nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kapljice čistega užitka

16. 11. 2016; 11.55
Avtor: Mateja Bevk/Revija Maja
Kapljice čistega užitka
Samo nekaj kapljic je dovolj, da doživimo čisti užitek. Govorimo o kapljicah eteričnih olj, seveda, teh draguljev narave, ki jih lahko uporabljamo za masaže, kopeli ali pa jih preprosto kanemo v svečnik in uživamo v prijetnih vonjavah aromaterapije.

Eterična olja lahko dodajamo tudi v savne ali jih uporabimo za čiščenje kože. Njihovo učinkovanje je, skratka, vsestransko! Le prava olja moramo uporabiti za prave priložnosti.

Vplivajo na podzavest


Dišavna ali eterična olja so znana po svojem izrazitem vonju in hitri hlapljivosti. V nasprotju z drugimi rastlinskimi olji eteričnih (razen denimo limonino, pomarančevo, limetino) ne uporabljamo za prehrano, temveč v prvi vrsti za razvajanje, zdravljenje, sproščanje, uživanje. Njihovi vonji namreč delujejo neposredno na podzavest ter tako vplivajo na počutje in razpoloženje, obnovijo vitalnost, okrepijo imunski sistem ter zdravijo brez škodljivih stranskih učinkov. 

Največ je brezbarvnih
Sestava eteričnih olj je zelo kompleksna, v splošnem pa vsebujejo alkohole (zato delujejo antiseptično in antibakterijsko), aldehide (imajo močan protivnetni učinek), estre (ki pomirjajo) in ketone (ti blažijo bolečine). Največ eteričnih olj je brezbarvnih, le nekaj jih je obarvanih, kot so rdeči benzoin, zelena bergamotka, rumena limona in modra kamilica.
Pravzaprav lahko eterična olja vsebuje katerikoli del rastline ali pa kar vsa rastlina, včasih se premikajo iz listov v korenine ali stebla in nasprotno, to je odvisno od letnega časa. Pri ingverju denimo črpamo olje iz korenin, pri rožmarinu iz listov, sivkino olje črpamo iz cvetov, cimetovo iz vej, mirtovo iz smole ... 

Od svečk do kopeli


Za razvajanje je priporočljivo eterična olja dodajati masažnim oljem (mešanico nato nanesete na spodnji del tilnika in nežno vmasirate v hrbet) ali kopelim, kajti med namakanjem se počasi vpijajo in pronicajo skozi kožo ter po krvi prodirajo v vse organe. S tem izboljšajo prekrvitev in presnovo ter pospešujejo izločanje odplak.

Lahko pa jih vsrkate tudi z dihali, čemur pravimo aromaterapija (preprosto odprete stekleničko in poduhate oziroma kanete nekaj kapljic v svečnik ali v vodo, ki je namenjena vlaženju zraka). Vonj eteričnih olj pride v nosno votlino in pošlje živčne signale v možgane. Ti pa pošljejo dražljaje naprej po hrbtenjači v vegetativni živčni sistem in dalje v sleherno celico organizma. Za aromaterapijo so primerna le naravna eterična olja, umetnih dišav živčni sistem ne zazna in zato nimajo zdravilnega učinka. 

