Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preverite svoje zdravje v eni minuti

7. 10. 2016; 03.22
Avtor: D. B.
ženska telovadba
Le 60 sekund potrebujete, da s pomočjo hitrega in preprostega pregleda ugotovite, ali ste zdravi.

Pregledujte svoje oči

Beločnica lahko pove marsikaj o vašem zdravju. Morala bi biti povsem bele barve. Rdečino beločnice povzročajo kapilare, ki se zaradi določenega razloga razširijo in postanejo vidne, beločnica pa lahko tudi porumeni.

Naredite preizkus in sedem dni zapored na dnevni svetlobi pregledujte beločnico. Če se barva spreminja, je lahko vzrok nenaspanost, razdraženost, alergija ali napor, če pa obarvanost ne izgine, poiščite zdravniško pomoč.

Krtačo za lase lahko pove veliko o vašem zdravju

Odpadanje las je lahko pokazatelj sprememb v vašem organizmu. Če na krtači za lase oziroma glavniku po česanju opazite veliko več las kot običajno, očistite glavnik in pri naslednjem česanju preštejte izpadle lase.
Če vam je med česanjem izpadlo več kot 200 las ali če vam lasje izpadajo v šopih, je čas, da se posvetujete z zdravnikom.

Izpihajte nos

Normalno dihanje skozi nos kaže na normalno stanje sluznice nosu. Tudi najmanjša sprememba organizma lahko stanje spremeni. Izpihajte nos v bel papirnat robec. Če ne izpihate ničesar, je vaša sluznica zdrava. Če izpihate prozorno sluz, je lahko to pokazatelj alergije ali spremembe temperature. Rumena ali zelena sluz pa opozarja na vnetje, ki ga je potrebno skrbno spremljati in po potrebi tudi zdraviti.

Pregledujte svoje nohte

Zdrav noht je čvrst in prozoren. Katerakoli sprememba na njegovi površini je lahko pokazatelj večje ali manjše težave. 

Bele lise na nohtu lahko kažejo na pomanjkanje vitaminov in mineralov v vašem organizmu, medtem ko je rumenkasto obarvan noht znak glivičnega vnetja. Če opazite omenjeno spremembo, jo pozorno spremljajte in v primeru poslabšanja stanja poiščite zdravniško pomoč. 

Beločnica lahko pove marsikaj o vašem zdravju. foto: Profimedia

Pregledujte svojo zobno nitko

Čiščenje zob z zobno nitko je pomemben del ustne higiene. Nitka pa lahko razkrije tudi večje spremembe v vaši ustni votlini. 

Če vaše dlesni po čiščenju z nitko ne prenehajo krvaveti, vam svetujemo, da obiščete zobozdravnika. 

Pregledujte svoj urin

Urin mora biti bister in svetlorumen. Na spremembo njegove barve pa lahko vpliva prehrana ali zdravstvene težave. Če se barva ali vonj spremenita, obiščite zdravnika.

Preglejte svojo kožo

Natančno pregledujte svojo kožo, tako na obrazu, vratu kot na stopalih. Če opazite nenavadne spremembe ali nove madeže na koži, se posvetujte z zdravnikom. 

prejšnji članek
Ste pozabili uporabiti dezodorant? Rešijo vas lahko vlažilni robčki
Moda&Lepota
Ste pozabili uporabiti dezodorant? Rešijo vas lahko vlažilni robčki
naslednji članek
V 30 sekundah se znebite glavobola in stresa
Svet slavnih
V 30 sekundah se znebite glavobola in stresa