1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali jeste meso? Previdno pri izbiri!

4. 6. 2017; 06.01
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
ženska meso krožnik hrana

Ali vsak dan uživate meso? foto: Profimedia

Ali ste vedeli, da po zakonih Evropske unije proizvajalci niso dolžni navesti letnice klanja, pakiranja in zamrznjenja, temveč le rok trajanja mesa?

Večina mesojedcev smo prav tako kot vegetarijanci zgroženi, ko izvemo, kaj vse se dogaja z živalmi v tradicionalni živinoreji. Če ste zares pripravljeni resnici pogledati v oči, preverite, kaj vse vsebuje konvencionalno meso in zakaj je za mesojedce edina izbira ekološko meso.

Biomagnifikacija strupov

Konvencionalno oziroma neekološko meso vsebuje kar štirinajstkrat več ostankov pesticidov, kot jih vsebuje konvencionalno pridelana zelenjava, saj v naravi velja načelo biomagnifikacije oziroma koncentriranja kemikalij. Če na primer krava poje koruzo, ki je bila škropljena, in ta vsebuje recimo pet enot določenega strupa na kilogram teže živali (kar je lahko še vedno v zakonsko določenih mejah), bo en kilogram mesa te živali (ki za en kilogram prirasta potrebuje deset kilogramov koruze) vseboval petdeset enot strupa. Ko otrok poje zrezek iz takšnega mesa, je v otroškem telesu mogoče izmeriti že petsto enot strupa na kilogram teže otroka. Stopnjevanje gre še naprej, če takšno meso poje doječa mati.

Vsemu temu se je mogoče izogniti, če izberemo ekološko meso, saj je v ekološki vzreji v celoti prepovedana uporaba pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov, pa tudi antibiotikov in rastnih hormonov, po katerih v konvencionalni reji pogosto posegajo tudi le preventivno. Ekološka vzreja si pri bolnih živalih pomaga s homeopatijo in fitoterapijo, ki sta popolnoma neškodljivi tako za žival kot za človeka, ki uživa njeno meso.

Občutno boljša kakovost

Ker se živali ekološke vzreje veliko več gibljejo na svežem zraku kot njihove sorodnice, večinoma zaprte v hlevih, so njihove mišice čvrstejše, zato je takšno tudi njihovo meso. Krma ekološko vzrejenih živali temelji predvsem na svežem zelenju, zato ekološko meso vsebuje približno trikrat manj skupnih maščob in štirikrat več vitamina E (ki je naravni antioksidant in varuje meso pred kvarjenjem, zaslužen pa je tudi za rožnato barvo mesa) kot meso živali iz neekološke hlevske reje. Ekološko meso ima tudi več maščobnih kislin omega-3 in beta-karotina, če omenimo le najpomembnejše hranilne prednosti ekološkega mesa.

Na hranilno vrednost oziroma kakovost mesa pa ne vpliva le to, s čim so živali hranjene, temveč tudi razmere, v katerih živijo oziroma odnos do živali od rojstva do in po smrti. Je žival imela dovolj svobode in paše na svežem zraku? So z njo ravnali spoštljivo in jo ubili čim bolj neboleče? V ekološki vzreji je živali prepovedano privezovati in osamiti, omejeno je odstranjevanje ali krajšanje repov (pri ovcah in prašičih), kljunov (pri kokoših in puranih) ter rogov (pri govedu in ovcah). Stara plemena so ob uboju živali izvedla tudi zahvalni obred, s katerim so se vsaki živali, ki so jo žrtvovali za obstoj svojega plemena, zahvalili, ker se je darovala. Morda v prihodnosti najdemo tudi kakšno ekološko kmetijo, kjer bodo ob zakolu izvajali tudi zahvalne obrede. In to iskreno in iz spoštovanja do vseh živih bitij ter narave, in ne le zato, ker se to dobro prodaja.

Če ste zares pripravljeni resnici pogledati v oči, preverite, kaj vse vsebuje konvencionalno meso. foto: Profimedia

Lokalno in osebno

Pomembna prednost ekološkega mesa je tudi ta, da ga večinoma ponujajo lokalne ekološke kmetije, kar kupcu omogoča nakup mesa s kratkimi potmi in oseben odnos s prodajalcem. Ko vzamemo meso s prodajne police v trgovini, v resnici ne vemo, kaj kupujemo, čeprav je meso prestalo vse zakonske predpise. Toda če po meso odhajate na ekološko kmetijo, se lahko sami prepričate, kakšen je odnos prodajalca do živali oziroma ali res drži vse to, kar trdi v svoji reklami oziroma na spletni strani.

Na trgovskih policah deset let staro meso?!

Septembra leta 2010 je javnost šokirala novica iz Hrvaške, da se je na trgovskih policah velike trgovske verige znašlo deset let staro meso iz Brazilije. Da bi prevaranti prikrili starost mesa, ki jo razkriva temna barva, so meso pred prodajo polnili z dušikom in puščali v hladilniku, da je dobilo svežo rdečo barvo in so ga lahko prodajali kot sveže meso. Poznavalci pravijo, da to ni samostojna praksa, saj staro meso največkrat pristane v hrenovkah, paštetah, čevapčičih in drugih mesnih izdelkih, kjer je skoraj nemogoče izslediti njegovo poreklo in dejansko kakovost. Kako kakovostno meso je na slovenskih trgovskih policah oziroma ali je zares dobro preverjena vsaka pošiljka mesa, ki pride iz tujine, presodite sami, če veste, da je čakalna doba za tovornjake, polne takšnega ali drugačnega blaga, trideset minut. In ali ste vedeli, da po zakonih Evropske unije proizvajalci niso dolžni navesti letnice klanja, pakiranja in zamrznjenja, temveč le rok trajanja? Več kot dovolj razlogov za nakup ekološkega mesa pri okoliškem kmetu, ki ga osebno poznate.

Preberite tudi: Kaj vse zmore morska sol. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Ima brat Kardashianovih res novo?
Svet slavnih
Ima brat Kardashianovih res novo?
naslednji članek
Bila je zelo nadarjena, potem pa je klavir zamenjala za silikon
Svet slavnih
Bila je zelo nadarjena, potem pa je klavir zamenjala za silikon