boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jabolčni kis: preprosta metoda hujšanja

23. 6. 2016; 09.30
Avtor: nn
Dieta s kisom
Ste kdaj že slišali, da pitje domačega jabolčnega kisla topi maščobe? Niste ravno verjeli? No, mnogi, ki so izbrali tovrstno dieto, so te učinke z veseljem potrdili.

Je pa res, da marsikomu okus in vonj jabolčnega kisa ne ugaja, nekatere po njegovi uporabi boli želodec, res pa je tudi, da z uporabo nikakor ne smemo pretiravati, saj bomo zdravju naredili več škode kot koristi.

Pa gremo lepo po vrsti ...

Jabolčni kis je tekočina, ki nastane iz jabolčnika. Bolj natančno - pri vretju tega. V njem najdemo veliko hranilnih snovi, ki jih vsebujejo jabolka, v samem kisu pa najdemo tudi spojine, ki jih v jabolkih ni. To je na primer kalij, ki nas brani pred boleznimi.

Jabolčni kis je v svetu poznan že zelo dolgo, tako v kulinariki kot zeliščarstvu. Poznan je tudi kot naravni antibiotik, saj deluje protivnetno in protibakterijsko, zdravi pa tudi povišani holesterol, kronično utrujenost, vneto grlo, vnetje ušes, prežene glavobol in še marsikatero nevšečnost.

Če imate prhljaj ali vas je opeklo sonce, le uporabite nekaj jabolčnega kisa (lahko tudi razredčenega), saj naravne kisline v njem uravnavajo kri in jo delajo bolj zdravo.

Seveda pa jabolčni kis pomaga tudi pri prebavi, saj v prvi vrsti preprečuje nastanek bakterij v prebavnem traktu, razgrajuje pa tudi minerale in maščobe.

Če imate možnost, uporabljajte res domač jabolčni kis, saj kis, kupljen v trgovinah, narejen za množične potrošniške namene, največkrat vsebuje zelo malo dobrih lastnosti kisa. Veliko se jih porazgubi z raznimi postopki filtracije, pasterizacije, destilacije ...

Kot smo že omenili, čisto vsem okus in vonj jabolčnega kisa ne ugaja ravno najbolj. Seveda so izdelovalci poiskali ustrezno rešitev - kapsule jabolčnega kisa. Priporočena dnevna količina teh je do šest kapsul, medtem ko lahko kisa dnevno spijemo do dve jedilni žlici. Razen če ga dobro prenesemo - vseeno pa ni treba pretiravati. Če bomo spili kozarec ali dva jabolčnega kisa, to ne pomeni, da bomo bolj zdravi in hitreje izgubili kilograme. Ravno nasprotno. Nakopljemo si lahko resne težave.

Če želite shujšati, ob tem pa ne trpeti volčje lakote in vam okus jabolčnega kisa ne bo pokvaril dneva, se le lotite takšne diete. Potrebno je vsekakor paziti na počutje ob uživanju kisa - če nas bo začel boleti želodec, raje prenehajmo, lahko pa poiščemo alternativo - kapsule jabolčnega kisa.

Če pa bo vse dobro, predlagamo, da za začetek kis pijete štirinajst dni, vsak dan po par žlic. Seveda, malo se vmes tudi gibajte in spijte veliko vode.

Hitra in zelo učinkovita.

Hitra in zelo učinkovita.

prejšnji članek
Obraz – najboljši diagnostični aparat
Zdravje
Obraz – najboljši diagnostični aparat
naslednji članek
Pobelite nohte v 5 minutah!
Moda&Lepota
Pobelite nohte v 5 minutah!