zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Moški si pri strmenju v ženske ne morejo pomagati

9. 7. 2016; 06.33
Avtor: D. T.
ženska, voda, črnolaska
Ni mogoče zanikati dejstva, da smo si moški in ženske v nekaterih drugih pogledih med seboj pač različni.

Razlike med ženskimi in moškimi možgani so precej večje, kot se morda zdi na prvi pogled. Na razmišljanje, dejanja in čustvovanje vplivajo hormoni in povezave v možganih, ki se med moškimi in ženskami razlikujejo. Kar vodi do smešnih, pa tudi neprijetnih pripetljajev.

Teritorialnost in empatija

Del možganov, ki vpliva na čut za teritorialnost, je pri moških precej bolj razvit kot pri ženskah in tudi povezave med posameznimi nevroni v tem delu možganov so speljane tako, da moški takoj zazna teritorialne izzive drugih moških. Tudi alarmni sistemi za grožnjo, strah in nevarnost so krepkejši v primerjavi z ženskimi. Zaradi teh razlik so moški glede potencialnih nevarnosti bolj 'paranoični' od žensk.
V ženskih možganih je precej bolj razvit del za empatijo, ki ženskam omogoča prepoznavanje in razumevanje čustev. Zaradi tega precej bolje prepoznavajo neverbalno govorico, kot so obrazna mimika in geste telesa.
Največja razlika je ta, da je del možganov, povezan s spolnostjo, pri moških kar 2,5-krat večji kot pri ženskah. V najstniških letih začne moško telo proizvajati več testosterona, v primerjavi z otroškimi leti je to povečanje od 200- do 250-odstotno.

Testosteron poganja njihov 'seksualni motor' in njihov um postane prav preokupiran s podobami in razmišljanjem o spolnosti.

Moški trans

Testosteron sili moške v tako imenovani moški trans – strmenje v določene dele ženskega telesa. Po besedah dr. Louann Brizendine, nevrologinje in profesorice za psihiatrijo na kalifornijski univerzi v San Franciscu, si moški pri tem preprosto ne morejo pomagati. Njihovi vizualni centri v možganih nenehno iščejo potencialno družico, in če jo želijo očarati, jo morajo najprej vizualno oceniti. Za moškega je to strmenje popolnoma naravno in ne razumejo užaljenosti žena ali deklet, ki jih ujamejo pri pogledovanju k drugim ženskam. Kljub nekaterim stereotipom, ki pravijo drugače, se moški lahko zaljubi prav tako hitro in močno kot ženska. Ko se to zgodi, njegovi možgani ustvarijo neuničljiv vtis njene podobe in občutkov.

Center za očetovstvo

Ko njegova družica zanosi, sprošča feromone, ki stimulirajo moške možgane, da začnejo proizvajati sproščevalni hormon, imenovan prolaktin. Feromoni, ki jih oddaja noseča ženska, zmanjšajo produkcijo testosterona v moškem telesu za 30 odstotkov in vse te hormonske spremembe moškega umirijo ter ga podzavestno 'prisilijo', da bo pomagal pri vzgoji otroka. Vplivajo celo na njegov sluh. Poveča se denimo njegova sposobnost zaznavanja otroškega joka. Vse dokler njihove žene ne zanosijo, večina moških otroškega joka ne sliši dobro. Nekatere matere poskušajo pri otrocih vse storiti same in moškega odrinejo od očetovstva. Toda bolj ko se bo ukvarjal z otrokom, bolj se bodo njegovi možgani poistovetili z vlogo očetovstva.

prejšnji članek
Vedenjske motnje otrok povezane s spanjem
Zdravje
Vedenjske motnje otrok povezane s spanjem
naslednji članek
Bi morda radi shujšali?
Zdravje
Bi morda radi shujšali?