1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Raziskava, ki vse obrača na glavo!

1. 7. 2016; 04.33
Avtor: N.J.
kosilo
Nutricionisti že vrsto let poudarjajo, da je najbolj zdravo, če čez dan zaužijemo 5-6 manjših obrokov.

A ena od raziskav je pokazala, da je bolje, če pojemo dva bolj krepka ... In dokazi?

Če zaužijemo obilen zajtrk in obilno kosilo, naj bi lažje nadzirali težo, pravijo strokovnjaki, ki so opravili novo raziskavo s področja prehranjevanja. Tako naj bi lažje tudi ohranjali enakomeren nivo sladkorja v krvi.

Obe skupini v raziskavi sta uživali po 500 kilokalorij manj na dan, kot je priporočen dnevni vnos. Osebe, ki niso jedle 6-krat dnevno, ampak so zaužile po dva krepka obroka na dan, so v povprečju shujšale 1,5 kg več kot tisti iz prve skupine. Skupina, ki je jedla določeno količino hrane v 6 obrokih, je shujšala povprečno 2,3 kg, skupina, ki je enako količino hrane pojedla v 2 obrokih, pa 3,7 kilograma.

Nizozemski raziskovalci so v sklopu študije dokazali, da uživanje 6 obrokov z večjo vsebnostjo maščob in sladkorjev bolj redi kot dva obilna obroka iz enakih sestavin. Pri 6 manjših obrokih tovrstnih živil je bil tudi višji nivo holesterola v krvi, povečala pa se je tudi količina maščobe v predelu trebuha, medtem ko do tega pri dveh obilnih obrokih ni prišlo.

Raziskava je na nek način potrdila star pregovor, ki pravi, da je treba jesti "zajtrk kot kralj, kosilo kot meščan in večerjo kot berač".

prejšnji članek
Make-up s katerim boste zablestele
Moda&Lepota
Make-up s katerim boste zablestele
naslednji članek
Pssst, samo za vas
Zdravje
Pssst, samo za vas