stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli? Tudi mačke zdravijo!

26. 6. 2016; 01.33
Avtor: Urška Krišelj Grubar
mačka
Vas pogosto boli glava? Ste živčni? Trpite za visokim tlakom, imate nemirne noge? Je kateri od vaših bližnjih avtist?

Znanstveniki in številna pričanja pravijo, da nam rešitev za vse to ponujajo – mačke. Felinoterapija se ukvarja z zdravilno močjo mačk. Njihovi lastniki naj bi v primerjavi z lastniki psov tudi do 40 odstotkov manj obolevali za boleznimi srca in ožilja, visokim krvnim tlakom in kapjo.

Najprej smo se teme lotili bolj za šalo, potem pa ugotovili, da je felinoterapija na tujem zelo razširjena in dobro znana terapija z mačkami, ki številnim resnično pomaga pri mnogih težavah. Je pa res, da mačke poleg vseh koristi prenašajo tudi kakšnega klopa in ne tako malo drugih nevšečnosti, ki nam lahko zapletejo življenje, vendar tokrat se bomo osredotočili na tisto, kar je dobro.

Maček Simon izpod Krvavca je iskal gobe 

Ana ne more pozabiti zdaj že pokojnega mačka Simona, ki jo je spremljal ne le doma, temveč tud na sprehodih, gobarjenju. Instinktivno je vedel, kateri obiskovalci njihove domačije niso imeli najčistejših namenov (kot se je izkazalo kasneje), in jih z vztrajnim pihanjem odgnal. Nekoč jo je obiskala prijateljica, nanjo se je Simon sicer čisto dobro odzival, vendar je bila tistega dne zelo slabe volje. Maček ji ni dovolil, da bi se približala lastnici. Kasneje ji je sama povedala, da je bila tako polna temnih misli, da je bilo najbrž bolje, da jih ni prenašala na prijateljico.

Muca Liza je lajšala bolečine bodoči mamici Klavdiji, še eni ljubiteljici mačk. Po navadi se nosečnice izogibajo mucam, Klavdija pa je svoji dovolila, da ji je ležala na trebuhu. Danes štiriinštiridesetletnica pripoveduje, da še sama ni vedela, da je noseča, ko ji je muca Liza nežno legala na trebuh, v zadnjih mesecih, ko je imela krče, pa ji je pomagala drugače. »S tačkami me je nežno masirala, dokler krči niso popustili.« Ko je otrok zajokal, mamice pa ni bilo v bližini, jo je mačka prišla poklicat, da je pomirila dojenčka. Liza se je odzvala tudi na vsa njena spremenjena čustvena stanja. Če je bila Klavdija nervozna, ji je zlezla v naročje in zdelo se je, kot da iz nje vleče vso slabo voljo. Spomni se tudi vnetega grla. »Hudo me je bolelo. Ko sem šla zvečer spat, je mačka na vsak način želela do mojega vratu. Spomnim se njene teže in da je nisem mogla pregnati. No, zjutraj sem se zbudila brez bolečin.«

Mačka je pomagala avtističnemu dečku 

Na spletu je veliko zgodb, v katerih lastniki mačk pripovedujejo o zdravilni moči svojih ljubljenčkov. Pritegnila nas je zgodba vdovca J. Manerlinga, ki je ostal sam z dvema otrokoma. Štiriletnik po smrti matere sploh ni več govoril, zaprl se je v svojo školjko. Deček je bil avtist. Očka, ki se je sicer poklicno znanstveno ukvarjal prav z nevrološkimi težavami otrok, mu ni znal pomagati, enkrat pa ga je kar tako odpeljal v zavetišče za pse in mačke. Upal je, da bo njegov molčeči štiriletnik izbral psa, a je pokazal na mačko in prvič po dolgem času izrekel besedo: mačka. Ob skrbi zanjo se je kmalu spet razživel.

Mačke za pomoč pri Alzheimerjevi bolezni 

Maček Oskar pa naj bi pomagal Alzheimerjevim bolnikom med umiranjem v negovalni bolnišnici Steere House na Rhode Islandu, kjer je postal skorajda del osebja. Tale zapis smo našli na spletu: »Oscar ima skoraj mistično sposobnost zavohati bolnike, ki jim grozi neizbežna smrt, in takrat vedno ostane z njimi, dokler ne preminejo. Pogosto ne bo zapustil bolnikove postelje, dokler nekdo ne pride po pokojnika. In nato se bo posvetil naslednjemu bolniku, ki najbolj potrebuje pomoč. Oscarjeva zgodba je opisana v mojstrski knjigi Na viziti z Oscarjem (Making Rounds With Oscar) avtorja dr. Davida Dosa, zdravnika v Steere House, sicer pa izvedenca za geriatrijo. Nihče ne ve, kaj Oscarja opozori na prihajajoč konec bolnika, čeprav obstaja nekaj teorij, med njimi tudi o zaudarjanju ketonov v zadahu bolnika, kar nakazuje na razpad telesnih celic.« Morda so zato v starem Egiptu tako zelo častili mačke in jih prijavljali celo kot svoje sostanovalce.

Terapevtsko mačje predenje 

Mateja Vavtar, intuitivna terapevtka (o njej smo že pisali), ki pri svojem delu uporablja tudi zdravilno moč mačk, nam je pojasnila, da predenje ugodno vpliva na razna vnetja in druge poškodbe pri človeku. »Mačke imajo posebno sposobnost zaznave energij, ker drugače čutijo frekvenčno mrežo. Tudi njihova vid in sluh sta izjemno razvita in s tem dodajata še dodatno, drugačno predstavo o energiji okrog mačke. Ljudje težko razumemo to dogajanje in zaznavanje, saj nimamo zaznav razvitih na ta način. Mačke imajo zaznavo energijskega polja, kot bi bilo v četrti ali še višji dimenziji. Že močne vonjave zanje niso samo vonj, temveč že slika oziroma zgoščena forma – oblika energije. Mačke niso edine, ki zaznavajo na ta način, so pa nam najbližje. Izjemne so pri prevajanju energijskih frekvenc – zato so tudi ene redkih živalskih vrst, ki predejo! Predenje ima posebno frekvenco in ritem, z njim mačke uravnavajo frekvenčno polje okrog nas. Ljudje, ki se ukvarjamo s terapevtskim delom, vemo, da je povsod v telesu, kjer so veliki odkloni, nakopičene energije (vnetja) ali primanjkljaj (poškodbe), to za mačke kot 'magnet', tam uravnavajo frekvenčno mrežo s predenjem.« Torej če bodo okoli vas predle mačke, se jim nikar ne izognite.

Kot je potrdila študija znanstvenikov iz Minnesote, boste močno nagrajeni, če se boste odločili za posvojitev mačjega najdenčka. Z dvajsetletnim preučevanjem 4435 ljudi so dokazali, da so ljudje z mačkami v veliko manjši nevarnosti, da dobijo srčni napad, in da ne obolevajo toliko za srčno-žilnimi boleznimi kot tisti, ki jih nimajo. Bližina živali vam zagotovo ne more škoditi.

prejšnji članek
Kopalke, ki bodo zožale vaš pas
Moda&Lepota
Kopalke, ki bodo zožale vaš pas
naslednji članek
Japonke raje vržite v smeti
Zdravje
Japonke raje vržite v smeti