1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zelišča za čiščenje pljuč in izboljšavo dihanja

15. 4. 2020; 02.00
Avtor: Njena.si
evkaliptus
Vaš dihalni sistem nenehno deluje. Cel dan, vsak dan, je motor, ki poganja kisik po telesu.

Žal je lahko tudi vstopna točka za alergene, trdne delce, rakotvorne snovi, plesni, nevarne mikroorganizme in druge strupe. Vsakodnevna izpostavljenost onesnaženju tako neugodno vpliva na dihala in telo. K sreči nas je narava dodobra založila z zelišči, ki pomagajo pri obnovi in delovanju dihalnega sistema.

Zelišča ponavadi dihalom pomagajo na enega izmed sledečih načinov: pospešujejo izkašljevanje, pomirjajo razdražene sinuse dihalne poti, sproščajo mišice v zgornjem delu dihalnega sistema, zmanjšuje sproščanje histaminov (ki povzročajo alergije), zatirajo škodljive organizme ter zmanjšujejo oksidativne poškodbe dihal.

Katera zelišča so najbolj učinkovita?

1. Korenina Oshe

Ta rastlina iz Skalnega gorovja pomaga vzpodbuditi cirkulacijo, zaradi česar pride do lažjega zajemanja zraka in bolj globokih vdihov.

2. Evkalipt

Avstralski evkaliptus pomaga pri izkašljevanju, umirja suh kašelj, ter razdražene sinuse. Poleg tega je bogat z antioksidanti, ki izboljšujejo imunski sistem.

3. Pljučnik

Zelo razširjen tudi pri nas, pljučnik pomaga predvsem pri boju z nevarnimi organizmi, ki se naselijo v naš dihalni sistem. Za zdravljenje dihal se uporablja že od 17. stoletja dalje.

Origano preprečuje oksidacijo maščob, zato ga je dobro uporabljati pri mastnih jedeh.Origano bodo otroci gotovo dobro poznali, saj je nepogrešljiv dodatek k picam. foto: Profimedia

4. Origano

Čeprav je po navadi uporabljen kot začimba za pico, pa je origano mnogo več od tega. Zaradi antihistaminičnih lastnosti se ga priporoča predvsem za lajšanje težav povezanih z alergijami. Poleg tega je poln vitaminov in hranil, ki izboljšujejo imunski sistem.

5. Širokolistni trpotec

Že stoletja se trpotec uporablja za lajšanje kašlja in pomirjanje razdražene sluznice. Klinične študije so pokazale, da pomaga tudi pri vnetju pljuč in prehladu. Izjemno učinkovit je predvsem pri suhem kašlju.

6. Veliki Oman

Kot zdravilo za dihala so ga uporabljali tako Grki in Rimljani kot Kitajci in Indijci. V 19. stoletju pa so iz Velikega Omana začeli proizvajati kapljice proti kašlju, saj ima sproščujoč učinek na mišice v sapniku.

7. Lobelija

Roža, ki tako izboljšuje dihanje, da z njo zdravijo dihalne bolezni celo pri konjih. Lobelija vsebuje alkaloid lobelin, ki tanjša sluz, in čisti dihalne poti. Poleg tega stimulira nadledvične žleze, ki sproščajo adrenalin, ta pa dalje sprošča dihalne poti in omogoča lažje dihanje.

8. Larrea tridentata

Rastlina, ki rase predvsem na jugozahodnem delu severne Amerike, je bila tradicionalno zdravilo severnoameriških Indijancev. Vsebuje močne antioksidante, ki razstrupljajo pljuča, poleg tega pomaga nižati nivoje histamina, uničuje škodljive mikroorganizme, in spodbuja dihanje.

9. Poprova meta

Mentol v porovi meti spodbuja dihanje in čisti dihalne poti. Uporablja se ga predvsem pri inhalacijah in v obkladkih.


prejšnji članek
Spanje v nedrčku ogroža vaše zdravje
Zdravje
Spanje v nedrčku ogroža vaše zdravje
naslednji članek
POZOR! Slkohol ne ščiti pred novim koronavirusom
Zdravje
POZOR! Slkohol ne ščiti pred novim koronavirusom