'Kaj je to rdeče na sadežu?' foto: Zveza potrošnikov Slovenije
Prehranska strokovnjakinja Zveze potrošnikov Slovenije je na podlagi prejete fotografije ocenila, da bi lahko šlo za vosek. V živilski industriji namreč s površinskim voskanjem zaščitijo melone, jabolka, hruške, breskve, citruse, mango papajo in avokado pred morebitnim poškodbam med samim transportom in skladiščenjem. Kot pojasnjuje strokovnjakinja, je voskanje dovoljeno tudi za nekatere sire in sladkarije, vosek pa se nahaja tudi v žvečilnem gumiju. ''Aditivi morajo biti označeni na živilih, kadar so ta predpakirana. Pri živilih, ki niso predpakirana, pa to ni izrecno zahtevano.''
Lahko vosek zaužijemo?
Zagotovo ste že opazili tako sijoča jabolka, da bi lahko v njih skorajda preverili svoj odsev. Če bi takšno jabolko prelili z vrelo vodo, bi se površina obarvala belo, saj je jabolko poškropljeno z voskom. Pa je varno uživati z voskom zaščitene sadeže? ''Voski, ki sodijo med dovoljene aditive, niso zdravju škodljivi v količinah, ki bi jih pojedli z obdelanimi sadežem ali s kosom sira. Voski so neprebavljivi. Večinoma voskajo sadje, ki ga pred zaužitjem olupimo,'' pojasnjuje prehranska strokovnjakinja.
Preberite si še: Te simptome boste opazili, če je v bazenu preveč klora
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.