pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi, če pojeste pest borovnic?

2. 6. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Borovnice na dlani

Imate radi borovnice? foto: Pexels

Ste vedeli, da borovnice sodijo v sam vrh najbolj zdravih živil?

Poleg tega, da predstavljajo borovnice okusno in nadvse zdravo malico, pa nam ob temno modrih sadežih misli odromajo do njenih najbolj znanih učinkovin, ki so povezane z neljubimi driskami. Pa se ponašajo še z mnogimi drugim učinkovinami, zaradi katerih strokovnjaki uvrščajo borovnice na sam vrh zdravih živil. Zatorej si jih le privoščite, zmerno, a s slastjo!

Temno vijolične kroglice skrivajo izjemno moč

Borovnice vsebujejo izjemno visok nivo flavonoidov, slednji dajejo drobnim sadežem značilno modro vijolično barvo. Ob zaužitju delujejo protivnetno in antibiotično ter tako povečajo spodobnost telesa, da se ščiti pred virusnimi boleznimi. Flavonoidi ugodno vplivajo tudi na znižanje vnetja zaradi artritisa, če vas torej pestijo vnetne bolečine, le posežite po teh zdravih  in slastnih kroglicah.

Borovnice si lahko privoščite tudi za zajtrk ali malico. foto: Pexels

Flavonoidi v borovnicah združijo moči z vitaminom C ter tako krepijo stene žil in zavirajo oksidacijske poškodbe žilnih sten. Ravno zaradi omenjenih poškodb postanejo stene žil preveč propustne, zato je priporočljivo, da borovnice uživajo tudi vsi tisti, ki imajo težave z boleznimi srca in ožilja. Flovanoidi in vitamin C namreč krepijo tudi najtanjše žile, torej tudi tiste, ki se najprej zamašijo in zapletejo. Pa to še ni vse. Krepijo tudi očesne kapilare, ter tako pripomorejo k izboljšanju vida, zavirajo razvoj očesne mrene, tudi tiste, ki se razvije pri sladkorni bolezni.

Ti sladki drobni sadeži se ponašajo tudi z visokim nivojem antioksidantov, ki so znani zlasti po tem, da pomagajo zmanjševati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali v telesu. Pomagajo tudi pri zaviranju procesov staranja, saj preprečujejo poškodbe celične membrane v DNA, povzročene zaradi oksidativnega stresa.

Kot nemara že veste, so borovnice odlične za vašo prebavo, vsebujejo namreč izjemno veliko vlaknin. Za lažji občutek naj vam zaupamo, da že pest borovnic vsebuje desetino dnevno priporočenega vnosa vlaknin.

Preberite si še: Čudežne učinkovine v jagodah topijo kilograme

foto: arhiv

prejšnji članek
To je barva, ki bo zaznamovala poletno modno garderobo!
Moda&Lepota
To je barva, ki bo zaznamovala poletno modno garderobo!
naslednji članek
Bitka Sabine Miklavčič: 'Moja pot iz brezna ...'
Zdravje
Bitka Sabine Miklavčič: 'Moja pot iz brezna ...'