pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznati kronično virusno okužbo jeter?

1. 8. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
Hepatitis ali vnetje jeter je okužba, za katero trpi več sto milijonov ljudi po svetu. Zaradi nezdravljenja okužbe predstavlja svetovni zdravstveni problem. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se je v zadnjih dveh letih prvič v zgodovini zgodilo, da je število smrti zaradi virusnih hepatitisov preseglo število smrti zaradi HIV/aidsa.

foto: Profimedia

''Leta 2015 je od 325 miljona okuženih, za posledicami hepatitisov B in C v svetu umrlo kar 1.34 milijona ljudi,'' pojasnjujejo na ljubljanski Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Tudi v Sloveniji se testira premalo ljudi, zato NIJZ opozarja, da gre za javnozdravtsveni problem.

''Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E , ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica  bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter,'' pojasnjuje Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ).

Kaj lahko povzroči vnetje jeter?

•    virusi in drugi mikroorganizmi
•    pretirano uživanje alkohola ali zdravil
•    avtoimunska obolenja

Okužbo težko prepoznamo

Medtem ko nekatere okužbe z virusi hepatitisov minejo brez večjih težav, pa lahko druge privedejo do resnih jetrnih okvar, kot je denimo rak, ciroza in jetrna odpoved. Ob tem je zaskrbljujoče zlasti to, da številni okuženi niti ne vedo, da so zboleli, saj ne kažejo očitnih znakov bolezni, slednje namreč močno spominjajo na gripo. Da se njihovo zdravstveno stanje slabša, nakazuje vedno slabše delovanje jeter. Velik problem ob tem predstavlja prenosljivost okužbe, kot nosilci virusov lahko namreč okužijo tudi druge osebe.

''Na NIJZ zbiramo podatke o prijavljenih primerih virusnih hepatitisov, ki pa ne izražajo realne slike, saj se testira premalo ljudi, zato je na mestu apel za večjo odzivnost za testiranje''.

Simptomi hepatitisa spominjajo na gripo

Virusi hepatitisov povzročajo akutno okužbo. Zelo pogosto se pojavijo bolezenski znaki, ki so močno podobno simptomom gripe. Redko nastopi akutna okvara jeter, pri kateri celice propadejo v nekaj tednih. V tem primeru je edina rešitev presaditev jeter. Da gre lahko za akutno okužbo s hepatitisi lahko nakazujejo naslednji pogosti znaki:

•    mišična oslabelost
•    splošno slabo počutje
•    povišana telesna temperatura
•    napetost v trebuhu
•    bruhanje
•    izguba teka
•    temen seč
•    zlatenica
•    bolečine v sklepih (zlasti pri hepatitisu B).

Kdo je izpostavljen tveganju?

''Testiranje priporočamo za vse, ki so ali so bili v preteklosti izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na ciljne skupine s povečanim tveganjem, kot so intravenozni uživalci drog, okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaporniki in druge skupine s povečanim tveganjem. Medtem sta hepatitis A in E  socialno prenosna virusa, katere preventive zahteva upoštevanje osnovanih higieničnih standardov, hepatitis E tudi previdnost z uživanjem suhomesnih izdelkov,'' pojasnjujejo na NIJZ.

Testirajte se!

Pomemben preventivni ukrep je testiranje, kadarkoli obstaja sum na okužbo, saj je pravočasno zdravljenje ključ do preprečevanja resnih posledic omenjenih bolezni.

Preberite si še: Zahrbtna spolna bolezen, ki se začne z izcedkom in pekočim urinom

prejšnji članek
Poglejte, kaj danes dela Jani Jugovic!
Svet slavnih
Poglejte, kaj danes dela Jani Jugovic!
naslednji članek
Eksplozija svežine: Lubenični sorbet
Zdravje
Eksplozija svežine: Lubenični sorbet