nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pojejte 40 ribezovih jagod na dan, pa boste okrepili imunski sistem!

30. 6. 2021; 03.00
Avtor: J.K.
ribez

V prav vsaki ribezovi jagodi se nahajata 2 mg vitamina C. foto: Pexles

Rdeči ribez se uvršča na seznam najbolj kislih sadežev, zaradi česar vam morda ne gre ravno v slast. Toda ali ste vedeli, da je droben sadež naravna eksplozivna vitaminska kroglica?

Drobna rdeča ribezova jagoda vsebuje izjemno količino vitamina C in drugih življenjsko potrebnih snovi, ki bogatijo tako meso kot sok kislega sadeža. V prav vsaki ribezovi jagodi se namreč nahajata 2 mg vitamina C. Po priporočilu Nemške organizacije za prehrano, lahko z zaužitjem 35 do 40 ribezovih jagod zadostimo dnevno potrebo po vitaminu C. Slednji je v jagodah visoko koncentriran, njegovi spodbujajoči učinki delujejo na celotno presnovo v samo 90 minutah.

Moč male kisle jagode

Poleg vitamina C, se rdeči ribez ponaša tudi z vitaminom A, vitaminoma B3 in B5, kalijem, veliko količino kalcija in železa ter mineralov magnezija in mangana. Kisel sadež bo tako mnogo bolj zdrava izbira za krepitev imunskega sistema, zato si ga le privoščite, zlasti, če ga imate na dosegu roke.

Sadež, bogat z naravnimi viri vitaminov pa se ponaša še s številnimi drugimi učinki na naše zdravje. Pospešuje namreč presnovo, nastajanje krvi in hormonov, pomirja živčevje, spodbuja delovanje srca in mišičja, izboljšuje razpoloženje, varuje sluznico in celice pred prostimi radikali, pospešuje znojenje, pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami, v domači medicini pa se uporablja tudi za zniževanje telesne temperature.

foto: Dreamstime

prejšnji članek
Dopust: Kam vse lahko letite direktno iz Ljubljane?
Zdravje
Dopust: Kam vse lahko letite direktno iz Ljubljane?
naslednji članek
Preprosta mandljeva torta s sladkornim oblivom
Kulinarika
Preprosta mandljeva torta s sladkornim oblivom