foto: Profimedia
Zakaj nekatere začne zebsti prej kot druge? Strokovnjaki pravijo, da je eden od vzrokov pomanjkanje železa.
Mraz pri sobni temperaturi
Na nizke temperature vsak človek reagira drugače, vendar po pravilu ženske začne zebsti hitreje kot moške. Medtem ko je zanj temperatura v prostoru »ravno pravšnja«, ona že drgeta in ta razlika med spoloma v občutenju temperature lahko znaša celo do 5 stopinj Celzija. Razlogi so vsaj trije:
Dejstvo je, da imajo ženske tanjše podkožje od moških in tudi manj mišične mase, zato hitreje izgubljajo telesno toploto.
Vzrok je tudi hormon estrogen, ki ima funkcijo zgoščevanja krvi ter v mrazu začne ovirati dotok krvi v kapilare, zlasti tiste na rokah in nogah, pa tudi v nos in ušesa. Estrogen povzroča tudi nihanja temperature ženskega telesa od 36,9 do 37,4 stopinje Celzija, medtem ko je pri moških ta temperatura stalna in znaša 37 stopinj Celzija.
Če vas začne zebsti veliko prej kot druge ljudi v vaši bližini in se to dogaja pogosto, pa je vzroke treba iskati tudi drugje. Povečana občutljivost za nižje temperature je lahko znak bolezni, na primer slabega delovanja ščitnice ali, najverjetneje, pomanjkanja železa.
Železo je pomembno za prekrvitev
Železo je pomemben gradnik krvnega barvila hemoglobina. Če ga je v krvi premalo, se hemoglobin ne proizvaja v zadostni količini, zato je moten transport kisika v celice in organizem začne zebsti. Mrzle roke in noge so tipičen simptom, od drugih znakov pomanjkanja železa pa lahko omenimo še pogosto utrujenost, zmanjšano storilnost, težave z zbranostjo, bledo kožo in izpadanje las.
Zakaj pomanjkanje?
Do pomanjkanja železa največkrat pride zaradi nepravilnega prehranjevanja, pogostega hujšanja in osiromašene hrane. Največ železa telo dobi iz rdečega mesa, vegetarijanci pa ga ustrezno količino (optimalen dnevni vnos za ženske, ki so redno telesno dejavne, je 18 mg) dobijo z zadostno rastlinsko hrano (namesto telečjega zrezka morajo zaužiti približno 2 kg špinače). Seveda je treba paziti, da zraven ne uživamo hrane, ki absorpcijo železa v telo zmanjša (vino, kava). Poleg rdečega mesa in špinače vsebujejo veliko železa še suho sadje, jagode, borovnice, ribez, brokoli, beluši, buče, pšenični kalčki, regrat, fižol, školjke, ribe …
Posvet z zdravnikom
Pri povečani občutljivosti za mraz in pogostem drgetanju je vsekakor priporočljivo obiskati zdravnika, ki naj vam vzame kri in preveri količino železa v njej. Če ga je premalo, vam bo predpisal ustrezno zdravljenje, na primer dvovalentno železo v kapsulah ali drugi obliki. Nikakor pa si terapije ne predpisujte kar sami, saj je v preparatih z železom, ki so na voljo brez recepta, železa lahko veliko več kot v hrani. Nenadno povečanje količine železa v telesu pa lahko vodi še v veliko hujše težave, kot je drgetanje zaradi mraza. Železo se namreč začne v organih skladiščiti v obliki feritina in ga ni mogoče izločiti, zato organe poškoduje. Presežek železa prav tako spodbuja bakterijska vnetja, ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo železo.
Nekaj toplih nasvetov
Čas za čaj: Ingverjev čaj izboljša splošno počutje in dvigne telesno temperaturo. Eterična olja v ingverju namreč sproščajo prijetno in blagodejno toploto v telo.
Utrdite se: Neobčutljivost za nizke temperature lahko tudi natrenirate. Redno zahajajte v naravo, ne glede na vreme. Poleg tega se knajpajte - izmenično prhajte s toplo in mrzlo vodo, temperatura v prostoru pa naj ne presega 21 stopinj.
Ogrevanje z gibanjem: Športne aktivnosti kurijo kalorije in povišajo telesno temperaturo. Kdor si krepi mišice, ohranja telesno temperaturo, saj mišice sproščajo več toplote kot katerikoli drug organ ali tkivo.
Tople misli: Ne bojte se temperatur pod ničlo. Če si že v mislih predstavljate, kako zelo je mraz, hitreje začnete drgetati. Raje mislite na tople kraje, bodite sproščeni in tako pretentajte možgane.
Redni obroki: Če ste lačni, ste bolj občutljivi za mraz. Zato vsi strokovnjaki priporočajo redne in zdrave obroke, ki zagotavljajo redno prebavo, ta pa s svojim delovanjem ohranja primeren nivo sladkorja v krvi, normalen pretok krvi in telesno temperaturo. Pomembno pa je tudi, kaj jeste. Raziskava o prehranskih razlikah žensk in moških iz leta 2008 v ZDA je pokazala, da moški pojedo več rdečega mesa in začinjenih jedi, ženske pa več zelenjave. Sliši se stereotipno, vendar to vpliva na telesno temperaturo, saj je dokazano, da začimbe, sploh tiste, ki vsebujejo kapsaicin, pogrejejo.
Preberite tudi, na kaj lahko kaže nenehna utrujenost. Kliknite tukaj!
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.