporočljivo, enako velja za eterična olja mire, timijana, dišeče rutice in volčje češnje.

Niso vsa olja eterična

Seveda ne velja, da ne bi smeli uživati olja, v katerem je na primer namočena vejica rožmarina, timijana oziroma katerekoli od naštetih rastlin. Eterična olja so namreč zelo koncentrirana, narejena na čisto poseben način in z navadnimi olji nimajo ničesar skupnega. Sivkino olje pogosto naredijo tako, da sivko preprosto namočijo v navadno rastlinsko olje. S takim oljem ni torej nič narobe. Če že kupujete eterična olja, je treba vedeti tudi, da jih je veliko umetnega izvora in torej z naravnimi snovmi nimajo ničesar skupnega. Zato je modro, če preverite, kaj piše na stekleničkah, če nameravate olja uporabiti za aromaterapijo. Uživati, kot ste prebrali, pa jih ni pametno. Vsekakor je pametno v trgovine s sabo nositi lupo ali pa dobra očala za branje, kajti vse, kar je dobro vedeti za zdravje (ali pa za denarnico), je vedno napisano s čisto majhnimi črkami, ki jih vidijo le tisti z zelo ostrim vidom.

Neverjetno olje divjega origana

Med posebnimi eteričnimi olji, ki so namenjena tako uživanju kot zunanji uporabi (torej za mazanje), je olje divjega origana. To izjemno učinkovito olje dostikrat učinkuje skoraj takoj, ko ga zaužijemo oziroma uporabimo. Pomaga pa pri toliko stvareh, da je kar težko verjeti. V tem času bo verjetno najbolj dobrodošla novica, da je odlično v boju z virusi, bakterijami in glivicami. Tisti, ki so ga preizkusili, se pohvalijo, da so se zelo hitro pozdravili. Olje divjega origana pomaga tudi proti trdovratnim glivicam na nohtih nog, pa tudi drugim glivicam je kos. Odpravilo bo kandido, glivico, ki napada več kot 90 odstotkov vseh ljudi. Pomaga tistim, ki imajo težave z glutenom, uporabljajo ga bolniki z rakom, ker sodi med močne antioksidante. Pomaga odpraviti uši in bolhe, blaži težave pri preležaninah, urezninah in opeklinah, pri zastrupitvi s hrano, odpravlja bradavice in še kaj. Preden si boste pomagali z oljem divjega origana, je treba seveda natančno prebrati navodila, v katerih je podrobneje razloženo, kako se uporablja.

prejšnji članek
Rešite se slabih prehranskih navad
Zdravje
Rešite se slabih prehranskih navad
naslednji članek
Žalostna resnica o naši hrani!
Zdravje
Žalostna resnica o naši hrani!
#obraziavenija
obraziavenija