zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razstrupljanje z zelenimi smutiji

10. 10. 2016; 12.17
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_54578828

foto: Dreamstime

Ponudite svojemu telesu vsaj en teden razstrupljanja z zelenimi smutiji!

Za te napitke iz zelene listne zelenjave je znano, da preganjajo utrujenost in slabo počutje, saj vsebujejo aminokisline in ogromno vlaknin, ki kot gobe posrkajo strupene snovi in jih odstranijo iz telesa. Še preden se dejansko lotite čiščenja telesa, pa si preberite nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, ki jih morate poznati o teh čudežnih zelenih zmešančkih.

Kaj so zeleni smutiji? Iz katerih sestavin so narejeni?

Zeleni smutiji so narejeni iz polovice sadja ali nevtralne zelenjave, kot so banane, jabolka, avokado, kumare, in polovice zelene listnate zelenjave, kot so solata, listi zelja, zeleni del korenja, koprive, regrat. Poleg tega jim dodamo še vodo (kdor ima raje bolj tekoče smutije, doda več vode, in obratno). Vse sestavine zmešamo v električnem mešalniku v kremno zmes, ki zaradi klorofila v zelenih listih največkrat postane zelena. Poleg tega lahko napitku dodamo tudi olja, oreščke, rastlinsko mleko, vendar v tem primeru napitek ni več tako lahko prebavljiv.

Kaj je posebnost zelenih smutijev in od kod ideja zanje?

V zelenih listih zelenjave tiči največ vitalnih snovi: vitamini, minerali, antioksidanti, esencialne maščobne kisline in aminokisline. Zeleni smuti je koncentrat vseh teh hranljivih snovi, ki se v kombinaciji z zrelim sadjem spremenijo v okusno pijačo. V njej se ohranijo vsi vitamini, ki se sicer s segrevanjem uničijo, poleg tega je zaradi načina priprave (miksanja) zelo lahko prebavljiva in se nekatere snovi lahko takoj absorbirajo v telesne celice.

Ideja mešati sadje, zelenjavo in vodo je sicer nastala pri avtorici knjige Green for Life Victorii Boutenko leta 2004, ko je iskala zdrav prehranjevalni režim za svojo družino. Navdih pa je našla pri šimpanzih, ki so sadje zavijali v zelene liste in to skupaj pojedli.

Kaj je pomembno za začetnike, ki bi v svoj jedilnik radi vključili zelene smutije?

Zeleni smutiji naj bodo užitek, saj le če nam teknejo, telesu tudi koristijo. Na začetku se moramo vsekakor navaditi na grenke snovi, ki so v zelenih listih zelenjave. Zato je smiselno najprej v napitke dati večji delež sadja in manjši delež zelenjave ter slednjega potem postopoma povečevati. Grenčine zelo dobro nevtralizirata banana in mango, poleg tega lahko na začetku izberete bolj nevtralno zelenjavo, kot sta mlada špinača ali motovilec.

Potrebujem za pripravo zelenega smutija kakšen poseben gospodinjski aparat?

Zeleni smuti zmešate z električnim mešalnikom (blenderjem), ki premore vsaj 28.000 obratov na minuto. Najprej vanj naložite sadje, nato zelenjavo in čez vse nalijete vodo. Mešajte tako dolgo, da je zmes homogena. Z manj zmogljivim mikserjem bodo v napitku ostala vlakna, sploh če napitek pripravljate iz trše zelenjave (zelje), zaradi česar ne bo tako okusen.

Lahko zeleni smuti po pripravi počaka na zaužitje? Če ja, kako dolgo?

Zeleni smuti lahko v hladilniku shranjujete do 24 ur. Pomembno je, da ga pred uporabo pretresete, da zmes zopet postane enotna. Sicer pa je priporočljivo, da zeleni smuti popijete čim bolj svež, takoj po pripravi, saj se le tako izognete izgubi hranljivih snovi in okusa.

Kakšne koristi za zdravje se pokažejo pri rednem uživanju zelenih smutijev?

Številne izkušnje uživalcev zelenih smutijev kažejo, da ta napitek zelo dobro vpliva pri povišanem krvnem tlaku in sladkorju v krvi ter pri težavah v menopavzi. Visok delež klorofila, mineralov, vitaminov in esencialnih aminokislin lahko dvigne fizične in mentalne sposobnosti človeka, okrepi imunski sistem ter izboljša preskrbo možganov in mišic s kisikom.

Zaradi velike količine antioksidantov so zeleni smutiji tudi pomlajevalno sredstvo, saj varujejo pred prostimi radikali ter tako upočasnijo staranje kožnih celic.

Ali zeleni smuti lahko nadomesti polnovreden obrok? Kakšno količino napitka naj bi sploh popili?

Glede zaužite količine zelenih smutijev dnevno ni nobenih priporočil. Dejansko lahko 0,75 do 1 l zelenega smutija predstavlja kompleten obrok z vsemi pomembnimi hranili. Poleg tega vsebuje napitek tudi balastne snovi, ki dajejo občutek sitosti za več ur.  Pomembno je, da napitek pijete počasi in po požirkih in ne kot pijačo za žejo.  

Kdaj v dnevu je najbolje zaužiti zeleni smuti?

Najboljši čas za zeleni smuti je prvi dnevni obrok. Tako telesu zagotovite lahko prebavljiv zajtrk in se oskrbite z vsemi pomembnimi snovmi za pravilno delovanje organizma.

Ali lahko zeleni smuti pijejo tudi manjši otroci?

Zeleni smutiji so odlična možnost, da otroku ponudimo zelenjavo. Zlasti če napitek pripravimo tako, da je v njem večji delež sladkega sadja, ga bodo radi in z veseljem zaužili. Zeleni smutiji so primerni že takoj, ko otroku po šestem mesecu starosti uvedemo posamezno sadje in zelenjavo, ki sestavlja smuti. 

prejšnji članek
Pokopali eno glavnih junakinj Ene žlahtne štorije
Svet slavnih
Pokopali eno glavnih junakinj Ene žlahtne štorije
naslednji članek
Tudi Victoria Beckham ima hude težave s kožo
Svet slavnih
Tudi Victoria Beckham ima hude težave s kožo
#obraziavenija
obraziavenija