zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bi morda radi shujšali?

9. 7. 2016; 06.05
Avtor: sn
hujšanje telesna teža

16mg/dL je povprečje, za kolikor se je po uživanju glukomanana znižala raven LDL-holesterola. foto: Profimedia

Ste mogoče že kdaj slišali za glukomanan? Verjetno ne, je pa čas, da ga spoznate. Glukomanan je namreč edinstvena naravna sestavina, ki pomaga pri hujšanju, prebavi, zniževanju holesterola ... Skratka zaveznik za boljše in bolj zdravo življenje.

Pohvali ga tudi priznana slovenska strokovnjakinja Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane, ki pravi, da je glukomanan pravi eliksir mladosti, saj odlično deluje na našo prebavo: »Primeren je za vse starosti in celo za ljudi, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo ali celiakijo.«

Utira si pot

Marsikomu je ime glukomanan povsem neznano, čeprav si zaradi svojih učinkov na hujšanje, prebavo, uravnavanje krvnega sladkorja in holesterola že precej hitro utira pot v medije in številne strokovne revije za klinično prehrano. Ta posebno topna in viskozna vlaknina iz gomolja rastline hudičev jezik (Amorphophallus konjac) tako postaja pravi hit po vsem svetu.

»Nekatere kulture izkoriščajo prednosti tega posebnega živila že zelo dolgo,« pravi Paul Arciero, profesor na oddelku za zdravje in športne znanosti na univerzi Skidmore v New Yorku, ki se je v svojih raziskavah glukommananu še posebej posvetil. Po njegovem mnenju je glukomanan te kulture zaščitil pred škodljivimi učinki, ki jih ima danes sodobna prehrana z velikim vnosom predelanih ogljikovih hidratov.

Njegove prednosti

Glukomanan nastaja v gomolju rastline hudičev jezik (Amorphophallus konjac) foto: svet24

Poleg tega, da je njegova ključna prednost zelo dobrodošla, ker njegovo uživanje vpliva na izgubo telesne teže – študije kažejo, da vnos glukomanana pred obrokom z veliko ogljikovih hidratov zmanjša raven »hormona lakote« grelina – tudi zniža raven in nihanje krvnega sladkorja ter izboljša občutljivost za inzulin. Poleg tega zniža raven holesterola v krvi, delno zaradi povečanega izločanja holesterola z blatom. V neki študiji so odkrili, da se je posameznikom po uživanju glukomanana znižala raven LDL-holesterola v povprečju za 16 mg/dL in trigliceridov za 11 mg/dL. In še ena njegova dobra lastnost: odpravi zaprtost in izboljša črevesno peristaltiko.

Preprosto delovanje

Pred časom je glukomanan prišel tudi na naše tržišče, kot osnovna sestavina izdelka Slimmies (na voljo je na spletni strani  najnakupi.si). Slimmies uravnava holesterol in pomaga pri hujšanju, deluje pa na zelo preprost način:glukomanan v želodcu nabrekne in nam daje občutek sitosti. Učinkovitost Slimmiesa je potrdila tudi Evropska agencija za nadzor hrane, glukomanan pa priporočajo tudi zdravniki specialisti, tako da je pot do lepe postave postala pravzaprav zelo preprosta.

prejšnji članek
Moški si pri strmenju v ženske ne morejo pomagati
Zdravje
Moški si pri strmenju v ženske ne morejo pomagati
naslednji članek
Sanje o seksu niso to, kar mislite
Odnosi
Sanje o seksu niso to, kar mislite
#nasazenazenska
nasazenazenska