zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Izvir mladosti: Privoščite si gozdno zlato, ki ga pije tudi Brad Pitt!

8. 5. 2017; 03.00
Avtor: V.M.
brusnični sok pinterest

Pripravite si brusnični sok, po katerem rad poseže tudi slavni zvezdnik Brad Pitt. foto: Pinterest

To je napitek, ki je prepričal tudi zvezdniške brbončice Brada Pitta.

Govorimo o soku iz brusnic, čudežu narave s skrito zakladnico zdravilnih učinkovin. Švedi so brusnicam nadeli častitljivo ime, pravijo jim rdeče gozdno zlato. Ti slastni rdeči biseri namreč veljajo za zdravilo narave, saj se ponašajo s pravo zakladnico zaščitnih snovi.

Zdravilo narave

Brusnice vsebujejo obilje vitamina C, provitamin A, vitamine B1, B2, B3, kalij, magnezij, minerale in rastlinske vlaknine, bogate pa so tudi z bioflavonoidi, močnimi antioksidanti, ki povečujejo in izboljšujejo delovanje vitamina C. Prav slednje zmanjšuje tveganje za pojav številnih bolezni. Poročila laboratorijskih raziskav celo navajajo, da so brusnični bioflavonoidi preprečevali rast rakavih celic.

Z brusničnim sokom nad prebavne težave

Ti mali rdeči sadeži varujejo prebavni sistem pred številnimi bakterijami in napadi glivic. Raziskave so pokazale, da učinkovine iz brusnic uspešno uničujejo spiralno bakterijo Helicobacter pylori, ki prebiva in se množi v kislem okolju želodca in ki v 70 do 90 odstotkih povzroča čir na želodcu.
Sicer pa se brusnice ponašajo s številnimi ugodnimi vplivi na naše zdravje. Pomagajo namreč pri zniževanju telesne temperature, pospešujejo krvni obtok, sproščajo organizem, učinkujejo kot naravni antibiotik, preprečujejo zobno gnilobo, pomagajo pri obnovi celic, preprečujejo vnetje sečil in bolezni srca ter ožilja, zdravijo sklepni organizem, izboljšujejo vid, itd.

Privoščite si izvir mladosti

Pripravite si napitek iz sveže iztisnjenih brusnic! Navdušil vas bo njihov omamen vonj, nekoliko manj pa vam bo nemara všeč okus teh zdravih plodov, saj je rahlo kiselkasto-grenak. Iz brusnic si lahko pripravite tudi smothie (odlično se bodo podale sladko-kislim malinam in medu) ali pa si pripravite zdravilni čaj – slednjega pripravite tako, da v vrelo vodo stresete 30 g posušenih brusnic, nato pa kuhate toliko časa, da polovica vode izhlapi.

Več o tem, zakaj Brad Pitt pije brusnični sok, pa si lahko preberete tukaj!

prejšnji članek
Se je zaljubil v Melanio Trump?
Svet slavnih
Se je zaljubil v Melanio Trump?
naslednji članek
Dan začnite z nasmehom!
Moda&Lepota
Dan začnite z nasmehom!