profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Lončnice, ki grizejo kožo. Jih imate doma?

7. 5. 2017; 09.30
Avtor: V. M.
božična zvezda

Priporočljivo je, da pri presajanju božične zvezde nosite rokavice. foto: Friedrich Strauss

Nekatere priljubljene lončnice spadajo v veliko družino mlečkovk, ki vsebujejo zdravju škodljiv mlečni sok. Pri ravnanju z rastlinami iz rodu Euphorbiaceae tako velja nekoliko več previdnosti …

Rastline iz rodu Euphorbia vsebujejo beli mleček, ki lahko močno razdraži kožo. Reakcija je lahko izrazitejša v primerih, ko oz. če je koža kasneje izpostavljena soncu. Ob stiku z mlečkom se lahko na koži pojavi reakcija v obliki srbeče rdečice, priporočljivo je, da predel obilno speremo s toplo vodo. Priporočljivo je, da pri presajanju teh čudovitih rastlin nosite rokavice in se tako izognite morebitnim nevšečnostim. V nadaljevanju navajamo tri pogoste lončnice iz rodu mlečnikovk …

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima)
Nemara najbolj znana rastlina iz družine mlečkovk, ki je zagotovo krasila tudi vaše domovanje. Lončnica vsebuje strupeni mleček, zato previdnost pri ravnanju ni odveč.  Izogibajo naj se ji zlasti osebe, ki so alergične na lateks.

Tudi vsem znana božična zvezda spada v družino mlečkovk. foto: Dreamstime

Bleščeči mlaček ( Euphorbia fulgens)
Neurejeno oblikovana rastlina, ki jo krasijo drobni, živo ognjeno obarvani cvetovi oz. ovršni listi. Sok bleščečega mlečka lahko povzroča kožna vnetja, zato moramo med obrezovanjem nositi rokavice.

Žarko rdeči mleček (Euphorbia mili var. Splendens)

Ima živo rdeče ali rumene obarvane ovršne liste, ki so podobni cvetovom. Predolga stebla je potrebno obrezati, vendar pa moramo biti pri tem zelo pazljivi. Mleček, ki pri tem izteče iz rastline namreč ne sme zaiti v oči ali usta.

Previdnost ni odveč!
Predstavniki družine Euphorbiaceae so še posebej bogati z alkaloidi. Gre za dušikovo rastlinsko bazo, ki močno učinkuje na organizem. Rastline, ki vsebujejo alkaloide so grenke, neprijetnega okusa, živali se jim načeloma izogibajo.

Posledice zaužitja: V kolikor pride do zaužitja, so znaki akutne zastrupitve sledeči: pretirano slinjenje, izguba sline, bruhanje, širjenje in krčenje zenic, diareja in želodčne bolečine, v hujših primerih zastrupitve lahko nastopi ohromelost.

Preberite si še: Verjetno jo imate doma: Vas res lahko ubije v 15 minutah?

prejšnji članek
Omar Naber navdušil novinarje, bo tudi publiko?
Svet slavnih
Omar Naber navdušil novinarje, bo tudi publiko?
naslednji članek
To astrološko znamenje vam bo dalo še eno priložnost!
Horoskop
To astrološko znamenje vam bo dalo še eno priložnost!