Preglednica eteričnih olj


Katero olje izbrati za razvajanje, je najbolj odvisno od vaših želja in potreb. Da se boste lažje odločili, smo pripravili preglednico lastnosti in učinkov posameznih eteričnih olj.
Pomaranča: obnavlja kožo ter je idealna za masažo, kopel, za vlažilnik zraka ali izparilnik.
Sivka: pomaga pri opeklinah in pikih insektov, zdravi in obnavlja celice. Nadalje zdravi nespečnost, zavira izpadanje las. Po kapljicah jo dodajajte parnim kopelim, savni ali v izparilnik.
Limona: osveži in čisti, primerna je za mastno kožo. Dodajte jo kopelim, masažnim oljem in v vlažilnike zraka.
Bazilika: spodbuja iznajdljivost, blagodejno deluje pri melanholiji, razdražljivosti.
Brin: ustvarja prijetno razpoloženje, blaži menstrualne krče, uravnava potenje, odpravlja stres in strah.
Cimet: spodbuja ustvarjalnost in družabnost ter krepi samozavest. Daje telesno in duševno toplino, pomaga pri jezi, razdražljivosti, egoizmu in strahu.
Evkaliptus: poživlja duha, širi dobro počutje in spodbuja čistost misli.
Kamilica: pomirja ter blaži jezo in razdražljivost.
Mandarina: izboljša razpoloženje, navdihuje in krepi. Pomirja napetost, razveseljuje in uravnoveša. Pomaga pri strahu, nočnih morah in nespečnosti ter pri okrevanju po hudih in izčrpavajočih boleznih.
Meta: krepi samozavest, voljo, izboljšuje koncentracijo in jasno razmišljanje. Pomaga pri utrujenosti in vremenski občutljivosti.
Rožmarin: krepi spomin, odganja žalost. Pomaga pri alkoholnem mačku.
Vanilja: spodbuja apetit, razvedri, pomirja, uravnoveša, vas prijateljsko naravna, pomaga pri frustracijah in jezi.

Morda niste vedeli?

  • Količina eteričnega olja v rastlini se giblje od 0,01 do 10 odstotkov ali še več. Rožni cvetovi denimo vsebujejo zelo malo eteričnega olja, tako da iz 2.000 kg cvetov pridobijo le 1 liter eteričnega olja.
  • Eterična olja najpogosteje pridobivajo tako, da rastline v velikem kotlu segrevajo s paro, iz tekočine, ki jo rastline izločijo, pa se na površju zbirajo kapljice olja.
  • Pred nanosom na kožo eterična olja razredčite v 2- do 10-odstotni raztopini s hladno stiskanimi rastlinskimi olji, saj je njihov koncentrat za kožo lahko škodljiv - razdraži povrhnjico. Nosilna olja so lahko sončnično, mandljevo, sojino, jojobino.
  • Mešanice olj shranjujte v temnem in hladnem prostoru, pomembno pa je tudi, da je steklenička, v kateri je olje, dobro zaprta.
  • Če eterična olja uporabljate za nego kože, se prepričajte, da je res 100-odstotno naravno in ne sintetično. Dostikrat vam to pove že cena olja, ki je seveda nižja, če je olje sintetično.

Olje naj bo čim bolj naravno!


Poleg eteričnih olj, zmešanih z osnovnimi olji, lahko za nego telesa in masažo uporabite tudi samo hladno stiskana rastlinska olja, na primer iz jojobe, sibirske cedre. Priporočamo vam nakup olj z oznako BDH, ki pomeni, da izdelek ne vsebuje sintetičnih dodatkov in da je iz rastlinskih surovin, pridobljenih na kontrolirani biološki način. Nasploh so takšna olja bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, fitoproteini ter vitamini A, B, D, E, F. Negovalna olja kožo obraza in telesa hranijo, obnavljajo, negujejo, koži pomagajo zadrževati prepotrebno vlago, jo ščitijo pred neugodnimi zunanjimi vplivi ter ji dajejo prožnost, mehkobo in izredno svež videz.

In kako, denimo, olja uporabljati za masažo? Tukaj je preprost recept: Dlani otrite drugo ob drugo, da jih segrejete. Nato v dlan ene roke kanite malo olja in podrgnite z drugo roko, preden začnete masirati (olja nikoli ne polivajte neposredno na telo). Negovalno tekočino vtirajte v kožo (hrbta, rok, nog, prsi, vratu …), izogibajte pa se predelu genitalij. Po takšni masaži se boste počutili odlično! 

prejšnji članek
Govorice, da sta šla narazen, so čista laž
Svet slavnih
Govorice, da sta šla narazen, so čista laž
naslednji članek
Severina njegove fotografije le še redko objavi
Svet slavnih
Severina njegove fotografije le še redko objavi