V kalečih gomoljih nastaja alkaloid solanin. foto: Pinterest
Najprimernejša temperatura za skladiščenje jedilnega krompirja je od 5 do 6 ˚C. Krompir shranjen pri višjih temperaturah prične namreč kaliti. Idealen prostor za shranjevanje je torej klet, pri čemer je pomembna tudi vlažnost, v suhih prostorih namreč prične krompir veneti. Tako shranjen jedilni krompir vam ne bo kalil vse do novega leta.
Vsi tisti, ki nimate kleti ali drugega primerno hladnega prostora, pa se nemara srečujete s prezgodnjo kalitvijo. Da bi slednje preprečili, preizkusite preprost trik, ki so ga s pridom uporabljali že naši predniki. Krompir shranite v leseno gajbico, na sredino pa dodajte dva ali tri jabolka- odvisno od količine krompirja. Zakaj? Ker jabolka ob zorenju sproščajo etilen – rastlinski hormon, ki zavira kalitev.
Kalitve seveda ne boste za vedno ustavili, boste pa s pomočjo te naravne metode pridobili dovolj časa, da krompir porabite. Jabolka lahko v zaboj s krompirjem shranite tudi vsi tisti, ki skladiščite večjo količino krompirja v kleti. Tako vam ne bo potrebno poseči po sredstvih v prahu.
Kalečega krompirja ne uživajte!
Vse gomolje, ki so pričeli kaliti, zavrzite! Kalčki namreč vsebujejo solanin, ki je strupen že v manjših količinah. Vsebnost solanina se v krompirjevih gomoljih poveča zlasti zaradi nepravilnega skladiščenja. Znak za povečano vsebnost te strupene snovi je tudi pozelenel krompir.
Preberite si še: Tako pripravljenega krompirja najbrž še niste jedli!
foto: Pinterest
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.