sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se morate zaradi bolečih menstruacij obrniti na strokovnjaka?

31. 5. 2017; 09.30
Avtor: K.M.
Trebuh, bolečine

foto: Profimedia

Boleče menstruacije so nekaj povsem normalnega. Vseeno pa vsaka bolečina zahteva pozornost, v nekaterih primerih pa je tako priporočljiv tudi obisk zdravnika ali ginekologa.

Predstavnice ženskega spola se na menstruacijo tako fizično kot tudi psihološko odzivajo na različne načine. Kljub vsemu pa je njena skoraj stalna spremljevalka bolečina. Kako se z njo soočiti in zakaj do nje sploh pride?

V resnici pri sami menstruaciji ne gre za dejansko bolečino, ki bi kazala na kakšno organsko bolezen, kot so endometrioza, ovarijske cistae in druge bolezenske spremembe na maternici. V osnovi gre za krčenje maternice, ki pa je sestavni del menstruacije. Bolečine, ki spremljajo ta naravni proces strokovno imenujejo dismenoreja, največkrat pa se pojavijo s prekomernim sproščanjem prostaglandina tipa f2 alfa, ki povzroča močno krčenje maternice. ''Če je ta bolečina zmerna, potem ob normalni telesni aktivnosti in zdravem načinu življenja ne bi smela motiti normalnega toka življenja. Če te težave postanejo prehude in vplivajo na zmanjšanje kvalitete življenja, potem je smiselno, da se posvetuje s strokovnjakom. Ti bodo težave primerno diagnosticirali in posledično tudi zdravili,'' svetuje prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos. To stanje se največkrat zdravi z ustreznimi in predpisanimi zdravili, pomagata pa tudi ustrezno gibanje in zdrava prehrana, ki poskrbita za naravno lajšanje bolečin. 

Preberite še: Glivična vnetja lahko prizadenejo čisto vsako žensko.

prejšnji članek
Tara Zupančič: Moje življenje se je spremenilo!
Resničnostni šovi
Tara Zupančič: Moje življenje se je spremenilo!
naslednji članek
Jasna Kuljaj priznala, da ji že dolgo ni bilo tako lepo
Kultura
Jasna Kuljaj priznala, da ji že dolgo ni bilo tako lepo